Spořicí účty zlepšují své úroky, ale ani tak to není žádná hitparáda. V praxi to funguje například tak, že atraktivní úrok – dejme tomu – ve výši 1,63 % bude platit pouze pro ty vklady, které nepřesáhnou 150 tisíc korun. Jakmile tuto sumu přesáhnou, úročení klesne třeba na 0,63 % ročně

Z logiky věci vyplývá, že pokud centrální banky doposud razily politiku nízkých úrokových sazeb, nemohou komerční banky svým klientům úročit peníze na jejich spořicích účtech vysokými sazbami. Tuzemské banky nenabízejí spořicí účet, jehož úrok by – aniž by klient musel splňovat komplikované podmínky – dokázal pokrýt aktuální 2,5% inflaci. A ještě přidal na 15% daň z úroků.

Nad jedno procento je úspěch

Najdou se i výjimky s úročením nad 1 %; za splnění stanovených podmínek. Letos u spořicích účtů vedených v korunách zvedla úroky Komerční banka, CREDITAS, Obebank, Wüstenrot nebo Hello Bank. Úroky nepatrně zvedla ING Banka, Fio banka i Equa bank. Ale znovu nejedná se o žádnou hitparádu. Tak například spořicí účet od Banky CREDITAS do 750 tisíc korun zůstatku na účtu nabízí 0,80 % p.a., od 750 tisíc korun pak 1,10 % p.a. Spořicí účet od Air Bank do 250 tisíc korun poskytne 1% sazbu ročně. Od 250 tisíc korun ale zase jen 0,80 %.

Z výše uvedeného vyplývá, že tuzemské banky nenabízejí spořicí účet, jehož úrok by – aniž by klient musel splňovat komplikované podmínky – dokázal pokrýt inflaci, a ještě přidal na 15% daň z úroků. Obecně tak lze pouze konstatovat, že spořicí účty jsou optimální nástroj pro držení finanční rezervy, která je okamžitě k dispozici, když ji člověk potřebuje.

Peníze na bankovních účtech

Objem peněz českých domácností na běžných účtech u bank je více než jeden bilion korun. Takto „ošetřené“ peníze ovšem nejenže se nezhodnocují, ale ještě z nich každý rok několik stokorun sebere inflace. Zjednodušeně řečeno nechávat větší objemy peněz na běžných účtech nedává ekonomický smysl. Výhodnější je buď investovat, anebo je alespoň [či část z nich] vložit na spořicí účet. Průměrná loňská míra inflace dosáhla 2,5 % a vůbec nejnižší průměrný úrok na běžném bankovním účtu loni činil 0,04 %.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here