Úroky u spořicích účtů začaly nepatrně růst. Ovšem jen někde

506

V návaznosti na zvyšování základních úrokových sazeb Českou národní bankou začaly mírně růst úroky na spořicích účtech. I když jsou stále velice nízké, jde po dlouhé době o jednu z mála pozitivních zpráv na téma úroky na spořicích účtech.

Úroky u vkladů aktuálně zvedají banky, jako je například Creditas, Equa bank či Wüstenrot. Sberbank zvýšila úročení spořicích účtů na konci minulého roku.

U Creditas při vkladech do 750 tisíc Kč získají klienti na spořicím účtu nově 0,8 % ročně místo původních 0,5 %. Pokud vklad převýší 750 tisíc Kč připíšou si 1,1% roční úrok. Equa bank zvýšila bonusový úrok u spořicího účtu z 0,6 % na 0,8 % ročně. Se standardní úrokovou sazbou 0,2 % tak mohou být vklady na tomto účtu zhodnoceny až 1% sazbou. Navýšení se dotklo ale i pomínek. Nově bude podmínkou v daném měsíci třikrát zaplatit kartou Equa bank.

Některé banky zvýšily úroky

Skupina Wüstenrot všem majitelům spořicích účtů od 1. září zvýšila základní úrokovou sazbu z 0,2 na 0,5 % ročně. Platí to pro zůstatky od 30 tisíc do 1,5 milionu korun. S věrnostním bonusem za fixaci úspor tak může zhodnocení dosáhnout až na 0,9 % ročně. Podobně Raiffeisenbank, která u spořicího účtu eKonto Flexi aktuálně nabízí 0,75% úrokovou sazbu pro částky do 150 tisíc Kč bez jakýchkoli podmínek.

Na trhu jsou ovšem banky, které již nabízejí úroky ve výši cca 1 % ročně u spořicích a někdy i běžných účtů. I v jejich případě ale platí různá omezení. Například Air Bank 1% sazbou úročí pouze částky do 250 tisíc Kč na spořicím účtu a do 100 tisíc Kč na běžném. K získání bonusového úroku musí klient navíc pětkrát za měsíc zaplatit kartou.

Některé banky úroky u spořicích účtů nezvýšily

Na trhu je ale stále i mnoho bank, které zůstávají na nízkých úrocích a to i navzdory tomu, že Česká národní banka zvyšuje základní úrokové sazby na mezibankovním trhu. Napříkal Česká spořitelna, u které v posledních několika letech úrokové sazby na depozitech stagnují na 0,2% hranici.

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here