Investice do podílových fondů jsou pro ty, kteří mají volné peníze

414
investice_do_podílovych_fondu
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Investice do podílových fondů lidé většinou zvažují tehdy, kdy mají přebytečné peníze, které nechtějí nechat ležet ladem. Investovat mohou i po malých částkách. K tomu jim postačí 500 nebo i tisíc korun měsíčně.

Investor má na výběr z tuzemských i zahraničních fondů. Ty se dále člení podle toho, do čeho a jak investují. Může zvolit fondy peněžního trhu, akciové, nemovitostní, dividendové, dluhopisové, komoditní, strukturované nebo i takzvané fondy fondů. Což jsou fondy, které investují zase jen do fondů.

Investice do podílových fondů smíšených

Zvláštní kategorií jsou pak dnes velice populární smíšené fondy, které kombinují investice do více druhů investičních aktiv – třeba termínovaných vkladů, dluhopisů a akcií nebo zase do jiných podílových fondů.

Jakkoli jsou smíšené fondy z pohledu investora a diverzifikace jeho investice pohodlné, každý investor by si měl uvědomit, že za relativní „jednoduchou“ správu investice platí správci fondu stejně vysoké poplatky, jako by platil například u akciového fondu. V nichž může dosáhnout na vyšší zhodnocení jim investovaných peněz.

Poplatky u podílových fondů se většinou pohybují kolem 1 až 2 % ročně za správu, ale počítat je i třeba i s dalšími poplatky. Minimální vklad u investice do podílových fondů je většinou kolem 10 000 Kč někdy i výrazně méně.

Trhy jsou volatilní

Každý investor musí počítat s tím, že hodnota jeho investice do podílových fondů bude kolísat po celou dobu jejího trvání. Při správně nastaveném portfoliu by neměl panikařit, když se třeba jím investovaných 100 000 Kč změní na 70 000 Kč. A to z toho důvodu, že trhy, na nichž investuje, zrovna klesají. Měl by to vzít jako fakt a počkat, až ceny na trhu půjdou znovu nahoru a jím zainvestovaných 100 000 Kč se změní ve 130 000 Kč.

Na finančních trzích je to běžná věc a odborníci důrazně varují likvidovat/prodávat svou investici vždy, když trhy klesají. Důvodem je, že to přinese vždy jen ztrátu. Výhodnější je podle nich právě v této chvíli do investice do podílových fondů vložit další peníze. Důvod je, že ceny na trzích jsou nízko a aktiva se dají pořídit za výhodnou cenu.

Vstup do fondu a výstup z fondu

To, že výkyvy na finančních trzích jsou přirozené, je třeba zohlednit i při vstupu do fondu, což platí hlavně tehdy, když investor chce do fondu vložit větší objem peněz [pokud chce investovat pravidelně po malých částkách je to jedno].

V případě investic do podílových fondů se vždy vyplatí počkat na to, až budou ceny na trzích příznivé a ne přemrštěné. A stejná logika platí i pro výstup z fondu. Nemá cenu vystupovat z fondu, když jsou ceny na trzích dole, ale naopak když jsou nahoře.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here