Kameny jsou něco jako starožitnosti, ale každý kámen je originál

1683
kameny
Foto: Pixabay.com

Jiří Špalek z Doks u Kladna se obchodu s drahými kameny a minerály profesionálně věnuje 25 let. Sám kameny sbírá a říká, že není nad to zaklepat si večer někde v lomu – najít pěkný vzorek na lokalitě. Dodává, že sběratelství kamenů a minerálů má v ČR bohatou tradici.

O čem je podle vás “vášeň” sbírat kameny a minerály? Co lidem přináší?

Sám sbírám kameny od svých šesti let a je to velký koníček. Vášeň spočívá v tom, že si na kameny prostě můžete zajít na lokalitu. Když tedy víte kam. I tak se ale v přírodě dá najít vždy nějaký ten kámen do sbírky. Doma si ho pěkně opracujete, umyjete, napíšete etiketu a postavíte do vitríny…

To zní velice lákavě…

Ano. A provází to ještě jeden aspekt. Totiž, i za několik nebo mnoho let, když na tento vzorek ve vitríně pohlédnete, vzpomenete si na případná dobrodružství nebo i podrobnosti sběru. Poměrně hodně sběratelů jezdí s přáteli na lokality. A to je opravdu společenská událost. Myslím tím třeba si zaklepat večer někde v lomu a posedět s přáteli u ohně…

Za to, co v Česku stojí slušný dům

Jak byste charakterizoval současný tuzemský trh s drahými kameny a minerály?

Sběratelství kamenů a minerálů má v ČR bohatou tradici, v minulosti zde bylo spoustu mineralogů a geologů. Běželo hodně lokalit a byly tu činné doly, odvaly a kamenolomy.  Takže plno profesionálů má ke sbírání minerálů vřelý vztah. Český trh je z hlediska prodejce kamenů velmi rozmanitý. Nakupují především sběratelé do svých sbírek. Delší dobu se prodávají esoterické kameny. Movitější lidé si pořizují i velké a dekorativní kameny do svých domů nebo sídel firem.

Lze říci, kolik peněz ročně obnáší tuzemský trhu s drahými kameny a minerály?

Jaký objem představuje tuzemský trh s kameny a minerály nevím. Myslím, že to neví nikdo. Ale třeba na americké burze v arizonském Tucsonu se v roce 2016 protočilo cca 1,2 miliardy dolarů v drahých kamenech.

Dá se tuzemský trh srovnat s ostatními evropskými trhy?

Náš tuzemský trh s drahými kameny kvůli nízké kupní síle hodně pokulhává za evropským nebo americkým trhem. Je zde poměrně hodně sběratelů, což nás prodejce těší, ale až na pár výjimek si sběratelé kupují vzorky, které odpovídají jejich příjmům. Vzorky, které jsou kvalitní a svou kvalitou odpovídají světovému trhu si kupuje už jen pár sběratelů. A ti již ale také ví, že kvalitní vzorek stoupá na ceně díky času nebo i z hlediska vyčerpanosti lokality.

Jaká je situace třeba na Slovensku nebo v Německu?

Slovenský trh je ještě menší, není tam tolik sběratelů, oproti tomu německý – evropský – je dost velký. Je na něm široké spektrum nakupujících. Na větších německých výstavách se běžně návštěvníci a kupující setkávají s pětimístnými a šestimístnými ciframi v eurech. To je tolik, co v Čechách stojí slušný dům. Za to si movitější zákazník v Německu pořídí jeden vzorek…

Drahé kameny a minerály jako investice

Kdo by podle Vás měl investovat do vzácných kamenů a minerálů a proč?

Investovat do kvalitních kamenů by měli především zkušení sběratelé. Aby dokázali odhadnout vzácnost vzorku. Případně lidé, kteří chtějí investovat do originálního předmětu. Kameny jsou něco jako starožitnosti, ale každý kámen je originál. Například v USA je mnoho movitých lidí, kteří pochopili situaci a investují do vzácných a dekorativních kamenů raději než do obrazů, kde je i přes různé certifikáty mnoho falzifikátů.

Jaké další důvody hovoří pro investice do drahých kamenů a minerálů?

Každý kámen je originál vytvořený přírodou – bavím se o přírodních vzorcích ne o broušených kamenech – a nesetkáte se tak se stejnými vzorky. Nákup kvalitního vzorku se pak může v čase pěkně zhodnotit. Třeba i několikanásobně na ceně. Když by vás zajímali další informace, tak první týden v prosinci je velice pěkná a velká burza v Praze Holešovicích.

Daniel Tácha

Jiří Špalek, provozovatel online obchodu www.minerals.cz, má dle svých slov v České a Slovenské republice dlouhodobě nejpestřejší nabídku minerálů. Zahrnuje systematické, estetické, dekorační, investiční i raritní vzorky z celého světa.

 

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here