Většina podílových fondů loni podílníkům peníze nevydělala. Naopak – hodnota zainvestovaných peněz ve fondech poklesla. Na konci loňksého roku i o deset a více procent.

Loni si nejhůře vedly akciové fondy, které ztratily v průměru více než 11 % hodnoty. Dluhopisové fondy v průměru prodělaly 0,4 %. První propad na trzích přišel již na začátku roku 2018, konec roku byl ve znamení jenom poklesu. A to napříč 90 % aktiv na finančních trzích.

Co se bude dít na trzích letos? Více: Eva Miklášová: „Nejsme ani optimističtí, ale ani pesimističtí. Jsme neutrální.“

Majetek, který měli Češi uložený v podílových fondech, přitom činil ještě na konci třetího čtvrtletí 2018 takřka půl bilionu korun [500 miliard]. Pokud trhy v posledních měsících roku 2018 poklesly v průměru o cca 10 %, znamená to pokles hodnoty majetku Čechů v podílových fondech o 50 miliard korun. Realita bude ale zřejmě ještě horší.

Co se dělo na trzích

V roce 2018 výkonnost finančních trhů ovlivňovalo hned několik faktorů, přičemž žádný z nich nepominul. Je to střet obchodní politiky prezidenta USA Donalda Trumpa s Čínou, odchod Velké Británie z EU a nejistota v zemích, jako je Italie, Turecko a podobně. Letos k těmto faktorům přibydou další. Bude to zejména pak zvyšování základních úrokových sazeb v USA.

Více v článku: „Pan prezident vyjednává tvrdě, ale umí se i dohodnout,“ říká analytik z Bostonu

Co se bude dít na trzích

Finanční analytici se na začátku roku 2019 shodují prozatím v jediném. Totiž, že na trhy se vrátila volatilita. Na trzích už i proto dochází k přesunům značného množství peněz z rizikovějších aktiv, jako jsou třeba akcie, do konzervativních aktiv, jakou jsou třeba dluhopisy. Odborníci přitom doporučují k pozornosti i fondy peněžního trhu už z toho důvodu, že lze očekávat další zvyšování úrokových sazeb nejen v USA, ale i v České republice.

Více v článku: Jak na tom bude koruna v roce 2019? Podle Lukáše Váchy z Consequ ji čeká skokový propad

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here