Průměrná cena poledních meníček loni vycházela na cca 106 korun. Ještě v roce 2017 pak na 100,8 korun. Vyplývá to z údajů serveru Menicka.cz. Ten ve svých počtech zohlednil nabídku bezmála pěti tisíců gastronomických provozoven v celé ČR. Odhady uvádějí, že pravidelně se v době oběda stravuje v restauračním zařízení 12,6 % lidí.

Ceny obědů loni vzrostly oproti roku 2017 o 5,1 korun. Ze sledovaných údajů vychází, že nejlevněji se strávník naobědvá v Karlovarském kraji za v průměru 99,1 korun či Plzeňském kraji za v průměru 99,7 Kč. Nejdražší obědy jsou v Praze. Tam denní menu loni v průměru vycházelo na 117,4 Kč [meziroční nárůst o 3,4 %].

Druhé nejdražší obědy v průměru nabízí Královehradecký kraj. Tam činil loňský průměr poledního menu 111,1 korun. Za ním pak následoval Olomoucký kraj s průměrem 109,5 korun. Naopak v již zmíněném Karlovarském kraji se průměrná cena obědu loni meziročně nepatrně snížila z 99,5 Kč na 99,1 Kč.

“Nejvyšší meziroční změna byla naměřena v Moravskoslezském kraji, + 9,8 Kč, což odpovídá 9% nárůstu,“ vysvětlil Jakub Lukáš z Menicka.cz s dovětkem, že za zvyšováním cen v gastronomických zařízení stojí inflace i růst mezd. [Podle Českého statistického úřadu činila hrubá měsíční mzda na jednu fyzickou osobu v pohostinství a stravování loni ve třetím kvartále 16 302 Kč. Na konci roku 2017 pak 15 145 Kč.]

Jak jedí Češi?

Nedávný průzkum společnosti SANEP vyhodnotil, že skoro 32 % Čechů obědvá doma. [Do skupiny domácích strávníků patří penzisté, ženy na rodičovské nebo mateřské dovolené a lidé dlouhodobě nemocní invalidní]. V zaměstnání se podle průzkumu stravuje 27,4 % populace. Patří mezi ně i strávníci, kteří si donáší obědy z domova nebo si je koupí „na stojáka“ v kantýně. Téměř 80 % veřejnosti večeří doma a večeří se přitom rozumí i příprava studeného pokrmu.

Rostoucí oblibě se v Česku těší i fastfoody. Kolem 12,6 % dotázaných pravidelně obědvá v restauracích rychlého občerstvení. A pochvaluje si i jeho cenovou dostupnost, časovou úsporu a možnost vybrat si z několika fastfoodů. Stejný počet respondentů [12,6 %] se pravidelně v době oběda stravuje v restauračním zařízení a 5 % populace neobědvá vůbec. / Více v článku na www.zdravezpravy.cz: 32 % Čechů obědvá doma, 27 % v práci, 13 % ve fastfoodech

1 komentář

  1. Na ZŠ 70-80 Kč za polévku, výběr ze 2 jídel a neomezeně pití k načepování, pro cizí strávníky čili širokou veřejnost.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here