Češi loni rekordně měnili dodavatele elektřiny. Hlavním důvod byla snaha ušetřit. Obdobný trend lze sledovat i u nárůstu změn dodavatele plynu. Právě u plynu se dá přitom změnou ušetřit nejvíce. Vyplatí se změnit dodovatele elektřiny nebo plynu?

Počet změn dodavatele elektřiny se loni oproti roku 2017 zvýšil o téměř 60 % na 570 511 nových smluv. Dosud nejvíce změn bylo v roce 2012 [473 128 nových smluv]. Vyplývá to z dat Operátora trhu s elektřinou [OTE]. V roce 2018 meziročně stoupl také počet změn dodavatele plynu a to o 15,8 % na 263 425 nových smluv.

Podle analytiků je hlavním důvodem výrazný růst velkoobchodních cen energií, které následně obchodníci začali promítat do koncových cen pro zákazníky. Cenové rozdíly mezi nejdražšími a nejlevnějšími nabídkami jsou i v řádu desítek procent [při zahrutí zvýhodněných akcí dodavatelů]. Ročně se ale i tak dá na dodávkách elektřiny při stávající nevýhodné smlouvě ušetřit i několik tisícikorun a cca dvojnásobek až trojnásobek na dodávkách plynu.

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

První podmínkou změny dodavatele elektřiny nebo plynu je možnost dodavatele změnit, aniž by klient platil penále za předčasné vypovězení smlouvy. Výše těchto částek je v řádu tisícikorun, dokáže tedy smazat úspory prostým přechodem mezi dodavateli energií. Má-li klient standardní smlouvu, v níž není zavázán k odběru po dané období, stačí přečkat většinou dvouměsíční výpovědní lhůtu. A pak si na stávajícím dodavateli vymoci výhodnější podmínky, anebo ho změnit. V tom případě mu je ale nutné poslat nesouhlas s prodloužením smlouvy a všechny dokumenty včas vyplnit. V opačném případě vám totiž společnost smlouvu automaticky prodlouží.

[Smlouvy na dobu určitou mohou lákat dočasně nižší cenou energií, doba zvýhodněných cen je ale často velmi krátká a po jejím skončení klient zaplatí standardní cenu. Někteří dodavatelé ale nabízejí i dlouhodobou garanci fixace ceny, která zůstane nezměněná bez ohledu na vývoj trhu. Tato varianta je vhodná zejména pro lidi, kteří hledají jistotu a nevadí jim, že za několik měsíců jejich tarif nebude ten nejvýhodnější.]

Odborníci upozorňují

Ani v případě, že naleznete výhodnější nabídku dodávky energií, nejednejte zbrkle. Lákavé úspory v podobě desítek procent ročně totiž nemusí být vždy reálné. Na podmínky a možný vývoj ceny je dobré se ptát dopředu. Některé společnosti totiž na možnost zvýšení regulovaných položek vůbec neupozorňují. I přes zdánlivě výhodnější nabídku se tak může stát, že zákazník nakonec zaplatí za energie více.

Pokud vám nový dodavatel slibuje, že ušetříte desítky procent z částky, kterou platíte dnes, uvědomte si, že [jeho] šetření se týká pouze jedné složky z celkové ceny energií. A v případě plynu tvoří regulované položky cca 25 % z celkové ceny, v případě elektřiny se ale může jednat až o 70 % z ceny, ušetřená částka tak nemusí být zdaleka tak vysoká, jak se může na první pohled zdát.

Cena elektřiny na Pražské energetické burze byla na konci roku 2018 cca 58 eur [asi 1480 Kč] za megawatthodinu [MWh]. Meziroční nárůst byl více než poloviční. Roste také cena plynu, na téže burze stoupla meziročně o více než čtvrtinu na 22,5 eura [575 Kč] za MWh.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here