Česká pošta zdražila dopisy a poukázky. A nově měří balíky

430
ceska_posta
Foto: Pixabay.com

Česká pošta zdražila zásilky do zahraničí. Uvedla to ČTK s odvoláním na Český telekomunikační úřad. Pošta ale zdražila i poštovní poukázky. Jinou novinkou je, že Česká pošta balíky nebude vážit, ale měřit.

Zdražení zásilek do zahraničí platí pro všechny hmotnostní kategorie do dvou kilogramů. Cena běžné zásilky [do 50 gramů] po Evropě nově stojí 39 Kč. Mimo Evropu 45 Kč.

Nově zdražily i doporučené zásilky a cenná psaní v mezinárodním styku. Prioritní cenné psaní do dvou kilogramů mimo Evropu například podražilo o 94 Kč na 718 Kč.

Dražší poštovní poukázky

Česká pošta ovšem nezdražila jenom zásilky do zahraničí. Zvedla i ceny u poštovních poukázek.

  • U poštovních poukázek A [hotovost – účet] pošta zdražila o 3 Kč na 36 Kč
  • U poštovních poukázek B [písemných i datových] pošta zdražila o 3 Kč na 36 Kč
  • U poukázek C a D [hotovost – hotovost] pošta zdražila o 5 Kč na 45, resp. 93 Kč
  • Zdražení se týká rovněž dobírkových poukázek A a C

Novoty u balíků

Česká pošta dále oznámila, že od března se u vnitrostátních balíků a doporučeného balíčku významně mění způsob určení ceny služby. Nově místo dosavadního vážení budou zásilky měřeny a cena stanovena nikoliv podle váhy, ale podle zjištěného maximálního rozměru.

Rozhodující pro učení ceny, kterou zákazník zaplatí na pobočce za podání balíku, bude nejdelší strana balíku. Nově budou balíky rozdělovány podle nejdelší strany do kategorií S [35 cm], M [50 cm], L [100 cm) a XL [240 cm].

Z ceníků zveřejněných na webu pošty vyplývá, že u služby Balík Na poštu bude nově zaslání nejmenšího balíku do 35 centimetrů stát 109 korun. Dosud lidé za poslání nejlehčího balíku do dvou kilogramů v rámci stejné služby zaplatili 108 korun. [Ceník České pošty zde.]

Česká pošta je unikátní

Podle Českého telekomunikačního úřadu je tento způsob stanovení ceny poštovní služby unikátní. Úřad tvrdí, že není používaný u žádné poštovní správy ani u jiného provozovatele poštovních služeb v Evropě. Česká pošta přitom doručí v ČR podle statistik čtyři z deseti poslaných balíků.

Česká pošta musí jako držitel poštovní licence provozovat na základě nařízení vlády minimálně 3 200 poboček. Část z nich je ale ztrátová. Státní podnik s ročními tržbami zhruba 20 miliard Kč zaměstnává asi 30 000 lidí.

Česká pošta před rokem zvýšila cenu známky na obyčejný dopis do 50 gramů o tři koruny na 19 Kč. Cena doporučeného psaní vzrostla o šest korun na 44 Kč. Balíky o hmotnosti do dvou kg nezdražily, zvýšila se ale cena u výrazně těžších zásilek.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here