Bonus k úvěrů je dnes běžná věc. Čerpání bonusů má ale i své podmínky. Tou první a zásadní je řádné splácení úvěru. V opačném případě se totiž lákavý bonus rozplyne jako sen a nastoupí už jen tvrdá realita.

Bonusy za věrnost a řádné splácení úvěrů mají mnoho podob. Jsou to odpuštěné splátky nebo třeba slevové vouchery na pohonné hmoty či nákup zboží. A kolem Vánoc pak poskytovatelé úvěrů dávají různé dárky – mobilní telefony, televize a další spotřební zboží. U refinancování úvěru, jehož cílem je i jeho navýšení, je bonus třeba vyřízení odhadu nemovitosti zdarma [u hypoték]. K jiným zajímavým bonusům pak patří peníze přímo na ruku v momentě sjednání úvěru. Ty dlužníkům často pomáhají uhradit jejich předchozí závazky, anebo jen snížit náklady na úvěr, který si vzali.

Mezi nejčastější bonusy u úvěrů patří odpuštění splátek na konci splácení. Banky a nebankovní poskytovatelé úvěrů se bonusy snaží získat nové klienty, dlužníky. Ne vždy se ale tento bonus musí vyplatit. A vždy platí, že jistý bonus je jen takový bonus, který má v dlužník v kapse už ve chvíli uzavření smlouvy o úvěru.

Plusový a minusový bonus u úvěru

Banka láká klienty na úvěr ve výši 110 000 Kč s ročními celkovými náklady [RPSN] ve výši 11,32 %. Klientům slibuje, že pokud budou úvěr splácet řádně a včas, odpustí jim posledních deset splátek. Klient, který toto splní, za úvěr ve výši 110 000 Kč zaplatí 150 567 Kč. Což je o 40 567 Kč více, než si půjčil.

Naopak klient, který se opozdí třeba i jen s jednou splátkou úvěru [může být i z důvodu nepozornosti] o bonus v podobě odpuštění deseti splátek automaticky přijde. V praxi se může zdát, že se zase nic tak hrozného neděje. Jenomže v praxi jeho porušení smlouvy značí okamžité navýšení RPSN sazby, včetně úrokové sazby za úvěr. Jeho úvěr značně podraží. Vyjádřeno v penězích za úvěr ve výši 110 000 Kč tak nakonec zaplatí o více než 20 000 Kč více. Celkem 60 767 Kč jen na úrocích.

Co z toho plyne?

Z tohoto příkladu plyne, že jistý a výhodný bonus k úvěru je hlavně ten, který platí již ve chvíli čerpání úvěru. Ne až na konci splatnosti úvěru. Je to třeba okamžitá sleva na úrokové sazbě. Anebo nějaký hmotný “dárek”. To proto, že panuje jistota, že o zvýhodnění dlužník nepřijde kvůli nějaké chybě v průběhu nebo až na samém konci splácení úvěru, jako tomu bylo v modelovém příkladu Fintag.cz.

A dále platí, že ten dlužník, který má problém se splácením svých úvěrů by pro jistotu o úvěrech s bonusy neměl ani uvažovat. Když totiž o bonus kvůli zpoždění ve splácení příjde, jeho úvěr s bonusem ho výjde podstatně dráž, než by ho vyšel běžný úvěr bez bonusu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here