Výzkumná agentura Ipsos publikovala klíčové trendy na trhu potravin a nápojů za loňský rok. Mimo jiné potvrdila, že kvůli makroekonomickým a klimatickým vlivům dojde k dalšímu nárůstu vstupních nákladů na produkci potravin. A spolu s tím i k nárůstu cen potravin.

„Pokračující růst cen potravin lidé očekávají i v budoucnu. V České republice to uvedlo 57 % populace,“ říká PR manažerka Ipsos Markéta Kneblíková. Podle ní růst nákladů zemědělské produkce souvisí i s vyčerpatelností přírodních zdrojů a ekologickými omezeními.

„To vede i k sílícímu důrazu k environmentálně zodpovědnému přístupu i zvyšujícím se nárokům na zdravé stravování zejména ve vyspělých zemích,“ upřesňuje. A přidává i několik základních trendů vyplývajících z loňských průzkumů v sektoru Food & Beverage.

1 – Trvale udržitelný rozvoj vs. cena

Lidé rádi deklarují, že by byli ochotni připlatit si za ekologicky šetrnější výrobek. Tím to ale často končí. Lidé se sice obávají o životní prostředí, ale jejich ochota osobně přispět k řešení situace je velmi malá.

Dle průzkumů jsou téměř tři čtvrtiny českých spotřebitelů znepokojeny znečištěním životního prostředí nerecyklovaným odpadem, ale odpovědnost za řešení situace přisuzují jiným.

Nejčastěji společnostem vyrábějícím balené zboží [33 %], vládě [11 %]. Pouze 6 % zdůrazňuje osobní odpovědnost jednotlivých spotřebitelů.

2 – Vody a nealko nápoje

S rostoucím zájmem o zdravé stravování klesají v USA v posledních 5ti letech tržby v kategorii sladkých sycených nápojů. Růst naopak zažívá kategorie pramenitých vod, kde se výrobci snaží přicházet se stále novými příchutěmi.

„V blízké budoucnosti i na českém trhu zřejmě zaznamenáme silný trend s nabídkou tzv. smart waters nebo chcete-li funkčních vod obohacených o různé kombinace vitamínů,“ doplňuje Jan Staněk, Innovation Service Line leader Ipsos.

Dle výzkumu z roku 2016 považuje 46 % britských spotřebitelů snížení obsahu tuku, soli a cukru v nápojích a potravinách jako jeden z klíčových úkolů potravinářských firem.

3 – Oblíbenost rozvážky na trhu s potravinami a nápoji

Food delivery, rozvážkové služby jídla, ve stále větší míře využívají i obyvatelé ČR. Ve Spojených státech ale využije možnosti rozvozu jídla domů alespoň jednou týdně pětina obyvatel. Důležitým aspektem této kategorie je pohodlný a jednoduchý nákup od objednání až po doručení jídla. Podle odborníků trend rozvážených jídel tlačí restaurace do změny přístupu ke klientovi. Musí nabídnout opravdový zážitek.

4 – Omezování konzumace masa

Od roku 2015 se počet veganských příspěvků na Facebooku, Twitteru a Instagramu znásobil čtyřikrát. Popularita směrů vyznávajících vynechání či alespoň omezení masa roste.

Zatímco v České republice se k veganství hlásí stejně jako třeba v USA 2 % populace, ve Velké Británii jsou to již procenta čtyři. V Německu a Francii 3 %. Výzkumníci přitom uvádějí, že procent lidí, kteří odmítají maso, roste zejména u mladých. A to i několikanásobně. [Spotřebitelé dle průzkumů stále častěji sahají po rostlinných náhražkách masa. V ČR výměnu masa za jeho rostlinnou náhražku zvažuje 16 % spotřebitelů.]

5 – Bezlepkové potraviny…

Kategorie bezlepkových a bezlaktózových a jiných produktů „free from“ zažívá zejména v západní Evropě boom. Například v Norsku tyto potraviny kupuje každý pátý člověk. I v České republice upravuje stále více lidí svoje stravovací návyky kvůli potravinovým alergiím. Tomu se přizpůsobuje také většina obchodních řetězců. Rozšiřují sortiment svých privátních Free from značek.

6 – Rychlý snack místo svačinky

Produkce snacků [malých jídel mezi hlavními jídly] patří mezi dlouhodobě rostoucí kategorie. Spotřebitelé snacků, svačinek a malých jídel, požadují rychlý a pohodlný nákup, ale i splnění podmínek vyváženého stravování. Výrobci se proto začínají soustředit na produkci zdravých svačinek. Jejich základem bývá nejčastěji ovoce.

7 – On-the-go

On-the-go je trend, který významně přispívá globálnímu růstu tržeb v oblasti food service.  V západních metropolích to potvrzuje všudypřítomnost řetězců typu McDonald`s, Pret a Manger, Starbucks či nedávno otevřených AmazonGo obchodů. Podle odborníků on-the-go trend společně s aktuálním trendem zdravého stravování představuje zajímavou příležitost pro fast foody s prémiovou kvalitou jídel či food courty v nákupních centrech.

8 – Co je natural

Rostoucí požadavky spotřebitelů na bezpečnost a jasný původ potravin nutí výrobce k větší otevřenosti ohledně složení výrobků i procesu výroby. Na obalech nápojů a potravin se stále častěji objevuje označení jako přírodní či natural. Problém ale je, že to není pro spotřebitele vždy zcela jasné.

Čeští spotřebitelé takto označený produkt nejčastěji chápou jako 100 % z přírodních zdrojů
[67 %], bez umělých přísad [62 %] či zdravý [38 %].

V Severní Americe je natural produkt častěji vnímán jako bez umělých přísad či bez dalšího zpracování, v Jižní Americe častěji jako zdravý.

Globální spotřebitelé do věku 35 let si označení natural spojují častěji s původem produktu [organický, z lokálních zdrojů, vyrobený eticky], ti nad 50 let s jeho složením [bez umělých přísad].

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here