FinTag.cz radí, jak požádat o výmaz z registrů dlužníků

3631
vymaz_z_registru_dluzniku
Ilustrace: Redakce Fintag.cz

Na FinTag.cz se obrátila čtenářka s otázkou, jak postupovat v situaci, kdy potřebuje provést výmaz z registrů dlužníků. 

Otázka čtenářky: „Máme dluhy vzniklé z neplacení pokut. Prošli jsme exekucí. Teď to všechno po x letech najednou zaplatíme. Takže to bude zaplacené. Zajímá mě, jak docílit toho, abychom nebyli v registru dlužníků tři až pět let, ale třeba jen jeden, dva roky. Jde mi o to, abychom si mohli vzít hypotéku. To znamená, jak provést výmaz z registrů dlužníků?“

Odpověď: Pokud máte nebo jste měla dluhy z nezaplacených pokut, budete mít záznam v Nebankovním registru klientských informací [NRKI] a to po dobu až čtyř let od doby uhrazení všech dluhů. Požádat o výmaz z tohoto registru je možné pouze po úhradě všech dluhů. A to formou žádosti o odvolání souhlasu se zpracováním osobních údajů. Žádost NRKI posoudí a rozhodne o vyhovění či zamítnutí.”

Registry dlužníků: Co dělat, když záznam v nich brání hypotéce

Tip k hypotéce: K hypotéce je možné si přibrat další osobu, která nemá negativní platební minulost [plus další příjem, pozn. red.]. Je pak větší šance na její poskytnutí a když tak i za lepších podmínek.

Výmaz z registru dlužníků? Avšak jakých?

V Česku funguje mnoho registrů a rejstříků dlužníků a věřitelů. Při posuzování důvěryhodnosti, platební morálky a bonity klienta před poskytnutím úvěru ale banky i nebankovní instituce nahlížejí pouze do třech základních z nich. Jsou to Bankovní registr klientských informací [BRKI], Nebankovní registr klientských informací [NRKI] a SOLUS.

  • BRKI je bankovní registr dlužníků
  • NRKI je nebankovní registr dlužníků
  • SOLUS sdružuje bankovní i nebankovní instituce, energetické a telekomunikační instituce

Bankovní i nebankovní poskytovatelé úvěrů a půjček vkládají do registrů informace o všech půjčkách, úvěrech a jejich splatnosti. Výši nedoplatku, informace o platební morálce dlužníka. Jestli je dlužník v prodlení se splátkami a v jaké výši a době. To jsou informace, které mohou klientovi uškodit tím, že mu nebude úvěr či půjčka v budoucnosti poskytnuta.

–RED–

6 KOMENTÁŘE

  1. Dobry den Mel jsem par restu diky kterym jsem se dostal do registry,kontokorent,slozenky,vse mam doplacene nyni uz nikde nedluzim ani korunu jak mam postupovat na vymaz z registru? A existuje nekdo tim povereny nebo nejaka spolecnost ktera se tim zabiva? Nebo nekdo komu bych dal podklady a podobne aby mi to vse vyridil?

  2. Dobrý den prosím kdy vymažou z insolvenčního rejstříku dlužníka po zaplaceni 100 % všech pohledávek?
    Děkuji

  3. Prosím můžete mi někdo poradit kde přesně najdu informace o výmazani z registru dlužníků a nejlépe odkaz kde je formulář k vyplneni a případě k zaslání děkuji za jakou koliv informací

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here