První výraznější ochlazení ve stavebnictví ředitelé stavebních firem očekávají již v příštím roce a v roce 2021. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2019 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se skupinou Saint-Gobain.

Na ochlazení trhu v následujících letech se připravuje 47 % stavebních společností. Třetina ředitelů [34 %] se zaměřuje na dlouhodobé zakázky a více jak desetina [13 %] společností nenavyšuje počty pracovníků.

Analýza stavebnictví předkládá i další závěry:

  • Rostou ceny zednických, obkladačských, sádrokartonářských nebo fasádnických prací. Aktuálně nejvíce u zednických prací a rekonstrukčních prací.
  • Českému stavebnictví kriticky docházejí kapacity a přibrzďuje proto předchozí rychlý růst z minulého roku.
  • V roce 2019 podle ředitelů stavebních společností zvýší svůj výkon jen o 2,8 %, v příštím roce dojde k dalšímu zpomalení růstu na 1,3 %.
  • Kapacity mají firmy vytíženy až na 94 %.
  • Pouze 9 % stavebních společností se podařilo úplně navýšit kapacity dle plánu.
Dynamický růst ve stavebnictví vykazují mzdy, ale i ceny subdodavatelských prací, materiálů, strojů.

 „Vzhledem k vysoké poptávce se téměř dvěma třetinám firem [63%] zvyšují ceny prací. Nicméně pozitivní vliv na marže zaznamenává pouze čtvrtina firem. Problémem jsou zejména zvyšující se ceny subdodavatelských prací a rostoucí mzdy,“ říká ředitel společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Z dat od stavebních firem dále vyplývá, že stavebnictví v letošním roce nadále poroste, ale pozvolněji než loni. Konkrétně se v roce 2019 jeho výkon zvýší o 2,8 procenta. Problém je nedostatek kapacit.

To potvrzuje i předseda představenstva Trigema Building Petr Bělina: „Budoucí vývoj bude bržděn nedostatkem odborníků na trhu a tlakem na růst mezd a cen stavebních prací a materiálů.“

Jak půjdou tržby a ceny

Dle analýzy tržby stavebních společností porostou rychleji než samotný trh zejména kvůli rostoucím cenám stavebních prací. V letošním roce ředitelé stavebních společností avizují růst tržeb o 3,5 procenta a pokračování růstu o 2,5 procenta v roce 2020.

Téměř dvě třetiny stavebních společností [63 %] již zvýšily ceny svých realizací. A to v průměru o 8 %. Stejné ceny si zachovalo 35 % společností. O snížení uvažuje 2 % stavebních firem.

Ceny našich realizací rostou oproti nárůstu cen nákladových vstupů pomalu. Objektivně rostoucí náklady se těžko daří v soutěžích uplatnit a při vlastní realizaci je to velmi složité,“ upřesňuje jednatel společnosti SWIETELSKY stavební František Fryš.

Potvrzuje to i ředitelka ekonomického úseku společnosti GEMO Jana Složilová: „Realizační cenu tlačí směrem nahoru zejména stále rostoucí cena práce a nárůst cen stavebních materiálů. Obecně jsme tak nuceni zvyšovat realizační cenu o 10–20 %.“

Nedostatek pracovníků i ve stavebnictví

Klíčovým problémem stavebních společností zůstává nedostatek kapacit pro realizaci zakázek.

Samozřejmě bychom rádi přivítali nové zaměstnance. Nyní je jich nedostatek, daří se nám přijímat nové zaměstnance pouze v řádu jednotek, lepší to už asi nebude, protože i atraktivita stavebnictví je ve srovnání s fabrikovým průmyslem velice malá,“ říká generální ředitel stavební společnosti BAK Radek Mrázek.

Aktuálně využívá agenturní zaměstnance 16 % stavebních společností [u velkých společností se jedná o 41 %], dalších 15 % firem je plánuje začít využívat. Stále však většina společností [69 %] i do budoucna bude zaměstnávat pouze vlastní pracovníky.

Marže firem

Marže stavebních firem vzrostly u 24 % společností, a to v průměru o 6 %. Marže na stejné úrovni zůstaly 60 % společností. Pokles marží avizuje 16 % společností. Menší navýšení marží i přes rostoucí ceny realizací je způsobeno zejména růstem nákladů.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here