Jak zareagují trhy, až centrální banky sníží sazby?

165

Centrální banky v USA i Evropě se chystají na snižování úrokových sazeb. Jaké dopady to bude mít na finační trhy, vysvětluje Lukáš Vácha z Conseg Investment Management.

„Růst je utlumený a na chatrných základech. S tím, jak rok postupuje, je stále obtížnější najít pozitiva slibující to, že se vyhneme recesi,“ varovala minulý týden hlavní ekonomka Mezinárodního měnového fondu Gita Gopinathová.

Poukázala tak na narůstající dýchavičnost prozatím stále růstu [s výjimkou Německa, jeho ekonomika se ve druhém kvartále propadla do mínusu] všech hlavních ekonomik světa. Za největší rizika považuje obchodní, měnové války i nedobrou vůli najít způsob vyrovnání v případě brexitu.

Centrální banky a kouzlo levných peněz

Zkrátka dobře: Podle analytiků současná atmosféra na finančních trzích je hustá tak, že by se dala krájet, a záblesků slibujících lepší zítřky pomalu, ale jistě ubývá. Část investorů se jako pomyslného stébla chytá avizované ochoty centrálních bank opět zlevnit peníze. Další část ale pochybuje, zda to bude stačit. Obává se toho, že až kouzlo levných peněz pomine, bude dopad na dno o to tvrdší.

Jak na něco podobného připravit portfolio? Na to – před podrobnou debatou k tématu 2. 8. od 16:00 v rámci projektu ABCD Investora – již nyní stručně odpovídá jeden z jejích účastníků, člen představenstva společnosti Conseq Investment Management Lukáš Vácha [viz výše].

Zároveň investory vyzývá, aby se nebáli zeptat na to, co je zajímá. A to už teď prostřednictvím e-mailu: azinvestora@seznam.cz. Do předmětu je přitom ideální napsat – Debata: ABCD investora. To proto, aby se skutečně dostalo na všechny položené otázky.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here