Česká ekonomika rostla ve 2. čtvrtletí 0,7% tempem

97
ceska_ekonomika
Foto: Pixabay.com

Česká ekonomika podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu [ČSÚ] v letošním 2. čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 0,7 % a meziročně o 2,7 %. Za růstem hrubého domácího produktu stojí hlavně domácí poptávka.

„Také zpřesněný odhad potvrdil, že se české ekonomice ve 2. čtvrtletí letošního roku dařilo,“ okomentoval aktuální výsledky ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Spotřeba domácností se na růstu HDP podílela ve výši 1,1 %. Příspěvek výdajů vládních institucí byl 0,7 %. Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly mezičtvrtletně o 0,8 %. Meziročně stouply o 2,9 %. Z toho výdaje domácností reálně vzrostly o 0,7 % oproti předchozímu čtvrtletí a o 2,7 % oproti stejnému čtvrtletí minulého roku. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí se zvýšily mezičtvrtletně o 1,2 % a meziročně o 3,4 %.

Česká ekonomika a HPH

Stejně jako rostla česká ekonomika, rostla i její hrubá přidaná hodnota [HPH]. Ta byla mezičtvrtletně vyšší o 0,7 %. Meziročně stoupla o 2,8 %. Na jejím růstu se podílelo zejména stavebnictví [o 1,9 %] a odvětví informačních a komunikačních činností [o 2,7 %].

„K jejímu růstu dále přispěla skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Zpracovatelský průmysl i přes mezičtvrtletní pokles přispěl k meziročnímu růstu HPH 0,3 procetního bodu. Růst v tomto odvětví byl 1,2 procentního bodu,“ upřesnil Vladimír Kermiet.

Podle něj se dařilo zejména výrobě dopravních prostředků a výrobě elektrických zařízení. Naopak útlum nastal ve výrobě strojů a výrobě kovů a konstrukcí. Meziroční pokles pokračoval v odvětví těžby a dobývání.

Ve stavebnictví HPH meziročně vzrostla o 3,6 %. A dařilo se většině odvětví služeb, především ubytování a stravování a odvětví informačních a komunikačních činností.

Saldo zahraničního obchodu

Saldo zahraničního obchodu v běžných cenách se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšilo o 13,9 mld. korun. Vývoz zboží a služeb mezičtvrtletně vzrostl o 1,7 % a meziročně se zvýšil o 2,2 %.

„Meziroční růst vývozu byl tažen hlavně obchodem s elektronickými a optickými přístroji a vývozem dopravních prostředků. Dovoz zboží a služeb mezičtvrtletně klesl o 0,4 %, byť v meziročním srovnání stoupl o 1,4 %,“ dodal Vladimír Kermiet.

Na meziročním růstu se dle jeho slov pak významně podílel obchod se základními kovy a subdodávky pro automobilový průmysl.

Růst mezd a platů

Spolu s HDP rostl i objem mzdových nákladů. Ty v letošním 2. čtvrtletí vzrostly meziročně o 7,6 %. V tuzemsku bylo ve 2. čtvrtletí zaměstnáno v průměru 5 468 tisíc osob. Celková zaměstnanost se oproti předchozímu čtvrtletí nezměnila. Meziročně ale stoupla o 0,8 %.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here