„Záznam z minulého zasedání České národní banky odhalil, že ve prospěch zvyšování úrokových sazeb hlasovali Vojtěch Benda a Marek Mora. První jméno jsme čekali. Marek Mora byl lehkým překvapením. Ještě před nedávnem hovořil o jisté hodnotě stabilních úrokových sazeb,“ uvádí ve svém komentáři analytik Komerční banky Michal Brožka. 

A pokračuje: I když současně vyjadřoval názor, že sazby půjdou časem nahoru… V záznamu zaznělo, že většina členů ČNB upozorňovala na složitost situace a zvažovala mezi stabilitou sazeb a jejich zvýšením. Dále několikrát zaznělo, že pozitivní faktory v domácí ekonomice jsou zatím schopny kompenzovat negativní vnější, byť dosud nevelký šok. Ala i to, že časem se případný útlum zahraniční poptávky v české ekonomice bezpochyby projeví.

Vítaný vestavěný stabilizátor

Neposilující kurz koruny byl v podmínkách zpomalujícího růstu zahraniční poptávky a slábnoucích zahraničních inflačních tlaků označen za „vítaný vestavěný stabilizátor”.

Jeden člen bankovní rady však slabší kurz současně vnímal i jako potenciální inflační riziko do budoucna, pokud by cenové dopady kurzového oslabení převážily nad protiinflačním vlivem zpomalení domácího ekonomického růstu.

Důležitá debata se odehrála i nad kredibilitou měnové politiky: „Překročení horní hranice tolerančního pásma ve výši tří procent by bylo obtížné vysvětlovat veřejnosti. […] Měnová politika měla aktivněji reagovat v minulosti, čímž by bývala přiblížila inflaci k 2% cíli a posílila jeho kredibilitu.”

Co dále?

Čekáme, že bude přibývat signálů zhoršování vnějšího prostředí a také signálů snižování aktivity v české ekonomice. To bude reflektovat i příští prognóza České národní banky a v bankovní radě by měly převážit hlasy pro stabilitu úrokových sazeb. Nicméně od kurzu posilování nečekáme a inflace v nejbližších měsících citelněji zpomalovat nebude. Rozhodnutí o sazbách na listopadovém zasedání tak může být těsné.

Bankovní rada na svém posledním jednáním rovněž oznámila, že začne v příštím roce v záznamech z měnových jednání bankovní rady zveřejňovat jmenovité argumenty jejích jednotlivých členů. To je vítaný prvek, který finančnímu trhu do budoucna pomůže lépe rozumět myšlenkovým pochodům ČNB.

Autor: Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here