V Brně odstartoval 61. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu [MSV]. Veletrhu se zúčastní celkem 1 651 vystavovatelů z 32 zemí světa. Do Brna přijelo více než 81 tisíc hostů z 57 států. Mezinárodní strojírenský veletrh je podle ředitele společnosti Veletrhy Brno [BVV] Jiřího Kuliše standardně obsazen.

„V prvním pololetí jsme měli signály zejména od německých firem, že začaly šetřit a veletrhu se nezúčastní. Obavy se nakonec ale nepotvrdily. Silná je i účast čínských firem, jejichž počet narůstal do poslední chvíle,“ říká Jiří Kuliš.

50 procent vystavovatelů na veletrhu je dle jeho slov přihlášeno ze zahraničí. Nejvíce jsou zastoupeny země, jako je Německo [242 firem], Slovensko [119 firem], Čína [109 firem], Itálie [80 firem], Rakousko [41 firem], Tchaj-wan [28 firem], Švýcarsko [26 firem], Francie [21 firem], ale třeba i Maďarsko. To na veletrhu vůbec otevře svou oficiální expozicí.

„70 procent vystavovatelů jsou malé a střední firmy. A buďme rádi, že tu Mezinárodní strojírenský veletrh máme. Je to dáno i orientací České republiky na průmyslu. V okolních zemích veletrh, jako je Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně, nenajdete,“ dodává.

Překonání mentální bariéry

Jiří Kuliš upozornil na to, že letošní veletrh není výhradně zaměřen na strojírenství, ale obecně na průmysl a nové technologie. Zmínil i bohatý doprovodný program veletrhu.

K hlavním partnerským zemím MSV patří Čína, Indie, Slovensko, ale i Česká republika, která se na veletrhu vůbec poprvé představí v národní expozici The Country for the Future.

V tomto ohledu bych rád poděkoval Ministerstvu průmyslu a obchodu, že se konečně podařilo překonat tu mentální bariéru, která bránila v přirozené a logické spolupráci mezi námi, jako těmi, kteří pořádají mezinárodní veletrhy, a zástupci státních institucí, jako je CzechInvest nebo CzechTrade,“ uvedl Jiří Kuliš s dovětkem, že ale i tak má například Čína větší rozpočet na veletrhu než Česká republika.

The Country for the Future

„Vláda prezentaci na letošním MSV pojímá trochu jinak než v minulosti. V minulosti měl stát několik stánků, výstavních ploch, tentokrát se poprvé pod jednou národní střechou představí a služby podnikatelům společně nabídne hned třináct státních organizací,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO].

Státní instituce zastoupené na veletrhu:

  • Agentura pro podnikání a inovace
  • CzechInvest
  • CzechTrade
  • Česká exportní banka
  • Českomoravská záruční a rozvojová banka
  • Česká rozvojová agentura
  • Exportní a garanční pojišťovací agentura
  • Ministerstvo obrany
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu
  • Ministerstvo zahraničí
  • Strojírenský zkušební ústav
  • Technologická agentura ČR
  • Úřad průmyslového vlastnictví.

„Chtěli jsme tím i ukázat, že umíme šetřit. A dále se chceme jednoznačně prezentovat už pod jednou značkou. The Country for the Future jako brand má velký psychologický význam, kterým ukazujeme, že jsme sebevědomou zemí, která je orientovaná na budoucnost,“ pokračuje ministr Havlíček s dovětkem, že ho těší domluva se všemi subjekty na společném rozpočtu v národní expozici.

Spolupráci napříč resorty potvrzuje i ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček [ČSSD]: „Na MSV se nám podařilo dovést i mise ze zahraničí. Veletrhu se samozřejmě budou účastnit i čeští ekonomičtí podnikatelé.“

Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR

Záštitu na letošním MSV tradičně převzal Svaz průmyslu a dopravy ČR [SP ČR]. Jeho prezident Jaroslav Hanák poděkoval členům Vlády ČR za spolupráci. Na veletrhu bude mít Česká republika jednu výstavní expozici.

„Mezinárodní strojírenský veletrh je pýchou našeho průmyslu. Veletrh navštěvuji každoročně posledních 30 let a neustále slyším, jak český průmysl nezvládne transformaci, jak přejdeme do služeb, ale nic takového se prozatím nestalo. Průmysl se stále podílí na třetině českého HDP,“ řekl Jaroslav Hanák.

Dodal, že průmysl není nepřítel, průmysl živí tuto zemi. Podle něj průmysl zajistil, že žijeme v té nejlepší době za posledních sto let. Upozornil i na Sněm SP ČR, kde spolu s premiérem Andrejem Babišem předá ocenění v kategoriích Galerie osobností průmyslu, Rozvoj průmyslu a regionu a také Úspěšná malá a střední firma.

„Nebudeme ale předávat pouze ocenění, premiérovi předám i seznam priorit, které jeho vláda musí do konce svého volebního období vyřešit. Týkat se budou energetiky, dopravy a dopravní infrastruktury, trhu práce, vzdělávání, digitalizace a podpory exportu,“ dodal.

Veletrhu se bude účastnit i Hospodářská komora ČR [HK ČR]. Ta během veletrhu organizuje tři akce zaměřené na zahraniční teritoria. V úterý 8. října se uskuteční Česko-makedonské podnikatelské fórum a Indické investiční fórum. Ve středu Komora pořádá po celý den sérii kulatých stolů zaměřených na perspektivní exportní teritoria, jako jsou Japonsko, USA, Indie, Subsaharská a severní Afrika a Latinská Amerika.

Více: Kompletní doprovodný program MSV 2019

AMSP ČR: Německou cestou

Aktivní na veletrhu bude i Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Ta chce představit svou vizi exportu českých firem založenou na výrobě v zahraničí a zároveň i požádat o podporu.

„Stará forma exportu je pryč, všechny zajímavé trhy se brání dovozu cly. Nejlepší cesta je vyrábět v zahraničí lokálně a u nás doma stavět hlavně na výzkumu a vývoji,“ vysvětluje členka představenstva a generální ředitelka AMSP ČR Eva Svobodová.

Podle ní do firem nastupuje nové mladá generace majitelů, kteří jsou vybaveni jazykově a ti se musí měřit s konkurencí na globálním hřišti.

„Zde potřebují naše malé a střední podniky pomoc od státu,“ upřesňuje.

Její slova potvrzuje i ministr Karel Havlíček a někdejší ředitel AMSP ČR: „Výroba na lokálních trzích po vzoru německých firem dává smysl. Výhoda je v tom, že národní vlády zabezpečují výhody pro zahraniční firmy. Zde je třeba ale dbát na zajištění dividendy.“

Podpora do zahraničí

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček pro Fintag.cz uvedl, že stát chce postupovat stejně jednotně jako na brněnském MSV při prezentaci České republiky i v zahraničí.

„Co se týče zahraničních veletrhů na podporu českých firem máme vyčleněno 70 milionů korun. To znamená, že účast českých firem spolu o ostatními institucemi podpoříme i finančně,“ uvedl Havlíček.

V tomto ohledu znovu zopakoval význam značky Czech Republic – The Country for the Future: „Mě v minulosti velice mrzelo, když jsem na zahraničních veletrzích viděl profesionálně odvedené prezentace zemí, jako je třeba Jižních Korea, zatímco Česká republika buď absentovala nebo nebyla její prezentace jednotná. To se ale dnes zásadně změnilo. V tomto ohledu jsme udělali velký pokrok.“

Upřesnil, že na své nedávné cestě do Turecka navštívil potravinářský veletrh, kde byla Česká republika velice kvalitně zastoupena prostřednictvím sedmi firem na jedné výstavní ploše.

„Po dlouhých letech, myslím si, se v tomto ohledu Česká republika nemusí stydět,“ upřesnil.

Slučuje se v Madridu i Torontu

V obdobném duchu se pro Fintag.cz vyjádřil i ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

„Velvyslanci mají za úkol pomáhat našim firmám pronikat na zahraniční trhy. Navíc postupujeme se všemi přirozenými partnery, jako je MPO, ale i CzechInvest, CzechTrade nebo CzechTourism. A to se týká například Expa v Šanghaji,” uvedl.

Zároveň se vyjádřil i k procesu slučování zahraničních zastoupení ČR v zahraničí. To se týká ambasád a zejména agentur CzechInvest, CzechTrade, CzechTourism i Českých center.

„Náš cíl je slučování zastoupení ČR v zahraničí dokončit do roku 2021. V Madridu už máme sloučeno, v Torontu se slučuje, v běhu je slučování v Izraeli, v Chile… A musím říci, že i díky slučování, kdy ambasády a zástupci jednotlivých agentur sedí na jednom místě, pracují na základě nově dané koncepce, se významně zlepšuje i jejich výstup. A to směrem k podpoře České republiky a jejích firem,“ uzavřel.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here