Státní rozpočet prohloubil ke konci listopadu schodek na 38,6 miliardy korun. Oproti letošnímu říjnu došlo ke zhoršení salda o 19 miliard korun. Jedná se o nejhorší listopadový výsledek od roku 2014, kdy byl deficit skoro dvojnásobný. 

Loni v listopadu skončilo hospodaření státu ve schodku 21,6 miliardy korun. Letos v listopadu daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply meziročně o 68,9 miliardy korun. To znamená na 1,178 bilionu korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení meziročně stouply o 33,4 miliardy na 678 miliard korun.

Vývoj salda státního rozpočtu za leden až listopad v roce 2018 a 2019 [v mld. Kč]

státní rozpočet prohloubil schodek

„Na příjmové straně ale i tak pokračuje trend posledních měsíců. Všechny hlavní daňové položky postupně prohlubují svůj deficit vůči plánovanému výběru. To se pak odráží i na celkovém saldu státního rozpočtu. Když ten počítal s rychlejším růstem ekonomiky, a tudíž i s vyšším výběrem daní,“ vysvětluje analytik Investment Banking Komerční banky František Táborský, proč státní rozpočet prohloubil schodek.

Příjmy státní rozpočet [2019]
  • 1 465,36 mld. Kč – schválený rozpočet
  • 1 495,79 mld. Kč – rozpočet po změnách
  • 1 351,52 mld. Kč – skutečnost leden až listopad
Příjmy státní rozpočet [2018]
  • 1 249,70 mld. Kč – skutečnost leden až listopad

Podle něj jsou daňové příjmy za posledních jedenáct měsíců oproti schválenému plánu celkově nižší o 36,5 miliardy korun. Největší daňová položka ve státním rozpočtu, daň z přidané hodnoty, pak postrádá více než sedm miliard korun.

„Tento deficit by ale v závěru roku měla vykompenzovat závěrečná záloha daně z příjmu právnických osob. Ta by podle našich odhadů měla přinést do rozpočtu přibližně 40 miliard korun,“ upřesňuje.

Zároveň ale dodává, že tyto zálohy jsou odvozeny od zisků firem z minulého roku, kterých firmy letos podle nás již nedosahují. Což vytváří riziko pro státní rozpočet v příštím roce v podobě vyšších daňových vratek.

Mohou za to peníze z EU

Podle Ministerstva financí ČR [MF ČR] důvod, proč státní rozpočet prohloubil schodek, je fakt, že v loňských prvních měsících získal rozpočet z Evropské unie mimořádně 21 miliard korun. A to jako část závěrečných plateb vztahujících se k unijnímu programovému období 2007 až 2013.

„Bez započítání mimořádných jednorázových příjmů ve výši téměř 21 miliard korun, které inkasoval v loňském roce státní rozpočet jako závěrečné platby vztahující se k programovému období 2007 až 2013, byl schodek dokonce meziročně nižší o téměř čtyři miliardy korun,“ uvádí zpráva MF ČR.

Schodek státního rozpočtu po očištění vlivu peněz z Evropské unie a finančních mechanismů je tak podle ministerstva 35,8 miliardy korun. Ve stejném období loni ale i tak představoval takto očištěný výsledek schodku 17,3 miliardy korun.

Celkové příjmy i výdaje

Celkové příjmy rozpočtu ke konci listopadu stouply meziročně o 101,8 miliardy na 1,352 bilionu korun. Celkové výdaje stouply o 118,8 miliardy na 1,390 bilionu korun.

Výdaje státní rozpočet [2019]
  • 1 505,36 mld. Kč – schválený rozpočet
  • 1 535,79 mld. Kč – rozpočet po změnách
  • 1 390,14 mld. Kč – skutečnost leden až listopad
Výdaje státní rozpočet [2018]
  • 1 271,33 mld. Kč – skutečnost leden až listopad

Podle Františka Táborského běžné výdaje v listopadu lehce dorovnaly říjnový deficit, ale stále nedosahují rozpočtovaného plánu. Celkově tak stát vydal o necelých jedenáct miliard korun méně, než s čím počítal státní rozpočet.

„Investiční aktivita však podle očekávání v závěru roku zrychluje, byť stále mírně zaostává za rozpočtem. Riziko nižší realizace investic se tak postupně snižuje. A naopak je tu i možnost, že by investice mohly být i vyšší, než s čím počítá rozpočet díky vysokému objemu nespotřebovaných výdajů z minulých let. Ke konci listopadu zbývalo z předchozích let k vyčerpání 31,4 miliardy korun,“ upřesňuje.

Dodává, že i přesto však současný objem investic odpovídá roku 2008 při zanedbání rozdílných cenových hladin.

Sečteno a podtrženo

Podle Františka Táborského o výsledku hospodaření v tomto roce rozhodnou investice v závěru roku, které pravděpodobně zopakují loňský skok na poslední chvíli.

„Celkově ale i tak vidíme nižší daňové příjmy, ale i nižší výdaje, než s čím počítá plán státního rozpočtu,vysvětluje František Táborský.

Zároveň i dodává, že na příjmové straně rozpočtu pomůže finanční injekce v podobě závěrečné platby záloh na dani z příjmu právnických osob.

„Celkově tak očekáváme, že letošní státní rozpočet skončí v lehce nižším deficitu, než s jakým počítal plán Ministerstva financí ČR. To je 40 miliard korun,“ tvrdí.

Dobrou zprávou podle něj pak je, že deficit státního rozpočtu vyvažuje stále pozitivní hospodaření municipalit a zdravotních pojišťoven.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here