USA dál snižují schodek svého zahraničního obchodu

169
USA_deficit
Foto: Pixabay.com

Deficit zahraničního obchodu USA se v listopadu snížil o 8,2 procenta na 43,1 miliardy dolarů [cca 976 miliard korun]. Byl tak nejnižší za více než tři roky. Tedy od doby nástupu Donalda Trumpa do funkce amerického prezidenta v roce 2016.

Listopadový pokles schodku zahraničního obchodu USA je nejprudší od loňského ledna. Zásluhu na něm má snížení dovozu o jedno procento a nárůst amerického vývozu o 0,7 procenta. Podle amerického ministerstva obchodu tak loňský schodek mohl vykázat první celoroční pokles od roku 2013. Podle Donalda Trumpa jde jednoznačně o potvrzení správnosti jeho protekcionistické politiky.

Ekonomická politika Donalda Trumpa oslovuje 49 % Američanů

Podle analytiků má ale klíčový podíl na zlepšení stavu obchodní bilance, respektive kondice ekonomiky USA, i tamější centrální banka FED.

„Podíl prezidenta Trumpa nesmíme přeceňovat. Ano, snížil korporátní daně. To pro americké firmy znamená vyšší zisky. Jenže se odhaduje, že přínos nižších firemních daní pro hospodářský růst je velmi malý. A jeho snížení daní zároveň vedlo k růstu rozpočtového deficitu, který se ve fiskálním roce 2019 přiblížil pěti procentům amerického HDP,” vysvětluje investiční specialista skupiny Partners Martin Tománek.

Koruna nám nyní naprosto vyhovuje, tvrdí Martin Tománek

Méně počítačů a mobilů

Do Ameriky se loni v listopadu dovezlo především méně počítačů a spotřebního zboží typu mobilních telefonů. V této skupině zboží ostatně docházelo loni k významnému předzásobení amerického trhu. A to kvůli obavám ze zavedení cel na toto zboží. A to se pozitivně projevilo i na českém vývozu. Zejména pak na jeho výsledcích loni v květnu.

„Jedním z důvodů bylo i určité předzásobení amerického trhu. Export tam vzrostl o 24 %, což z USA dělá absolutního skokana roku z hlediska našeho vývozu. Čeští exportéři do USA vyvážejí hlavně elektropřístroje nebo elektrosoučástky do nich. Dále pak léky a léčiva,“ uvedl tehdy pro FinTag.cz místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Čeští exportéři hledí do budoucna s obavami

Podle místopředsedy vlády a ministra obchodu a průmyslu Karla Havlíčka je Amerika pro Českou republiku jako exportní trh nesmírně zajímavá.

„Je mezi top desítkou obchodních partnerů. Je mezi top šesti partnery s přidanou hodnotou. Do USA vyvážíme finální produkty, u nichž je zajímavá obchodní marže,“ uvedl.

Karel Havlíček: Za automotive buďme rádi, protože nás živí

Naopak Spojené státy exportovaly více spotřebního a investičního zboží. Například vybavení pro těžbu na ropných polích. Dále přitom posiluje i jejich vývoz v oblasti výrobků a služeb s vysokou přidanou hodnotou. Například v exportu služeb, které jsou chráněné vlastnickými právy, Amerika ročně vyváží v objemu 130 miliard dolarů. Po cestovních službách [přes 206 mld. USD ročně] jde o druhou největší vývozní položku mezi americkými službami. Export je aktuálně spojen i se silným tlakem na vymáhání a dodržování práv duševního vlastnictví ze strany USA. Dalšími důležitými složkami vývozu služeb jsou doprava a finanční služby.

USA vs. Čína

Vysoký schodek zahraničního obchodu mají USA i nadále s Čínou. V listopadu činil deficit 26,4 miliardy dolarů z 31,3 miliardy USD v říjnu. Celkově se deficit USA vůči Číně pohybuje v objemu 300 miliard dolarů. I zde se ale jeho objem snižuje. Důvod jsou cla na čínské zboží, která Donald Trump loni 10. 5. zvýšil z deseti procent na 25 procent s cílem přinést americké státní pokladně ročně více než 100 miliard dolarů [2,3 bilionu Kč]. Obchodní válka mezi USA a Čínou ovšem začala již v loňském lednu, kdy čínský vývoz do Spojených států propadl skoro o deset procent a americký vývoz do Číny o více než 30 procent. Přesto však již loni v dubnu došlo k nepatrnému nárůstu vývozu amerického zboží do Číny.

Donald Trump zvedl cla Číně. Prosadí cla i pro EU?

Amerika vs. Německo

Americe se aktuálně daří snižovat deficit obchodní bilance i s Evropskou unii, jenž se pohybuje ročně kolem 140 miliard dolarů. Ovšem jen mírně. Zde je klíčové zejména Německo. O jeho výsadním postavení svědčí to, že více než třetina deficitu s EU je tvořena obchodní výměnou právě s ním. Trvalý je i deficit s některými dalšími velkými zeměmi EU jako jsou Francie a Itálie.

Zde je stále aktuální otázka případného zavedení cel na dovozy evropských aut do USA, které prozatím Donald Trump stále posouvá. Aktuálně jsou cla na vývoz evropských vozů do USA 2,5 %, ale cla na americké vozy do Evropy 10%?

„To, že by Donald Trump zvedl cla na automobily, je nebezpečí. Věc, která ohrožuje spolupráci mezi EU a USA. Bedlivě to sledujeme. Ale myslím si, že zvítězí rozum. A nakonec dojde k nějaké férové dohodě,“ myslí si ministr Karel Havlíček.

USA jako chronický dovozce

Klíčová pro USA je pak obchodní výměna se sousední Kanadou a Mexikem, která věrně kopíruje ekonomickou situaci USA. Růst či pokles obchodní výměny se odvíjí od investičních aktivit US firem v obou zemích, kdy velká část vyrobeného zboží v jejich zahraničních pobočkách směřuje zpět do USA v rámci intra-firemního obchodu. Obě země rovněž zaznamenávají pravidelný přebytek ve vztahu k USA. Důležitá je i obchodní výměna USA s Japonskem, kde se deficit mírně prohlubuje.

Obchodní deficit vzniká, když země dováží více zboží a služeb, než kolik jich exportuje. V případě USA je to chronický stav, protože země trvale spotřebovává více, než sama vyprodukuje. Výjimku tvoří pouze agrární obchod, v němž jsou USA jedním z největších exportérů zemědělských komodit na světě.

Aktuální problém Ameriky je i její dluh. Loni v březnu předložil prezident Donald Trump rozpočtovou žádost pro fiskální rok 2020. Podle jeho návrhu budou federální výdaje ve výši 4,746 bilionu dolarů rekordní. Ne tak rekordní ale budou příjmy. Ty jsou odhadovány ve výši 3,645 bilionu dolarů. To by vytvořilo deficit ve výši 1,101 bilionu dolarů za období od 1. října 2019 do 30. září 2020. Vládní výdaje jsou přitom kalkulovány ve třech kategoriích: Povinné, což je 2,841 bilionu dolarů; diskreční ve výši 1,426 bilionu dolarů; a úroky ze státního dluhu ve výši 479 miliard dolarů.

 –DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here