Přestavby a rekonstrukce starších objektů má ve svých letošních plánech více než polovina tuzemských developerů [56 %]. Přes dvě třetiny z nich plánují výstavbu bydlení sloužícího k pronájmu [68 %]. I letos developeři počítají se zdražením.

Developeři letos plánují zvyšovat ceny nemovitostí o 2,4 % a o dalších 1,9 % v roce 2021. Největší růst cen bytů letos očekávají v Praze. A to o 4,7 % v centru Prahy a o 3,7 % mimo centrum. Na okrajích Prahy pak předpokládají zdražení o 2,7 %. V oblastech přilehlých Praze to bude o 3,2 %. Vyplývá to ze studie developerských společností zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s KPMG.

„Už dva roky ekonomové mluví o bublině a zastavení růstu cen. Trh ale ukazuje, že se mýlí. A ceny dále porostou,“ říká ředitel společnosti JRD Martin Svoboda.

Jaký vývoj cen bytů v Praze očekávají developeři v roce 2020

[Zdroj: CEEC Research]

Hlavní důvod pro zdražování developerů jsou rostoucí náklady na stavební práce, materiál, stavební pozemky a jejich snaha zvýšit nebo alespoň udržet obchodní marže. To potvrzuje i průzkum. V něm tři čtvrtiny developerů [74 %] nepočítá se změnou marží. Devět procent z nich očekává jejich pokles. A pouze 17 procent očekává jejich růst.

„Snažíme se o udržení ziskovosti na současné úrovni. Případný růst cen je tak čistě ovlivňován změnami vstupních nákladů,“ vysvětluje finanční ředitel společnosti Castle Rock Investments Jan Skříček.

Ceny bytů rostou, i když pomaleji

Od roku 2010 vzrostly ceny bytů v Praze téměř o 78 procent. Nárůst cen je ale patrný i v dalších českých městech i regionech. V Praze se podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] průměrná cena prodaného nového bytu za třetí kvartál roku 2019 zvedla z předchozích 102 058 na současných 106 713 korun za m², tedy o 4,5 procenta.

Vývoj cen bytů v Praze [2010 až 2019]

[Zdroj: ČSÚ]

Při meziročním srovnání došlo k nárůstu prodejních cen nových bytů v Praze o přibližně jedenáct procent. Mezi lety 2017 a 2018 přitom ceny vzrostly o téměř 16 procent a o rok dříve dokonce o téměř 20 procent. Je tedy zřejmé, že ceny pražských nemovitostí již nerostou tak skokově, jako v předchozích letech. K mírnému zvyšování cen však bude docházet i nadále.

„Ceny bytů sice meziročně ubraly na tempu, ale nepředpokládám, že by se v nejbližší době snižovaly. A to kvůli enormnímu nárůstu cen pozemků, stavebních prací a materiálů. Stále platí, že zlepšit situaci na trhu a zvýšit dostupnost vlastního bydlení může jen dostatečná nabídka nových bytů na trhu,“ říká výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Bez zajímavosti přitom není, že kvůli nárůstu cen nemovitostí dnes stát na DPH vybírá u bytů pětkrát více než před lety. Z každého nového bytu postaveného ve velkém městě tak získává kolem jednoho milionu korun.

Problém s dostupností bydlení

Česká republika má dlouhodobý problém s dostupností vlastního bydlení. Důvodů je několik. Prvním je, že investice do nemovitostí se staly velice populární kvůli nedostatku jiných atraktivních příležitostí pro zhodnocování peněz. Z toho vyplývá růst cen nemovitostí, respektive ceny neúměrné příjmům. Neméně významnými faktory jsou nedostatečná výstavba nových bytů a regulace hypotečního trhu ze strany České národní banky [ČNB].

Více: Dostupnost bydlení v Česku je nejhorší v celé EU

Nejhorší situace z hlediska dostupnosti vlastního bydlení je v Praze. Na průměrný 70metrový byt musí obyvatel Prahy vydělávat 14,1 roku. To je o více než tři roky déle než v sousedním Mnichově a o více než pět let více než ve Vídni.

CG index dostupnosti bydlení – srovnání s okolními metropolemi

developeři b

[Zdroj: Central Group]

Podle nejnovější analýzy, kterou společně zpracovali ČVUT a IPR, by bylo potřeba v Praze postavit až třináct tisíc bytů ročně. V roce 2030 má v hlavním městě scházet kolem 100 tisíc bytů, tedy bydlení pro téměř čtvrt milionu lidí. Zde však hraje neblahou roli kondice současné legislativy. V různé fázi schvalování je v Praze až 109 tisíc bytů. Jen minimum má však již povolení. Na tisíc obyvatel se v našem hlavním městě vloni povolilo jen 3,2 bytů. Například ve Vídni to bylo 7,9, v Mnichově 8,5 a ve Varšavě dokonce 14 bytů na tisíc obyvatel.

Počet povolené výstavby bytů v roce 2018

developeři a

[Zdroj: Central Group]

Za nedostatečným povolováním stojí podle developerů legislativní překážky. Povolování nové stavby v Praze trvá často deset i více let. Dokud se nepodaří prosadit celkovou rekodifikaci stavebního práva [předpoklad platnosti je rok 2021], situace se pravděpodobně nezmění.

Developeři tvrdí, že urychlení stavebního procesu by už nyní napomohlo zjednodušení schvalovací projektové dokumentace či zavedení takzvané fikce souhlasu. Podle nich je tak jmenovaná opatření možné zařídit v horizontu několika měsíců a nečekat až na účinnost nového stavebního zákona, jež se odhaduje až na rok 2023.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here