Na českém trhu se loni výrazně snížila aktivita z hlediska dosaženého objemu fúzí a akvizic ve finančním vyjádření. Celkový počet uskutečněných transakcí však mírně narostl. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti TPA Group.

Loni se v Česku uskutečnilo celkem 467 transakcí, u nichž byla ve 135 případech zveřejněna kupní cena. Celkový objem fúzí a akvizic se známou kupní cenou činil v přepočtu 538 miliard korun. V předloňském roce to bylo podle dostupných dat 435 transakcí, u nichž byla ve 141 případech zveřejněna kupní cena. Celkový objem fúzí a akvizic se známou kupní cenou v roce 2018 přesáhl jeden bilion korun.

Akvizice innogy Grid Holding

Nejobjemnější transakcí prvního pololetí roku 2019 byl prodej více než 50procentního podílu české společnosti innogy Grid Holding [iGH] do rukou australského sdružení investorů Macquarie Infrastructure and Real Assets [MIRA]. Sdružení se touto transakcí stalo jejím stoprocentním vlastníkem. Dokončení transakce, která byla ohlášena v dubnu 2019, přišlo poté, co Evropská komise schválila akvizici většinového podílu ve společnosti innogy ze strany společnosti E.ON.

iGH vlastní společnost GasNet, která provozuje největší distribuční síť zemního plynu v České republice, a také servisní společnost GridServices. Plyn dodávají 2,3 miliónům zákazníků a spravují 65 tisíc kilometrů plynovodů ve všech regionech České republiky kromě Prahy a Jihočeského kraje. Obě společnosti zaměstnávají více než 2 200 osob a využívají rozsáhlou dodavatelskou síť. V minulém desetiletí investovaly do sítě více než 26 miliard korun. Jen v roce 2018 vyměnila a modernizovala společnost GasNet téměř 300 kilometrů plynovodů.

Do konsorcia vedení společnosti Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) patří například British Columbia Investment Management Corporation [BCI] a Allianz Capital Partners zastupující pojišťovací společnosti skupiny Allianz.

Akvizice CME

Největší transakcí druhého pololetí byl prodej společnosti CME se sídlem v Praze do rukou investiční skupiny PPF Group. Ta se touto transakcí stala jejím stoprocentním vlastníkem. CME provozuje televizní stanice v pěti zemích střední a východní Evropy. V ČR jde o stanice TV Nova. Hodnota transakce přesáhla 1,5 miliardy eur [37,8 miliardy Kč].

„Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. Motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu,“ uvedl v této souvislosti majitel PPF Group Petr Kellner.

„Transakce ještě nebyla dokončena. Podmínkou jejího dokončení je získání souhlasu akcionářů CME, Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí,” upřesnila dnes mluvčí PPF Zuzana Migdalová.

Další významný obchod uskutečnila americká investiční společnost General Atlantic Service Company, která koupila za 116 milionů eur [2,92 miliardy korun] 51procentní podíl v české společnosti Kiwi.com. Ta provozuje vyhledávač dopravních spojení společností, které spolu obvykle nijak nespolupracují. Společnost byla založena pod názvem Skypicker v roce 2012 jako vyhledávač levných letenek.

Akvizice a fúze ve střední a východní Evropě

Pokles počtu fúzí a akvizic v Česku potvrzuje i jejich celkové číslo v regionu střední a východní Evropy. Podle studie advokátní kanceláře CMS u nich došlo loni k 6,5% poklesu na 1 958 transakcí, což je nejméně za poslední desetiletí. Výrazný nárůst byl zaznamenán pouze u investorů z Číny.

Zatímco celková hodnota transakcí v regionu klesla o zhruba deset procent na 72,34 miliardy eur [zhruba 1,8 bilionu Kč], samotné čínské investice se více než zdvojnásobily na 6,38 miliardy eur [160 miliard Kč]. Čínští investoři se loni podíleli na 26 fúzích a akvizicích, což oproti předchozímu roku představovalo nárůst o více než polovinu.

Z hlediska hodnoty transakcí byla Čína loni podle studie největším zahraničním investorem do fúzí a akvizic ve střední a východní Evropě. Za ní následovaly Spojené státy a Japonsko.

Zpráva CMS zahrnuje fúze a akvizice v Albánii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Maďarsku, Černé Hoře, Polsku, Rumunsku, Rusku, Srbsku, Slovinsku, Turecku, na Slovensku a Ukrajině.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here