Tuzemský čistě algoritmický fond Quant ohlásil loňský výnos ve výši 6,24 %. Od svého založení v září 2016 už přinesl investorům 18% kumulativní výnos. Průměrná roční výnosnost od založení fondu nyní činí 5,22 %. Fond obchoduje na základě algoritmu, který dal v roce 2016 dohromady ekonom Pavel Kohout.

Quant vznikl v roce 2016 na algoritmu, který pracuje s americkými akciemi a dluhopisy a v současnosti má pod správou cca půl miliardy korun. Fond nezaměstnává analytiky ani portfoliové manažery, a proto vykazuje velmi nízkou nákladovost. Investiční společnost spravující fond se jmenuje Robot Asset Management Sicav. Majoritním vlastníkem je Petr Stuchlík, který vedl pražskou kandidátku hnutí ANO v komunálních volbách v roce 2018.

Majoritu [cca 65 %] ve fondu loni koupil prostřednictvím firmy Duck Sauce. A to od dvou zakladatelů fondu – firmy Westbourne Pavla Kohouta, a investiční společnosti Amista. Dalším “majitelem” fondu je člen bankovní rady Aleš Michl. Ten však svůj podíl kvůli vyloučení možného střetu zájmů vložil do svěřenského fondu MMXXV a vzdal se tak veškerého vlivu na chod firmy.

Jak fond Quant funguje

Algoritmus fondu Quant vychází z kvantitativní teorie peněz, za kterou získal americký ekonom Milton Friedman v roce 1976 Nobelovu cenu za ekonomii. Teorie vychází z předpokladu, že hlavním hnacím motorem ekonomiky je peněžní zásoba. Jak si povšiml Pavel Kohout, s jejím růstem roste také cena akcií.

Algoritmus fondu proto posuzuje aktuální stav akciového trhu v kontextu peněžní zásoby. Množství likvidních peněz v oběhu porovnává s hodnotami indexu Dow Jones. Na základě toho pak doporučuje rozložení investic mezi ETF na americké akciové indexy S&P 500 a DJIA a termínované vklady.

„Quant loni investorům přinesl nejvyšší zhodnocení od svého vzniku. V praxi se tak znovu potvrdilo, že mnohaletý vývoj, testování a ladění algoritmu Pavlem Kohoutem přináší ovoce. Fond dokonce dosahuje v průměru ještě lepších výsledků než původně očekávaných pět procent ročně,“ říká předseda správní rady investičního fondu Quant Lukáš Foral.

Dodává, že investice do fondu Quant jsou zajištěny do českých korun. I když fond investuje do amerických akciových indexů v dolarech, investoři v Česku se díky zajištění zcela vyhnou kurzovému riziku.

„Právě unikátní kombinace využití pevně úročených finančních nástrojů a investic do akciových indexů umožňuje Quantu zůstat relativně stabilní i v době, kdy akciové trhy klesají,“ vysvětluje.

Příkladem dle jeho slov může být rok 2018, který americké akciové indexy Dow Jones a S&P 500 zakončily se ztrátou šesti, respektive sedmi procent. Fond Quant přitom ve stejném období ztratil jen zhruba půl procenta.

Jak to vidí Pavel Kohout

Nyní je situace ve srovnání s rokem 2018 zcela jiná. Americké akciové indexy totiž v posledních týdnech několikrát překonaly historické rekordy. Optimismus však podle Pavla Kohouta na trzích nemusí vydržet příliš dlouho.

Jak ukazují výpočty algoritmu, je americký akciový trh podle údajů ze 13. ledna 2020 nadhodnocen asi o 16 procent a je tak poměrně drahý. To s sebou nese zvýšené riziko korekcí,“ říká.

Právě v takových situacích se však podle něj naplno projeví výhoda jím nastaveného algoritmického investování, které je imunní vůči chybám plynoucích z rozhodování na základě emocí. Na druhé straně ale není známo, zda je algoritmus Pavla Kohouta připraven na všechny možnosti budoucího vývoje.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here