Ceny rezidenčního bydlení v posledním čtvrtletí roku 2019 opět mírně rostly ve všech krajích. Ceny rodinných domů, bytů i pozemků zdražovaly přibližně 2% tempem. V meziročním srovnání ceny bytů vzrostly o 7,9 %. Vyplývá to z šetření analytiků Hypoteční banky.

Ti očekávají, že i letos ceny nemovitostí porostou, i když pomalejším tempem. Podle nich zpomalí i tempo růstu nájemného. Zároveň upozorňují, že nabídka nových bytů je stále nedostatečná a tlačí vzhůru ceny nemovitostí.

  •  Průměrná tržní cena bytů v posledním čtvrtletí loňského roku rostla nižším tempem než ve třetím čtvrtletí. A to o 2,1% bodu na výslednou hodnotu. Meziročně se růst cen bytů udržel pod osmi procenty, konkrétně na hodnotě 7,9 procent.
  • U rodinných domů přetrvává tempo růstu z předchozích čtvrtletí. Cena vzrostla o 2% body. Meziročně tak nejvíce ze všech sledovaných skupin, o 8,7% bodu.
  • Ve čtvrtém čtvrtletí rostla cena pozemků nejméně za uplynulý rok. Tržní cena vzrostla o 1,9% bodu. Meziročně si tak připsala 8,3% bodu.

Ceny bytů v Praze a dalších městech

Navzdory nové výstavbě bytů v Praze i dalších velkých městech se nabídka bytů na trhu nezvyšuje a zůstává stále nedostatečná. Přesto se v Praze v loňském roce prodalo meziročně o dvanáct procent více bytů. Jejich počet se vyšplhal nad pět tisíc. Mimo hlavní město se nejvíce nových bytů prodalo v Jihomoravském, Středočeském a Olomouckém kraji.

„Pro první pololetí roku 2020 neočekáváme zvyšování poptávky a tempo růstu cen rezidenčních nemovitostí by mělo zpomalovat na tři až šest procent. V některých regionech budou již ceny stagnovat,“ vysvětluje ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky Petr Němeček.

Od roku 2010 vzrostly ceny bytů o desítky procent. Nejvíce stouply v Brně [65,5 %] a v Praze [53 %]. Naopak pomalejší růst cen byl v Ústeckém kraji, kde se od roku 2010 zdražilo pouze o 19,7 %. I přesto ale právě v Ústeckém kraji na konci loňského roku [spolu s Olomouckým krajem] vzrostly ceny za byty vůbec nejrychleji, a to o čtyři procenta.

„Nejméně ceny rostly v hlavním městě, kde ale dlouhodobě zůstávají na nejvyšší úrovni v rámci celé republiky. Průměrná cena novostavby v Praze se pohybuje kolem 107 000 Kč/m2,“ upřesňuje Petr Němeček.

Podle něj vysoké ceny mění strukturu nabídky ve prospěch menších bytů. Dlouhodobě tak klesá výměra bytů, u kterých je kladen větší tlak na správnou optimalizaci prostor.

Jak jdou ceny rodinných domů

Tempo růstu cen u rodinných domů zůstalo loni ve čtvrtém čtvrtletí shodné jako ve třetím čtvrtletí. Trendem posledních let je pak přesun poptávky z městských bytů do rodinných domů za městem. Tento jev potvrzuje i aktivita developerů, kteří staví převážně řadové rodinné domy ve Středočeském kraji či okolí Brna a Plzně.

„Větší zájem zaznamenáváme u starších rodinných domů, u nichž se noví majitelé pouštějí do rekonstrukce. Dlouhodobě roste obliba dřevostaveb, které jsou zajímavé především díky rychlé výstavbě a své nízké energetické náročnosti,“ vysvětluje Petr Němeček.

Zároveň upozorňuje na to, že loni rostly ceny rodinných domů rychleji než ceny bytů a pozemků. Meziročně cena vzrostla nejvíce ze všech sledovaných skupin, o 8,7% bodu.

Vývoj cen u pozemků

U cen pozemků dochází k trvalému mírnému růstu cen. Poptávka po pozemcích dlouhodobě přesahuje nabídku. Nejdražším typem jsou pak malé pozemky do 500 m2 ve městech a přilehlých lokalitách. Přetrvává i zájem o pozemky ve vzdálenějším okolí krajských měst.

„Cenu pozemku nejvíce ovlivňuje dopravní dostupnost, dosah služeb a přístup k veřejným inženýrským sítím.  Zájem je ale i o pozemky bez možnosti připojení k inženýrským sítím, které jsou alternativně řešeny studnami, čističkami vod a dalšími technickými možnostmi,“ uzavírá Petr Němeček.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here