Bankovní rada České národní banky [ČNB] dnes [6.2.] zvýšila úrokové sazby. Základní úrokovou sazbu, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, centrální banka zvedla o 0,25 procentního bodu na 2,25 procenta. Jde o první zvýšení sazeb od loňského května.

„Poté, co centrální banka tak neučinila na předchozích zasedáních, už na trhu prakticky nikdo zvýšení sazeb nečekal. Argumenty pro zvýšení sazeb navíc zůstávají stejné. Akorát zvýšení přichází v situaci, kdy inflace už vzrostla a koruna posiluje,“ okomentoval rozhodnutí centrální banky ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Centrální banka zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,25 procentního bodu na 3,25 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazbu, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, rada zvýšila o 0,25 procentního bodu na 1,25 procenta.

Od sazeb ČNB se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Poměr hlasování a nová prognóza

Pro dnešní rozhodnutí bankovní rady ČNB zvýšit úrokové sazby hlasovali čtyři její členové. Tři členové rady pak hlasovali pro ponechání úrokových sazeb beze změny. To na tiskové konferenci po jednání rady uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Podle něj se dnešní rozhodnutí bankovní rady opírá o novou makroekonomickou prognózu ČNB.

„S ní je konzistentní nejprve nárůst domácích tržních sazeb následovaný jejich poklesem ve druhé polovině roku 2020,” uvedl Jiří Rusnok.

V nové prognóze centrální banka mírně zhoršila pro letošní rok odhad růstu české ekonomiky na 2,3 procenta z listopadových 2,4 procenta. Rovněž mírně zhoršila odhad růstu pro loňský rok na 2,5 procenta z předchozích 2,6 procenta. Pro rok 2021 ČNB počítá nadále s růstem ekonomiky o 2,8 procenta.

V případě inflace odhad pro první čtvrtletí příštího roku centrální banka zvýšila na 2,3 procenta. V listopadu počítala s 2,1 procenta. Pro druhé čtvrtletí 2021 banka odhad zvýšila na 2,1 procenta z předchozích 1,9 procenta.

Zároveň zhoršila odhad vývoje veřejných financí. Nově letos očekává přebytek 0,3 procenta hrubého domácího produktu, v listopadu to bylo 0,8 procenta. Pro loňský rok odhad také zhoršila a čeká přebytek 0,6 procenta z předchozích 0,9 procenta. Pro příští rok pak centrální banka již počítá s propadem veřejných financí do schodku 0,1 procenta HDP. Předloni skončily veřejné finance v přebytku 1,1 procenta.

Koruna okamžitě posílila

Koruna dnes po překvapivém zvýšení sazeb Českou národní bankou posílila pod 25,00 Kč/EUR. Po čtvrthodině od oznámení rozhodnutí se obchodovala dokonce za 24,92 Kč/EUR. Podle ekonoma ING Jakuba Seidlera jde o nejsilnější hodnotu od října 2012.

V době oznámení o rozhodnutí ČNB ve 14:00 se česká měna obchodovala za 25,09 Kč/EUR. Po oznámení posílila nejprve těsně pod 25,00 Kč/EUR a poté až k 24,92 Kč/EUR.

 „Koruna reaguje skokovým posílením, protože s rozhodnutím ČNB finanční trh vůbec nepočítal,“ vysvětlil Michal Brožka.

V souvislosti s dnešním rozhodnutím bankovní rady ČNB pak dodal: „Varovali jsme, že finanční trh upřednostňuje riziko zvýšení úrokových sazeb, ale s ohledem na předchozí vyjadřování členů bankovní rady jsme se klonili k tomu, že centrální banka už sazby nezvýší. Bohužel se ukazuje, že řadu těchto vyjádření bylo lépe neslyšet.“

Co bude dál

Guvernér ČNB Jiří Rusnok nepředpokládá, že by musela ČNB kvůli vývoji inflace ještě zvyšovat úrokové sazby. S dalším růstem sazeb nepočítá ani nová prognóza centrální banky. Možné snížení úrokových sazeb v druhé polovině roku bude záležet na vývoji české i zahraniční ekonomiky.

„Prognóza s dalším zvyšováním již nepočítá. Otázka toho snížení někdy ve druhém pololetí je otázka, kterou bych nechal otevřenou. Bude záležet na tom, jaká budou přicházet data z domácí i zahraniční ekonomiky,” uvedl Jiří Rusnok.

Dodal, že je podstatné, že zvýšení sazeb, které banka signalizovala již v minulosti, se odehrálo dnes a věc zůstává, dle jeho slov, i nadále otevřená. Zároveň ale také uvedl, že centrální banka nepředpokládá, že by inflační tlaky eskalovaly dále tak, aby musela reagovat dalším zvýšením sazeb.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here