V Česku bylo loni v exekuci 783 053 fyzických osob

551
v exekuci d
Foto: Pixabay.com

Počet fyzických osob v exekuci byl ke konci roku 2019 v Česku 783 053. Předloni jich bylo 821 337. V průměru tak bylo loni na jednu fyzickou osobu vedeno 5,72 exekučních řízení. To znamená, že v ČR je proti fyzickým osobám vedeno 4 476 069 exekucí. Vyplývá to z údajů Exekutorské komory ČR [EK ČR].

Oproti roku 2018 došlo loni k poklesu lidí vedených v Centrální evidenci exekucí o 38 284 osob. Meziročně se zvýšil počet skončených exekucí. Zatímco v roce 2018 jich bylo ukončeno 540 000, v roce 2019 to bylo o 5 000 skončených exekucí více.

„Loni jsme avizovali, že dojde k postupnému úbytku exekučních řízení. Jak se ukazuje, tak naše prognóza byla správná. Očekáváme, že klesající trend celkového počtu exekucí i povinných bude pokračovat,“ říká prezident Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil.

Dlužníci v exekuci na konci roku 2019 dle věkových skupin

[Zdroj: EK ČR]

Přesto se loni počet nově zahájených exekučních řízení meziročně nepatrně zvýšil. V roce 2018 přišlo na soudy celkem 505 120 žádostí exekutorů o pověření k vedení exekuce, loni to bylo 506 995. Ne všechny podané žádosti však vedly k pověření exekutora k vedení exekuce, část nových exekucí byla spojena do řízení starších.

„Z celkového počtu exekucí je cca 580 000 exekučních řízení v latentním stavu z důvodu paralelně vedeného insolvenčního řízení. Nárůst latentních řízení souvisí se změnami insolvenčního zákona, ke kterým došlo v minulém roce,“ upřesnila EK ČR.

Chroničtí dlužníci v exekuci a exekuce dle krajů

Nárůst počtu exekucí Exekutorská komora ČR loni zaznamenala u osob s přesně deseti exekucemi [nárůst o 1 %]. U osob s méně než deseti exekucemi i více než deseti exekucemi došlo k poklesu.

Fyzické osoby ve vícečetné exekuci na konci roku 2019

[Zdroj: EK ČR]

K největšímu poklesu počtu nových exekucí došlo ve srovnání s rokem 2018 v obvodu Krajského soudu Ústí nad Labem [-10,6 %] a v obvodu Krajského soudu v Českých Budějovicích [-8,6 %].

Naopak k nárůstu počtu exekucí na úrovni krajských soudů došlo v obvodu Městského soudu v Praze [+23,7 %] a v obvodu Krajského soudu v Praze [+ 6,4 %].

V roce 2019 bylo nejvíce exekucí na 1 000 obyvatel vedeno v Ústí nad Labem [126 exekucí], v Mostě [87] a Sokolově [87]. Nejméně exekucí v přepočtu na počet obyvatel bylo zahájeno v obvodech okresních soudů Brno-venkov, Žďár nad Sázavou a Blansko.

Změna pravidel u exekucí

„I přes pokles celkového počtu exekucí stále zůstává množství a zejména struktura exekvovaných obyvatel ČR problémem. Bez modernizace exekučního prostředí ale nelze očekávat rychlé změny,“ tvrdí prezident komory Vladimír Plášil.

Dodává, že i proto komora dlouhodobě prosazuje místní příslušnost exekutorů, úpravu rostoucích příslušenství dluhu, racionalizaci doručování, jednodušší zastavování exekuce při bezvýslednosti, zjednodušení srážek ze mzdy a další.

O tom ostatně zástupci komory diskutovali na pracovní schůzce [5. 3.] s premiérem Andrejem Babišem [ANO] a ministryní spravedlnosti Marií Benešovou [za ANO].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here