Evropská centrální banka [ECB] dnes oznámila opatření, která mají zajistit, aby banky v eurozóně byly schopny dostatečně financovat domácnosti a podniky ohrožené dopady koronaviru SARS-CoV-2. Stále ale platí, že banky budou muset mít dostatečné množství vlastních zdrojů, aby dokázaly absorbovat ztráty.

„Koronavirus se ukazuje jako významný šok pro naše ekonomiky. Banky musí být schopny pokračovat ve financování domácností a podniků, které mají dočasné potíže. Cílem dnes dohodnutých opatření ECB je podpořit banky v poskytování bankovních služeb ve prospěch ekonomiky a řešení aktuálních problémů,“ uvedl předseda dozorčí rady ECB Andrea Enria.

ECB se proto rozhodla přidat zemím v eurozóně likviditu dlouhodobými refinančními operacemi v rámci programu LTRO. A to do zahájení programu TLTRO III v červnu 2020. Tyto operace podpoří bankovní úvěry zejména malým a středním podnikům. Úroková sazba pro TLTRO III operace bude 25 bazických bodů pod průměrnou úrokovou sazbou aplikovanou v hlavních refinančních operacích Eurosystému. Dodatečný nákup aktiv v hodnotě 120 miliard euro bude uskutečněn do konce letošního roku.

„V kombinaci s existujícím programem nákupu aktiv [APP] tento krok podpoří příznivé podmínky financování reálné ekonomiky v době zvýšené nejistoty,“ uvedla banka.

Uvolnění likvidity v eurozóně

ECB dále umožnila komerčním bankám v eurozóně dočasně pracovat pod úrovní stanoveného kapitálu v rámci takzvaného druhého pilíře stability [P2G]. To znamená, že banky budou moci využít pro financování podniků a domácností vyšší část ze svých povinných rezerv [CCB]. Tedy dočasně pracovat s nižšími než stanovenými limity nařízené likvidity [LCR].

Kapitál druhého pilíře stability v případě bank eurozóny se skládá ze dvou částí. První je požadavek [P2R] na krytí rizik, která jsou podceňována nebo nedostatečně pokryta pilířem 1. Druhou je požadavek [P2G], který bankám nařizuje přiměřenou úroveň kapitálu, který musí držet, aby měly dostatečný kapitál jako nárazník při stresových situacích.

Podle ECB je uvolnění kapitálových a likvidních rezerv upraveno tak, aby bankám umožnilo odolat stresovým situacím, jako je ta současná. Banky tak budou moci částečně použít kapitálové zdroje, které se nekvalifikují jako Tier 1 [CET1] a Tier 2. I nadále ale budou muset plnit podmínky, byť ve zmírněné podobě, požadavky druhého pilíře [P2R].

„Tím se zavádí opatření, které mělo původně vstoupit v platnost v lednu 2021, jako součást poslední revize směrnice o kapitálových požadavcích [CRD V],“ uvedla banka.

Evropské bankovní právo definuje tři prvky vlastních zdrojů. Základní kapitál Tier 1 [CET1] je nejvyšší kvalitou vlastních zdrojů a skládá se převážně z akcií a nerozdělených zisků z minulých let. Další kapitál Tier 1 [AT1] a Tier 2 mohou být majetkovými nebo pasivními aktivy a mají nižší kvalitu.

ECB zároveň uvedla, že očekává, že banky její vstřícný krok nezneužijí pro výplatu dividend či odměn, ale k podpoře ekonomiky. Zároveň oznámila, že kvůli současnému tlaku na banky podporuje rozhodnutí Evropského orgánu pro bankovnictví odložit zátěžový test EBA pro celou EU do roku 2020. To znamená, že poskytne všem bankám, jichž se tento test týká, odklad do roku 2020.

Úrokové sazby ECB beze změny

Šéfka ECB Christina Lagardeová na dnešní tiskové konferenci dále uvedla, že růst hrubého domácího produktu [HDP] eurozóny podle aktualizovaného výhledu banky letos zpomalí na 0,8 procenta. Úrokové sazby ECB ponechala beze změny. Finanční trhy přitom očekávaly snížení depozitní sazby o 0,1 procentního bodu na minus 0,6 procenta.

„ECB se rozhodla zejména pomoci finančnímu a bankovnímu sektoru. Tomu by nijak nepomohlo snížení úrokových sazeb, naopak. Navíc prostor pro snížení úrokových sazeb ECB je hodně limitovaný a situace zatím není tak vážná, aby centrální banka tento prostor již dnes využila,“ okomentoval situaci hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

ECB dále potvrdila, že objem dodatečných nákupů dluhopisů by měl do konce letošního roku dosáhnout 120 miliard eur [3,1 bilionu Kč]. A to při objemu 20 miliard eur [cca 520 mld. Kč] měsíčně. Euro bezprostředně po dnešním oznámení ECB vůči dolaru posílilo, ale pak znovu oslabilo. Ještě větší propad pak zaznamenaly akcie evropských bank [viz. graf]. Propad se dotkl i akcií bank obchodovaných na pražské burze. Více než čtyři procenta odepisovaly cenné papíry Erste Group Bank i Komerční banky.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here