ČNB snížila úrokové sazby a zvýšila frekvenci pro repo operace

213
repo_operace
Foto: ČNB

Bankovní rada České národní banky [ČNB] na svém dnešním mimořádném měnovém jednání jednomyslně snížila dvoutýdenní repo sazbu o 50 b. bodů na 1,75 procenta. Současně rozhodla o snížení lombardní sazby na 2,75 procenta a diskontní sazby na 0,75 procenta. A také změnila režim pro repo operace.

Banka uvedla, že jde o opatření na zmírnění dopadů situace způsobené epidemií koronaviru na české firmy, podnikatele a domácnosti. Bankovní rada současně vyjádřila svou připravenost úrokové sazby dále snížit, pokud si to ekonomický vývoj vyžádá.

„Přestože ČNB v tuto chvíli nepozoruje nedostatek likvidity v bankovním sektoru, bankovní rada také preventivně upravila pravidla měnových operací k dodávání likvidity bankám, která zavedla v říjnu 2008 na podporu domácího finančního trhu během globální finanční krize,“ uvedla v prohlášení České národní banky její mluvčí Markéta Fišerová.

Podle ní bankovní rada vedle toho potvrdila připravenost České národní banky reagovat na případné nadměrné výkyvy kurzu koruny svými nástroji. A to v souladu s režimem řízeného plování měnového kurzu.

Kurz koruny jde dolů

Kurz koruny přitom od vypuknutí nákazy koronavirem SARS-CoV-2 jenom oslabuje. Dnes dokonce jeho propad vůči euru trhl rekord.

„Oproti pátečnímu zavíracímu kurzu dnes [16.3.] oslabila o dvě a půl procenta. Poprvé od opuštění režimu kurzového závazku se česká koruna vůči euru podívala nad hladinu 27,00 CZK/EUR, krátce kurz vykmitnul až ke 27,20 CZK/EUR,“ okomentoval dnešní výsledek obchodování s korunou hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Dodal, že koruna je tak jednoznačně poraženým dne. I když ztrácely i okolní měny z regionu, koruna na tom byla zdaleka nejhůře. Zlotý dnes neoslabil ani o procento, forint ztratil necelé procento a půl.

Repo operace třikrát týdně

Podle vyjádření ČNB tyto dodávací repo operace budou počínaje středou 18. března 2020 vyhlašovány třikrát týdně [v pondělí, středu, pátek] namísto dosavadní frekvence jednou týdně. Objednávky bank v rámci těchto dodávacích repo operací budou uspokojovány v plné výši za fixní sazbu ve výši 2T repo sazby, tedy s nulovou přirážkou.

Repo operace v případě České národní banky představují prodej nejčastěji státní pokladniční poukázky komerčním bankám se závazkem jejich zpětného odkupu. Smyslem repo operací ČNB je stažení likvidity z peněžního trhu, a tudíž ovlivňování výše mezibankovních úrokových sazeb.

K obdobnému kroku, který ulevuje komerčním bankám se nyní odhodlala i americká centrální banka [FED], Evropská centrální banka [ECB], Bank of Canada [BoC], Bank of England [BoE], Bank of Japan [BOJ] a Swiss National Bank [SNB].

Proticyklická rezerva pro banky

Bankovní rada ČNB také revidovala dřívější rozhodnutí z května 2019 zvýšit od 1. července 2020 proticyklickou kapitálovou rezervu pro expozice umístěné v České republice na dvě procenta. Toto rozhodnutí znamená, že banky budou i nadále udržovat nyní platnou sazbu této rezervy na úrovni 1,75 procenta.

ČNB v této souvislosti konstatovala, že kapitálová pozice domácího bankovního sektoru je díky kapitálovým rezervám a dobrovolně drženému přebytku kapitálu v současnosti robustní. Bankovní sektor jako celek je schopen se vyrovnat s důsledky i významně nepříznivého ekonomického vývoje, což dokládají dohledové i makrozátěžové testy.

„ČNB proto v tuto chvíli nepovažuje za nezbytné snížit sazbu proticyklické kapitálové rezervy pod aktuální úroveň 1,75 procenta. Současně je však ČNB připravena v případě nárůstu neočekávaných ztrát bankovního sektoru proticyklickou kapitálovou rezervu okamžitě a plně uvolnit, aby podpořila schopnost bank plynule úvěrovat nefinanční podniky a domácnosti,“ upřesnila Markéta Fišerová.  

ČNB v současné situaci očekává, že se banky vzhledem k vysoké nejistotě ohledně dalšího ekonomického vývoje budou chovat zodpovědně. To znamená, že s okamžitou platností zdrží do doby odeznění akutních i dlouhodobějších důsledků epidemie koronaviru jakékoli výplaty dividend. Či jiných kroků, které by mohly ohrozit odolnost jednotlivých bank.

Odpouštění splátek u úvěrů a hypoték

Bankovní rada ČNB diskutovala rovněž o dohledovém přístupu k možným odkladům splátek klientských úvěrů ze strany bank.

„ČNB obecně bankám neurčuje, jakou mají mít strategii a pravidla pro poskytování, správu či vymáhání úvěrů. Rozhodnutí o umožnění odkladu splátek všech typů úvěrů je tedy v kompetenci jednotlivých bank,“ uvádí v prohlášení banky Markéta Fišerová.

To znamená, pokud u klienta dojde pouze k dočasnému výpadku příjmů v důsledku výskytu koronavirové nákazy nebo souvisejících preventivních opatření, pak je odklad splátek z pohledu bank vhodným způsobem, jak si zajistit splacení celé pohledávky v budoucnu.

„Takovýto odklad splátek nemusí dle platných pravidel vést k přeřazení pohledávky banky mezi tzv. klasifikované, respektive nevýkonné pohledávky. Bankovní rada považuje využití této flexibility dohledu za žádoucí,“ upřesnila Markéta Fišerová.

Celkové posouzení však bude záviset na délce trvání výpadku. A na tom, nakolik bude ovlivněna schopnost klienta následně pokračovat ve splácení úvěru. I proto je důležité, aby banky byly i nadále dostatečně kapitalizované.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here