Podle Hospodářské komory ČR [HK ČR] vláda musí k záchraně ekonomiky před kolapsem v následujících třech měsících kromě bezúročných půjček z programu Covid, u nichž aktuálně skončilo první kolo žádostí, připravit dalších přibližně 40 miliard korun. Pomoc ekonomice ze strany státu musí být komplexní. HK ČR varuje i před kolapsem zásobování regionů.

„Obchody a služby, které nejsou uzavřené, žádají o co nejrychlejší dodávky roušek, respirátorů a dezinfekcí. Mnohé provozy paralyzuje strach pracovníků. Živnostníci a zaměstnavatelé postiženi preventivními kroky vlády proti šíření koronaviru naléhavě žádají o okamžitou pomoc státu,“ shrnuje aktuální situaci HK ČR.

Podle bleskového šetření HK ČR, do kterého se zapojilo přes 1 300 podnikatelů z celé země, preventivní opatření proti šíření nákazy koronavirem SARS-CoV-2 dolehla už na více než čtyři pětiny z nich. Největší část firem očekává pokles tržeb o dvě až čtyři pětiny oproti tomu, co by utržily bez dopadů koronaviru. Největší potíže hlásí zejména živnostníci a menší firmy. Mnoho firem bude nucena zpozdit platby svým dodavatelům. To bude mít negativní efekt na mnoho dalších firem zapojených do dodavatelských řetězců a v konečném důsledku na všechny občany.

Aktuální situace není dobrá

„Prioritou je ochránit pracovní místa i firmy před krachem. Peníze by měly jít v první řadě na úhradu mezd a režijní výdaje,“ vysvětluje prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Podle něj aktuální situace a preventivní opatření proti šíření nákazy koronavirem SARS-CoV-2 může tuzemské živnostníky, podniky a vůbec hospodářství poškodit více než krize z roku 2009.

„Stát proto musí okamžitě zajistit pomoc podnikatelům a jejich zaměstnancům. Je nezbytné teď udržet v chodu alespoň ty obchody a služby, které jsou povolené. Jejich zaměstnanci proto potřebují hlavně vybavit ochrannými pomůckami,“ upřesňuje.

Situace je dramatická v obchodech s potravinami, v lékárnách, zdravotnických zařízení i jedné z hlavních složek zdravotního systému – u praktických lékařů.

HK ČR varuje i před přerušením zásobování obyvatel: „Hlavně na vesnicích hrozí uzavření prodejen a k přerušení zásobování obyvatel, protože zaměstnanci nechtějí bez ochranných pomůcek pracovat.“

Podle HK ČR vláda musí přesunout co nejvíce peněžních prostředků na mzdy, odvody a režijní výdaje. K alokaci peněžních zdrojů v sumě přibližně 40 miliard korun musí dojít do deseti dní.

Vláda musí přidat na podpoře

HK ČR poukazuje na to, že v existenčních problémech se zejména ocitli živnostníci. Kvůli tomu, že jim byla živnost zakázána, ze dne na den nemají na nájmy ani na živobytí pro své rodiny. V problémech jsou i malé a střední firmy, které mají nízké počty zaměstnanců. Za ty však musejí odvádět sociální a zdravotní pojištění a platit jim mzdy, i když ti nyní nepracují. Podle HK ČR by jim stát měl odložit povinné platby, úroky i pokuty z prodlení plateb.

Naopak velké firmy teď zase potřebují kompenzace za výplaty náhrad zaměstnanců. Dále je třeba aktivovat takzvaný kurzarbeit. To je situace, kdy se zaměstnancům zkrátí pracovní doba. Ušlý příjem jim doplatí stát, což pomůže všem zaměstnavatelům bez ohledu na jejich velikost. Bezúročné či laciné půjčky zase nejvíce potřebují firmy v cestovním ruchu.

„Pro živnostníky ale nejsou půjčky od státu řešením jejich existenčních problémů,“ přesto upozorňuje Vladimír Dlouhý.

I tak ale apeluje na to, aby Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] spolu s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou [ČMZRB] program bezúročných půjček administrovalo rychle. Aby vyřízení půjček netrvalo příliš pro schvalovací procesy. Příjmy některých firem už spadly k nule a nemají tedy z čeho vyplácet průběžné náklady a začaly dlužit svým dodavatelům.

„Pokud stát neurychlí pomoc tak, aby firmy měly peníze fyzicky dříve, dojde k řetězovému efektu finančních problémů v celé ekonomice. Doporučujeme státu tomuto problému předcházet a nečekat, až nadejde,“ vysvětluje.

Příjme žádostí o úvěry Covid pozastaven

Z informací Fintag.cz [k 17.3.] vyplývá, že ČMZRB dokonce již i pozastavila příjem žádostí o úvěry Covid. Banka neuvedla, z jakého důvodu, ale informaci uvedla na stránkách programu Covid. Nejpravděpodobnější důvod bude nejspíš to, že podle počet žádostí o podporu a objem požadovaných peněz překročil objem peněz, které vláda vyčlenila na Covid půjčky. To je 1,6 miliardy korun. To na svém twitterovém účtu nepřímo potvrdil i vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO].

„O bezúročný úvěr s odloženou splatností Covid je mimořádný zájem. Během dvou dnů jsme přijali žádosti za více než pět miliard korun, což překonalo všechny odhady. Rozhodli jsme se proto v programu pokračovat a alokujeme do této formy podpory malých a středních podniků a nově i živnostníků další zdroje,” uvedl.

[Pozn. red.: Poté, kdy Fintag.cz na Twitteru upozornil na to, že příjem žádostní byl pozastaven, ČMZRB následně odstranila upozornění o zastavení příjmu žádostí na svých stránkách. Což potvrdili i zástupci banky. Upozornění o pozastavení příjmu žádostí se tak na stránkách banky ohřálo sotva několik málo hodin. / [Následující den vicepremiér Karel Havlíček uvedl, že úřad pošle ČMZRB dalších deset miliard korun beuzúročné půjčky Covid. Peníze ministerstvo chce vzít z operačních programů EU spadajících pod Ministerstvo průmyslu a obchodu].

Apel na města a obce

HK ČR dále žádá města a obce, aby firmám umožnily snížení nebo odklad úhrady nájemného, popřípadě aby alespoň nezaplacený nájem nebyl důvodem k vypovězení smlouvy. Ve vyjednáváních firem s městy jsou připraveny pomoct krajské a regionální hospodářské komory po celé zemi.

„Vyzýváme všechna města a obce, aby následovaly konkrétní kroky pražského magistrátu v pomoci firmám. Ten nebude jako pronajímatel obchodních a kancelářských budov přistupovat k restrikcím či penále a umožní nájemcům přinejmenším pozdější platby,“ tvrdí Vladimír Dlouhý.

Upozorňuje i na to, že Česko stále jen čeká na konkrétní opatření pro OSVČ. Rovněž není jisté, zda budou mít podporu celé vlády návrhy ministryně práce a sociálních věcí Maláčové [ČSSD] na pomoc firmám v objemu 19 miliard korun. To je na již zmíněné kompenzace náhrad mezd vyplácených zaměstnavateli zaměstnancům na překážkách v práci.

Vláda nedává dost

Podle HK ČR současnou realitou je, že vláda by měla začít přemýšlet o stimulačním balíčku pro záchranu české ekonomiky tak, jak to již dělá Německo. A bude muset vyčlenit na nejbližší měsíc miliardy a dlouhodobě desítky miliard korun. Názor komory potvrzuje i hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

„Pomoc by měla být minimálně o řád vyšší! I s tou přislíbenou miliardou jde stále jen o necelá 0,03 procenta hrubého domácího produktu. Německo nabízí pomoc ve výši 15 procent HDP! Daňové a odvodové prázdniny, kurzarbeit. I naše ekonomika volá S.O.S. Potřebuje účinnou šokovou terapii,“ říká.

Na adresu vlády pak dodává: „Už chápete, proč většina ekonomů volala [v době růstu, pozn. red.] po tvorbě rozpočtových rezerv pro případné nenadálé události?! Německo, narozdíl od nás, má teď odkud brát.“

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here