Bezúročné půjčky Covid na pomoc podnikatelům postižených šířením nemoci Covid-19 by mohly být i bez spodní hranice půl milionu korun. Začínat by mohly již od několika desítek tisíců korun. Informaci potvrdil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO].

O tom, že půjčky Covid by neměly mít tak vysoký spodní limit, uvedl po jednání na Ministerstvu průmyslu a obchodu [MPO] prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů [KZPS] Jan Wiesner. Podle něj to, aby bezúročné půjčky Covid nezačínaly na hranici půl milionu korun, projedná vláda. Ta už v pondělí schválila bezúročné půjčky Covid v rámci stejnojmenného programu. Na něj vyčlenila 600 milionů korun. Podle původní verze mohli podnikatelé přes Českomoravskou záruční a rozvojovou banku [ČMZRB] požádat o částku od půl milionu do 15 milionů korun.

„Bylo řečeno panem náměstkem, že by to bylo od nuly. Návrh půjde na vládu, zítra [15.3.] zasedá od 16:00, ta to upřesní. Dnes jsme se dohadovali o tom, že by to mělo být od nuly,” řekl Jan Wiesner.

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO] v podvečer novinářům řekl, že úřad je připraven upravit program pro podnikatele, kteří by měli zájem o nižší úvěry. Podle něj by ale nemělo smysl, aby bezúročné půjčky Covid začínaly od nuly. Zpochybnil i úvěry v řádech tisíců korun pro administrativní náročnost jejich zpracování. Podle něj by úvěry mohly začínat od v řádu desetitisíců korun.

Půl milionu korun je příliš vysoko

Prezident Hospodářské komory ČR [HK ČR] Vladimír Dlouhý to okomentoval tak, že o tom informaci nemá, ale podle něj je možné, že se o tom jedná.

„Určitě pro osoby samostatně výdělečně činné ta dolní hranice půl milionu byla příliš vysoká,” řekl Vladimír Dlouhý.

Podle něj HK ČR bezúročné půjčky Covid vítá, ale obává se, že budou nedostatečné. Proto vyzvala vládu, aby umožnila okamžitý přístup firem postižených nouzovým stavem k bezúročným úvěrům od 50 000 korun. A to s odkladem splátek o minimálně jeden rok.

„Opatření vlády na jedné straně dramaticky omezují možnosti podnikat, ale na straně druhé nepřichází rychlá podpora zaměstnavatelům v přístupu k okamžité likviditě, jež jim umožní pokrývat nezbytné výlohy a ochránit pracovní místa,” uvedl Vladimír Dlouhý.

Jan Wiesner dnes zároveň uvedl, že drobné stavebniny by měly být vyjmuty z vládního opatření, jež zakazuje maloobchodní prodej a prodej služeb v provozovnách. Stejně jako mají výjimky například prodejny potravin, drogerie, lékárny, výpočetní techniky, spotřební elektroniky, novin a časopisů, tabákových výrobků, brýlí nebo čerpací stanice. HK ČR navrhla ze zákazu chce explicitně vyjmout poskytování zdravotnických, sociálních, poštovních a souvisejících služeb [Czech POINT], bankovních a pojišťovacích institucí. Dále pak právních, znaleckých a poradenských služeb, například účetnictví, finanční poradenství aj., a akutních opráváren.

Jak fungují bezúročné půjčky Covid

Schválený speciální program Covid mimo jiné počítá s ročním odkladem splátek a splatností dva roky. Podniky by měly dostávat nejvýše zhruba 90 procent újmy, kterou vyčíslí.  ČMZRB má začít přijímat žádosti už od pondělí. Provozní úvěr bude možné využít například na úhradu mezd zaměstnanců, nákladů na energie, nájmu, k financování zásob, úhradě dodavatelsko-odběratelských faktur, k předfinancování pohledávek apod.

O podporu může požádat jakýkoliv malý a střední podnikatel [včetně živnostníků]. Musí prokázat, že se v důsledku koronavirové infekce či souvisejících opatření dostal do problémů a chybí mu zdroje k uhrazení těchto nákladů. Prokázat to musí v žádosti. Například doklady potvrzující zrušení zájezdů v případě cestovních kanceláří. Nebo doklady o zrušení zakázky, dodávky materiálu v případě výrobních společností. Přiložit k žádosti je možné i nařízení hygienických stanic, obcí či obdobných orgánů o zrušení kulturních, sportovních a jiných akcí apod. Žádosti bude možné podat na kterékoliv pobočce ČMZRB.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here