Amerika zachraňuje Ameriku injekcí ve výši 2,2 bil. USD

286
Ameriku
Foto: Pixabay.com

Sněmovna reprezentantů USA včera [27.3.] schválila rekordní soubor opatření na podporu americké ekonomiky kvůli dopadům pandemie Covid-19. Opatření pro Ameriku již podepsal i prezident Donald Trump.

Finanční injekce pro Ameriku, kterou už ve středu odsouhlasil Senát, činí 2,2 bilionu dolarů [přes 54 bil. Kč]. Nejrozsáhlejší soubor stimulačních opatření v historii Spojených států přijala aklamací i sněmovna, a to i přes předchozí spory o podobě hlasování.

To je, že ho schválila hlasitým vyvoláním souhlasu bez detailní evidence hlasujících. Senát přijal ve středu opatření jednomyslně, ruku pro něj zvedlo 96 přítomných senátorů. Opatření následně dostal k podpisu prezident, který již dříve slíbil, že svůj podpis připojí okamžitě, jakmile návrh dostane na stůl.

„Tento zákon poskytne naléhavou pomoc rodinám, pracovníkům a podnikatelům naší země,” napsal Donald Trump v tweetu, ve kterém podpis ohlásil.

Podle údajů televize CNN se dosud v celých Spojených státech koronavirem nakazilo nejméně přes 111 115 lidí, 1 842 pacientů pak na nemoc Covid-19 zemřelo. Nejhorší situace je ve čtvrtém nejlidnatějším státu USA New York, kde činí počet nakažených vyšší než 52 tisíc osob. Stát má i nejvíce obětí – 728 osob. Na tento stát, kde USA nejdříve začaly s intenzivním testováním, Donald Trump zvažuje uvalit karanténu.

Záchranný balík pro Ameriku

Díky schválené podpoře pro Ameriku se dostanou stovky miliard dolarů do nejhůře zasažených odvětví. Část peněz je určena pro malé podniky, dále pak na rozšířenou podporu v nezaměstnanosti, pro nemocnice a další zdravotnická zařízení. [Následující částky jsou přepočítány při pátečním kurzu 25,33 CZK za USD, pozn. red.]

Americké rodiny pak získají přímou výplatu v celkovém objemu asi 500 miliard dolarů [cca 12,7 bil. Kč]. Jednotlivcům, kteří ročně vydělají 75 000 dolarů [1,9 mil. Kč] nebo méně, je určena jednorázová přímá platba 1 200 dolarů [cca 30 400 Kč]. Manželské páry s příjmem domácnosti do 150 000 dolarů ročně [3 799 500 Kč] dostanou 2 400 dolarů [60 790 Kč] a dalších 500 dolarů [12 655 Kč] na každé dítě.

Menší podniky obdrží 367 miliard dolarů [cca 9,3 bil. Kč], aby měly na výplaty zaměstnanců, kteří teď musejí zůstávat doma. Součástí balíčku je i kontroverzní program dotovaných půjček se zárukou určených velkému průmyslu včetně leteckých společností ve výši 500 miliard dolarů [cca 12,7 bil Kč]. V USA [stejně jako v Německu u jiných firem v problémech] zvažují i jejich převzetí státem. Před několika dny oznámila podporu americkým domácnostem a podnikům navíc i americká centrální banka [FED].

Federální rezervní systém podpoří firmy i domácnosti

Dodejme, že současná situace tvrdě dopadá i na případný úspěch Donalda Trumpa v letošních prezidentských volbách. Současné ekonomické problémy a podcenění pandemie Covid-19 v jejím začátku staví do pozadí jeho hlavní volební téma. A tím je prosperující americká ekonomika.

Ekonomika USA loni vzrostla o 2,3 %. Trump chtěl 3 %

Ta ještě loni ve čtvrtém čtvrtletí rostla tempem 2,1 procenta, stejně jako v předchozím kvartálu. Upřesněme, že americká ekonomika roste nepřetržitě od roku 2009, a prochází tak nejdelší expanzí v zaznamenané historii.

Situace v USA je vážná

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden vystoupil na téměř 3,3 milionu. Je to rekord, který navíc zhruba čtyřnásobně přesáhl dosavadní maximum z roku 1982. Americké podniky začaly propouštět kvůli šíření koronaviru, v jehož důsledku muselo mnoho firem zavřít. Přitom ještě v únoru hlásilo americké ministerstvo práce rekordní zaměstnanost. Ještě před 14 dny o podporu v nezaměstnanosti v USA žádalo asi 281 000 lidí.

V únoru a lednu rekordně přibyla nová pracovní místa v USA

Během několika málo dnů ale je všechno jinak. Analytici s vysokým nárůstem počtu žádostí o podporu počítali, v průměru ale předpokládali, že vystoupí zhruba na milion. Masivní nárůst počtu žádostí je podle ekonomů jasným příkladem, s jak vážnými problémy se ekonomika kvůli nynější pandemii potýká. Počty žádostí obecně odrážejí tempo propouštění. Bez práce v USA se může ocitnout patrně nejvíce lidí od roku 1971, kdy se data v současné podobě začala sledovat. Dosavadní rekord je z roku 1982, kdy žádost o podporu v nezaměstnanosti podalo zhruba 695 000 Američanů.

Tomu odpovídá i nálada amerických spotřebitelů. Ta v březnu klesla nejníže za téměř tři a půl roku. Měsíční pokles indexu pak byl nejvyšší od října 2008. Hlavní ekonom výzkumu Richard Curtin upozornil, že březnový pokles indexu byl čtvrtý největší za téměř 50 let. Stejně rekordně v březnu klesla v USA podnikatelská aktivita. Pandemie způsobená koronavirem utlumila aktivitu jak ve zpracovatelském sektoru, tak v sektoru služeb.

Akcie vzrostly, dolar oslabil

Na schválení záchranného balíku pro Ameriku v pátek zareagovaly i akciové trhy. Ty po předchozím vysokém třídenním růstu smazaly páteční ztráty. Bez zajímavosti není, že za celý týden všechny tři indexy prudce rostly, Dow Jones nejvíce od června 1938. Dow Jones za celý týden stoupl o 12,84 procenta. Index S&P 500 připsal 10,21 procenta a Nasdaq 9,03 procenta. Pro oba indexy to byl nejvyšší růst od března 2009. K jejich týdennímu růstu pomohla již zmíněná podpora americké ekonomice od FEDu.

Americký dolar na závěr týdne oslabil ke koši měn a za celý týden zaznamenal nejvyšší ztrátu za deset let. Dolar na počátku měsíce prudce rostl, protože investoři v obavách z dopadu pandemie masivně kupovali nejlikvidnější měnu na světě. Tento týden však trh uklidnily stimulační snahy vlád a centrálních bank v řádu bilionů dolarů, což pomohlo k růstu dalších předních světových měn.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o jedno procento na 98,41 bodu. Za celý týden dolarový index klesl o 3,9 procenta, nejvíce od března 2009. Vůči euru dolar oslabil o 0,8 procenta na 1,1122 USD a k jenu o 1,4 procenta na 107,87 JPY. Kurz eura vůči jenu se snížil o 0,6 procenta na 119,96 JPY.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here