Nouzová opatření, která zavádějí vlády některých členských zemí z důvodu krize Covid-19, musí být časově omezená a respektovat hodnoty Evropské unie. Uvedla to dnes předsedkyně Evropské komise [EK] Ursula von der Leyenová. Podle ní nemohou vlády boj s koronavirem vést na úkor svobody projevu či médií.

Šéfka unijní exekutivy apelovala na členské země den poté, co maďarský parlament schválil zákon posilující pravomoci vlády, která získala větší kontrolu nad obsahem médií. Komise bude podle von der Leyenové opatření států podrobně monitorovat.

„Demokracie nemůže fungovat bez svobodných a nezávislých médií. Respekt ke svobodě vyjádření a právní jistota jsou v těchto nejistých časech zásadní,” uvedla politička, jejíž instituce dohlíží na dodržování základních hodnot stanovených v unijních smlouvách.

Krize Covid-19 v Maďarsku

Vláda Viktora Orbána může na základě nového zákona v době nouzového stavu řídit zemi pomocí dekretů bez nutnosti souhlasu parlamentu. Podle kritiků je nebezpečný zvláště fakt, že pravomoci nejsou nijak časově omezené. Zneužitelná je i možnost uvěznit novináře až na pět let za údajné záměrné šíření nepravdivých či poplašných zpráv o koronaviru.

K vyhlášení stavu nouze dávajícího vládě mimořádné pravomoci sáhly v posledních týdnech i další unijní země včetně Česka. EK podle von der Leyenové respektuje, že se státy tímto způsobem snaží co nejrychleji reagovat na vyvíjející se situaci okolo pandemie, měly by však respektovat některé zásady.

„Nouzová opatření musí být omezena na to nejnutnější a musí být striktně přiměřená. Nemohou trvat neomezenou dobu,” prohlásila předsedkyně komise.

Brusel dlouhodobě vede s Maďarskem stejně jako s Polskem řízení kvůli porušování hodnot Evropské unie.

Nešťastný návrh ministra Metnara

Obdobně tvrdý scénář jako v Maďarsku navrhlo i Ministerstvo obrany ČR [MO ČR] ve Zprávě o plnění neuzavřených úkolů vyplývajících z optimalizace současného bezpečnostního systému České republiky. Ta navrhovala, aby v případě neakceschopného Parlamentu ČR přešlo krizové rozhodování na vládu. A kdyby byla i ta nefunkční, rozhodoval by jen premiér. Stav ohrožení státu nebo válečný stav by mohla podle předložené zprávy přitom vyhlásit sama vláda nebo premiér. Aniž by tento akt vyžadoval potvrzení Parlamentem ČR v pevném časovém limitu. Ministr obrany Lubomír Metnar [za ANO] následně na Twitteru návrh označil za nešťastný a špatně načasovaný. Návrh odmítli senátoři, zástupci opozice a od návrhu ministerstva se distancoval i premiér Andrej Babiš [ANO]. Návrh okomentovalo na svých stránkách i MO ČR ve své zvláštní zprávě.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here