Vláda představila úpravy pro program Antivirus. Na náhrady dosáhnou nejen zaměstnavatelé, kterým vláda nařídila omezit provoz nebo mají zaměstnance v karanténě, ale také ti, kteří se kvůli šíření koronaviru a následným opatřením dostali do hospodářských potíží.

Žádosti o refundaci mezd budou moci zaměstnavatelé podávat od pondělí 6. dubna. Celý proces bude probíhat elektronicky a náhrady mezd by měly dorazit na účty zaměstnavatelů v řádu dní. Výše kompenzací zaměstnavatelům je odvozena od průměrné superhrubé mzdy, včetně povinných odvodů [48 400 Kč] a zavisí na důvodech překážky v práci. Zajemci budou moci požádat Úřad práce o příspěvek v režim A a B.

Program Antivirus, režim A: Nucené omezení provozu a karanténa
  • Pro případy uzavření či omezení provozu na základě krizového opatření či nařízení karantény příslušným úřadem.
  • V případě karantény pobírá zaměstnanec náhradu mzdy 60% průměrného redukovaného výdělku.
  • V případě uzavření provozu nařízením vlády pobírá zaměstnanec náhradu
    100 % mzdy.
  • Příspěvek zaměstnavatelům je v obou případech 80 % vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů, maximálně ale do výše 39 000 korun.
Program Antivirus, režim B: Související hospodářské potíže

Pro případy překážek v práci na straně zaměstnavatele v důsledku souvisejících hospodářských potíží z důvodu šíření koronaviru. To znamená, kdy významná část zaměstnanců nedorazila do práce, chybějí subdodávky nebo došlo k poklesu poptávky.

  • Dle druhu překážky pobírá zaměstnanec náhradu mzdy 60–100 % průměrného výdělku.
  • Příspěvek zaměstnavatelům 60 % z vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů, maximálně  však do výše 29 000 korun.

Podmínky pro čerpání podpory

Pro nárok na kompenzace pro zaměstnavatele bude třeba podle Ministerstva práce a sociálních věcí splnit několik podmínek.

  • Zaměstnavatel musí striktně dodržovat zákoník práce.
  • Zaměstnanec nesmí být ve výpovědní lhůtě a nesmí mu být dána výpověď.
  • Týká se firem v podnikové sféře, zaměstnanci musí být v pracovním poměru a musí se účastnit nemocenského a důchodového pojištění.
  • Zaměstnavatel musí vyplatit mzdu a odvést odvody.

Ministersvo práce a sociálních věcí [MPSV] upřesnilo, že podmínky a postup zveřejní v průběhu tohoto týdne na svých webových stránkách. Prozatím poskytlo další podrobnosti pro zaměstnavatele zde.

„Zaměstnavatelé tak nemusí volat na jednotlivé úřady práce. Všechny potřebné informace budou na webu MPSV i ÚP ČR. Na webech také funguje chatbot, který bude naprogramovaný, aby odpovídal i na dotazy související s programem,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD].

Dodala, že úřad předpokálá, že mezi podáním žádosti a výplatou příspěvků Úřadem práce bude prodleva v řádu několika dní.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here