Teď obchoduji od rána do večera, říká Roman Koděra

762

„Teď obchoduji od rána do večera. Všechny trhy. To tempo obchodování je obrovské. Objemy obchodů na všech burzách, dokonce i na té pražské, se dostaly někam, kde jsme je dlouho neviděli,“ říká v další z video debat ABCD investora, jichž je Fintag.cz partnerem, makléř Patria Finance Roman Koděra.

Důvod, proč obchodníci na trzích v posledních týdnech „nespí“ je zřejmý. Je to vysoká volatilita všech aktiv na všech finančních trzích.

„Krásný příklad byl minulý pátek, kdy americký prezident Donald Trump řekl, že USA v souvislosti s infekcí covid-19 čekají nejhorší dva týdny. Většina burz na to zareagovala poklesem. Banky se propadly o osm procent,“ vysvětluje Roman Koděra.

V pondělí ale bylo všechno jinak. Důvod byl to, že přes víkend přišly pozitivnější zprávy. Většina traderů, kteří přes víkend neobchodovali, byli v pondělí vystaveni zcela opačné situaci. Trhy rostly a banky si připsaly zpět svých osm procent. Podle Romana Koděry je současná krize podstatně jiná než ta v roce 2008 a 2009. Hlavní rozdíl je v její dynamice.

„V roce 2007 přišel na trh první iPhone. Byl to tlačítkový telefon, žádný chytrý telefon. To je pryč, dnes mají všichni chytré telefony. A všichni investoři jsou o všem informováni s minimálním zpožděním. To znamená, že všechno se odehrává velice rychle,“ vysvětluje.

Dodává, že ti investoři, kteří si v současné volatilitě příliš nelibují, ale přesto chtějí „zkusit štěstí“, by měli myslet na zásady diverzifikace. To proto, aby nepřišli o peníze.

Kde je dno, to se zatím neví

Roman Koděra v debatě ABCD investora řešil i to, zda jsou trhy už nyní na svém dnu, nebo ho ještě hledají. Názory na to se různí. Roman Koděra se snaží najít odpověď na základě srovnání s tím, co je známo z minulosti.

„Když se podíváme na rok 2008, tak ta současná volatilita je velice podobná. Denní výkyvy jsou cca tři až čtyři procenta. To je nutné nyní přijmout jako něco normálního. Na druhé straně, jestli je toto dno, nebo není, nejde tak úplně říci,“ vysvětluje.

On sám je přesvědčen o tom, že v této věci je klíčové sledovat výkonnost amerického dolaru. To proto, že když trhy našly své dno v roce 2009, dolar posílil o 30 procent. K tomu ale má nyní ještě daleko.

„Ten prokmit dolaru je v současné chvíli o cca deset procent. Tedy si myslím, že až bude vyšší, můžeme mluvit o dnu. Je třeba ale sledovat i další hodnoty,“ tvrdí Roman Koděra v debatě ABCD investora.

Zároveň dodává, že dno nikdy nepřichází v té nejvyšší panice, ale naopak ve chvílích, kdy jsou všichni z krize unavení. Kdy mnozí ztratí koncentraci a nereagují dostatečně rychle.

„Kdo na současné krizi vydělá, kdo prodělá, se podle mě teď nedá vůbec říci. To budeme moci hodnotit podle mě až někdy ve třetím až čtvrtém čtvrtletí,“ myslí si Roman Koděra.

Podle něj do věci silně promlouvají i záchranná opatření vlád a centrálních bank, které se snaží udržet ekonomiku nad vodou a bránit nestabilitě a nájezdům spekulantů.

Roman Koděra nechce vypadat jako Beethoven

Podle Romana Koděry je jasné, že po krizi bude mnoho firem stát před rozhodnutím, zda pokračovat dál, nebo skončit. Naráží i na nutnou robotizaci minimálně v tom smyslu, že robotovi infekce covid-19 či jakákoli jiná nevadí. Zmiňuje i změnu chování u spotřebitelů, kteří zřejmě více než před krizí budou preferovat online služby.

„Nevím, co přijde, zda to bude nějaký kapitalismus 3.0 nebo 4.0, ale vím, že situace po covid-19 bude jiná. Ještě nedávno někteří lidé odmítali internetové bankovnictví nebo platební karty, dnes se to stalo nutností,“ vysvětluje.

Obavy nemá o technologické firmy, které, jak ukázala současná situace, mohou fungovat i v nouzovém režimu. Naopak obavy má například o multiplexy. Tedy místa, kde se koncentrují obrovské počty lidí, a která nyní stojí. A budou-li problémy přetrvávat, nemusejí ustát svou existenci. A to nejen kvůli bezpečnostnímu riziku, ale i z toho důvodu, že jim byznys vezme online svět. Krize se podle něj z dlouhodobého hlediska ale nedotkne většiny řemesel, jež jsou jí nyní postiženy.

„Třeba nemám obavu o kadeřnice. Já už se těším, až otevřou nějaké kadeřnice. A i když si řekne o dvojnásobnou částku, tak řeknu ok, protože jsem nebyl u kadeřnice skoro dva měsíce. A chci vypadat jako člověk a ne jako třeba Ludwig van Beethoven,“ uzavřel Roman Koděra v přiložené debatě ABCD investora.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here