Donald Trump udělal, co avizoval. Pozastavil financování WHO

422
financovani_WHO

Americký prezident Donald Trump přikázal své administrativě, aby dočasně přerušila financování Světové zdravotnické organizace [WHO]. Důvod je způsob, jakým si WHO počínala na začátku pandemie covid-19. Spojené státy se na financování WHO přitom podílejí největší měrou.

Podle dřívějšího vyjádření Donalda Trumpa WHO „zbabrala“ současnou pandemii covid-19 už jen tím, že na ni reagovala pozdě. Podle něj by současné míře nákazy bylo navíc možné předejít, kdyby WHO nešířila “dezinformace” předkládané Čínou, kde se virus loni objevil poprvé. A to třeba ve smyslu přebírání informací o počtu nakažených a úmrtí, které se nakonec ukázaly několikanásobně nižší, než ve skutečnosti byly.

„Nařídil jsem pozastavení financování WHO po dobu, kdy budeme provádět studii ohledně role WHO při špatném zvládání a při skrývání šíření koronaviru,” řekl prezident Donald Trump na tiskovém briefingu.

Prověrka postupu WHO bude podle Trumpa trvat 60 až 90 dní. Podle jeho slov WHO selhala ve své základní povinnosti a musí být pohnána k odpovědnosti. Organizace podle něj také nekriticky přijala zprávy o šíření viru v Číně od tamní vlády a chválila Peking za jeho transparentní přístup. WHO se také podle Trumpa dostatečně nesnažila dostat do zasažených oblastí v Číně vlastní experty, kteří by situaci mohli nezávisle zhodnotit.

Jejich pochybení způsobila tolik úmrtí,” prohlásil prezident.

WHO se podle něj musí reformovat. Pokud tak učiní, zváží USA obnovení financování WHO. Donald Trump zdůraznil, že Spojené státy budou i nadále zasílat WHO již dříve určené finance na různé zdravotnické projekty po celém světě.

WHO ročně stojí miliardy dolarů

Světová zdravotnická organizace je agenturou Organizace spojených národů [OSN] a je financována jejím systémem, tedy příspěvky členských států. Těch má WHO celkem 194. Ve většině má WHO své pracoviště se svými lidmi. Což platí i pro Česko.

Rozpočet WHO, ze kterého organizace financuje své programy, se skládá z členských příspěvků a darů. Od určité výše se členský poplatek, vypočítaný podle počtu obyvatel a hospodářského výkonu země, platí v amerických dolarech a švýcarských francích. K dvouletému finančnímu období 2020 a 2021 udává WHO, že od USA očekává na příspěvcích 116 milionů dolarů [2,9 miliardy korun] a 118 milionů franků [tři miliardy korun]. U Číny je to asi 57 milionů dolarů [1,4 miliardy korun] a 59 milionů franků [1,5 miliardy korun].

V případě darů má WHO na webu dostupné údaje za rok 2017. Podle tohoto přehledu USA darovaly nad rámec příspěvků 401 milionů dolarů [deset miliard korun] a Čína 10,5 milionu dolarů [259 milionů korun]. Druhým největším sponzorem po USA byla tehdy s 325 miliony dolarů [osm miliard korun] Nadace Billa a Melindy Gatesových.

Programový rozpočet organizace například jen v roce 2014 až 2015 činil celkem 3,977 miliardy amerických dolarů [cca 100 mld. Kč]. Z toho přibližně 23 % [929 mil. USD] představovaly stanovené standardní příspěvky členských států. Zbylých 77 procent [3,048 mld. USD] tvořily dobrovolné příspěvky dárců. V posledních letech dochází k ponižování rozpočtu organizace. Ještě v roce 2010 činil rozpočet organice 4,5 miliardy dolarů.

Trumpa kritizuje Gates, Čína i EU

Rozhodnutí amerického prezidenta pozastavit financování WHO již kritizoval generální tajemník OSN António Guterres. Ten prohlásil, že nyní není vhodný čas na ukončení podpory této agentury OSN, která je podle něj “absolutně zásadní” pro globální boj s koronavirem. Guterres uvedl, že různé strany mohou vykládat fakta rozličně, ale příležitost na zpětné zhodnocení jednotlivých kroků bude teprve tehdy, až pandemie ustane.

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa pozastavit financování WHO odsoudil i zakladatel technologické společnosti Microsoft a jeden z nejbohatších lidí světa Bill Gates. Právě jeho nadace je po USA největším sponzorem WHO.

„Pozastavení financí Světové zdravotnické organizaci během zdravotní krize je skutečně nebezpečné. Její prací je zpomalit šíření nemoci covid-19 a když tato práce bude zastavena, žádná jiná organizace ji nebude moci nahradit. Svět potřebuje WHO více než kdy jindy,” uvedl Bill Gates.

Trumpův krok nepovažuje v době nynější pandemie nemoci covid-19 za vhodný ani Evropská unie. Gatesovo prohlášení sdílel šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který rovněž s postupem USA nesouhlasí.

„Hluboce lituji amerického rozhodnutí pozastavit financování WHO. Neexistuje žádný důvod, který by to ospravedlnil za nynější situace, kdy je úsilí WHO k zastavení a zmírnění koronavirové pandemie potřebnější než kdykoli dříve,” Joseph Borrell.

Dodal, že překonat krizi, kterou žádné hranice nezastaví, lze jen spojenými silami. Politování vyslovila také Francie či Německo.

„Obviňování ničemu nepomůže. Virus nezná hranice. Proti covid-19 musíme úzce spolupracovat. Jednou z nejlepších investic je posílit OSN, především pak její podfinancovanou WHO,” uvedl německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Také Čína vyzvala USA, aby závazky vůči WHO splnily. Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že svět se kvůli pandemii nachází v kritickém okamžiku a že americké rozhodnutí může dopadnout na všechny země. Moskva chování Washingtonu označila za sobecké.

„Oznámení Washingtonu o pozastavení financování WHO je nanejvýš znepokojivé. Je to projev naprosto sobeckého přístupu amerických úřadů k dění ve světě v souvislosti s pandemií,” prohlásil Sergej Rjabkov, jehož citovala agentura TASS.

Americký krok podle diplomata zasluhuje odsouzení. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zatím rozhodnutí Donalda přímo nekomentoval, neučinila tak ani WHO. Na twitteru dnes nicméně napsal, že v boji proti koronaviru rozhoduje čas.

„Nemáme času nazbyt. WHO se soustředí na službu všem lidem, aby chránila životy a zastavila pandemii nemoci covid-19,” uvedl Tedros.

Donald Trump vs. Čína

Podle zdrojů listu The Wall Street Journal je nejnovější rozhodnutí součástí širší snahy americké vlády omezit globální vliv Číny. Zda ale má prezident pravomoc omezit financování mezinárodní organizace, jakou je WHO, zůstává podle americké rozhlasové stanice NPR nejasné. Demokraté v Kongresu USA tvrdí, že takové oprávnění nemá.

Donald Trump dlouhodobě kritizuje WHO nejen za to, že nezvládla pandemii covid-19, ale i za to, že je až příliš nakloněna Pekingu, který jí přispívá asi desetinu toho, co organizaci dávají USA. V minulosti ji kritizoval i za její doporučení organizace, aby země neuzavíraly svoje hranice s Čínou. Právě částečný zákaz vstupu do USA lidem cestujících z Číny z konce ledna Trump opakovaně předkládá jako důkaz toho, že proti šíření koronaviru včas a dostatečně zasáhl.

Naopak kritici dlouhodobě upozorňují, že Trumpova administrativa pandemii v jejích začátcích opakovaně podceňovala. Donald Trump se na tiskovém briefingu navíc vyhnul i otázkám novinářů ohledně vlastních poznámek o čínské transparentnosti z počátku letoška.

„Čína pracuje velice tvrdě na potlačení koronaviru. Spojené státy velmi oceňují její snahu a transparentnost,” napsal například v lednu na Twitteru.

„Všechno to dopadne dobře. Zejména bych jménem amerického lidu chtěl poděkovat prezidentovi Si Ťin-pchingovi,” pokračoval.

Nemorální a nezodpovědné, řekla Čína

Čína ovšem tak vstřícná k USA prozatím nebyla. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien na svém twitterovém účtu minulý měsíc napsal, že počínání USA ve věci šíření nákazy koronavirem SARS-CoV-2 postrádá transparentnost. Ve svém příspěvku se pak naléhavě ptal na to, kdy se v USA objevil pacient nula, první nakažený.

„Buďte transparentní! Zveřejněte údaje! USA nám dluží vysvětlení! Mohla to být americká armáda, kdo rozpoutal epidemii ve Wu-chanu,“ napsal doslova.

Podle něj je jen správné, když představitelé Čínské lidové republiky Ameriku odsoudili za „nemorální a nezodpovědné“ komentáře.

Dodejme, že Spojené státy evidují podle americké Univerzity Johnse Hopkinse přes 600 000 nakažených koronavirem a více než 25 500 obětí onemocnění covid-19, kterou virus způsobuje. V obou statistikách jsou USA nejvíce zasaženou zemí na světě.

–ČTK/RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here