Čína a Írán mají jasno. Koronavirus SARS-CoV-2 šíří Amerika

467
koronavirus SARS-CoV-2

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien minulý týden naznačil, že koronavirus SARS-CoV-2 v čínském městě Wu-chan mohli rozšířit američtí vojáci. Velitel íránských islámských revolučních gard [IRGC] Husajn Salámí pak rovnou řekl, že koronavir je americkou biologickou zbraní.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien na svém twitterovém účtu napsal, že počínání USA ve věci šíření nákazy koronavirem SARS-CoV-2 postrádá transparentnost. Ve svém příspěvku se pak naléhavě ptá na to, kdy se v USA objevil pacient nula, první nakažený. Kolik lidí se nakazilo. Nebo v jakých nemocnicích se léčí.

„Buďte transparentní! Zveřejněte údaje! USA nám dluží vysvětlení! Mohla to být americká armáda, kdo rozpoutal epidemii ve Wu-chanu,“ píše doslova.

Čínský mluvčí svým tweetem reagoval na kritiku představitelů USA, kteří uvedli, že Čína na koronavirus SARS-CoV-2 reagovala pomalu. Že si čínské úřady nepočínaly dost transparentně. Podle poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Roberta O’Briena tato pomalá reakce zřejmě připravila svět o dva měsíce, během kterých se mohl připravit na pandemii. A právě tím si vysloužil hněv představitelů Čínské lidové republiky, kteří Ameriku odsoudili za „nemorální a nezodpovědné“ komentáře.

Írán: Koronavirus SARS-CoV-2 je bio zbraň

S obviněním USA z toho, že jsou původcem koronaviru přišel i Írán. Ten má dlouhodobý problém s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Zároveň pociťuje i obchodní sankce USA v obchodě se vzácnými kovy a dalším zbožím. Možná i proto velitel íránských islámských revolučních gard Husajn Salámí v minulém týdnu uvedl, že koronavirus by mohl být americkou biologickou zbraní. A to i přesto, že právě v Íránu je na práci najímáno bezpočet čínských dělníků.

„Dnes je země zapojena do biologické bitvy. My ale zvítězíme v boji s tímto virem, jenž může být produktem amerického biologického útoku, který se nejdříve rozšířil v Číně a potom ve zbytku světa,“ uvedl Husajn Salámí.

„Amerika by měla vědět, že pokud to provedla, tak se jí to vrátí,“ dodal s tím, že Írán koronavir přemůže, i když by nepocházel z dílny USA.

Nutno dodat, že nic jiného si nelze přát. V Íránu bylo prozatím potvrzeno více než 14 tisíc případů nákazy a více než 700 osob infekci podlehlo. Podle posledních údajů tam denně stoupá počet nakažených o cca tisíc osob. K pozitivně testovaným patří navíc i viceprezident Masumeh Ebtekar, náměstek ministra zdravotnictví Iraj Harirchi a více než 20 poslanců. Mohammad Mirmohammadi, poradce nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího, na tuto nemoc dokonce zemřel.

Pozadu nezůstává ani Rusko

„Dezinformace o rozšíření koronaviru v Rusku jsou převážně jako provokace organizovány z ciziny, ve skutečnosti se v Rusku nic kritického neděje,“ prohlásil minulý týden prezident Ruské federace Vladimir Putin na poradě s vládou.

Právě na této poradě totiž ruská vicepremiérka Taťjana Golikovová informovala prezidenta a kolegy o informacích na sociálních sítích, podle kterých ruské úřady prý tají skutečný počet lidí, které nakazil koronavirus SARS-CoV-2.

„Pokud jde o ty provokace, tajná služba FSB hlásí, že vesměs jsou organizovány ze zahraničí, ale to nás potkává bohužel vždy,“ citovala agentura TASS Vladimira Putina.

Cílem falešných zpráv je podle něj vyvolat paniku mezi obyvateli. Čelit tomu lze dle jeho názoru pouze včasným, úplným a důvěryhodným informováním občanů. Ve stejný čas tak ruské úřady ohlásily šest nových případů nákazy koronavirem. Pět v Moskvě a jeden ve městě Nižnij Novgorod v centrální části země. Všichni nakažení měli v posledních dvou týdnech navštívili Itálii.

Nic kritického se u nás zatím chválabohu neděje, ale lidé by měli vědět, jaká je reálná situace. Prosím zlepšit práci s informacemi,“ uvedl Vladimir Putin.

Přesto již teď v neděli Rusko začalo zintenzivňovat prevenci proti šíření nákazy. Dnes se chystá uzavřít hranice s Polskem a Norskem. Výjimka bude platit pro občany Běloruska, pro oficiální delegace a pro osoby trvale žijící v Rusku. Členové horní komory parlamentu již mají zákaz cestovat do zahraničí. V zemi se od pátku zvýšil počet nakažených z 34 na 45.

Premiér Michail Mišustin v minulosti „v zájmu ochrany života a zdraví lidí“ i podepsal nařízení, které zakazuje do 1. června vývoz z Ruska zdravotnických pomůcek. Týká se zdravotnických roušek a rukavic, jednorázových kombinéz, dezinfekčních prostředků a dalších ochranných pomůcek. Cílem je nepřipustit nedostatek těchto výrobků v zemi. Ruské lékárny už i tak hlásí, že jim roušky chybějí.

„Poptávka zůstává vysoká, ale distributoři tyto prostředky nemají,“ řekla agentuře TASS ředitelka sdružení lékárenských řetězců Nelli Ignaťjevová.

V USA se hádají a počítají obětí

A jak je to ve Spojených státech? Podle informací amerických úřadů koronavirus SARS-CoV-2 infikoval [k 15.3.] bezmála tři tisíce osob. Celkem 58 nakažených infekci podlehlo. Nejvíce zasažené jsou nadále státy Washington a New York. Země má navíc problém, protože má k dispozici málo testů na koronavirus a počet nakažených tak může být vyšší, než udávají oficiální údaje.

V americkém Kongresu přitom panují stranické neshody ohledně toho, jaká opatření přijmout na podporu obyvatel zasažených ekonomickými dopady současné pandemie. Aktivní v boji s nákazou je Federální rezervní systém [FED].

Republikáni včetně prezidenta Donalda Trumpa odmítli takzvaný balíček pomoci v hodnotě 8,3 miliardy dolarů [194,5 mld. korun] navržený opozičními demokraty. Zdá se jim totiž příliš ideologický. A aby ne, demokraté v něm například navrhují zavést nemocenské pojištění na federální úrovni. Dále pak větší podporu v nezaměstnanosti a potravinovou pomoc pro zasažené pracovníky. Návrh by také vyžadoval po zdravotních pojišťovnách, aby prováděly zdarma testy na koronavirus. Tedy nepožadovaly doplatky od lidí, kteří využívají státní systém zdravotního zabezpečení Medicare a Medicaid.

Donald Trump jasně uvedl, že návrh nepodpoří. Možná jen méně jasně to odůvodnil. Podle něj jsou v balíčku „věci, které nemají nic společného s tím, o čem mluvíme“. Na mysli měl přitom šíření nákazy koronavirus SARS-CoV-2 a její ekonomické dopady.

Odkud přišel koronavirus SARS-CoV-2

Dodejme, že odborníci opakovaně tvrdí, že neexistuje žádný náznak, že by koronavirus mohl být vytvořen člověkem.

„Na základě genomu a vlastností viru neexistuje žádný náznak toho, že se jedná o virus vytvořený pomocí genetického inženýrství,“ uvedl například pro The Washington Post profesor chemické biologie na Rutgers University Richard Ebright.

Na druhou stranu Soňa Peková, která v Česku v soukromé laboratoři jako první správně otestovala pacienty s onemocněními Covid-19, v médiích uvedla: „Má to charakteristiky, které nevypadají jako přírodní izolát. V mých očích to trošičku vypadá jako nějaký náhodný únik nešťastnou náhodou z nějaké laboratoře. V epicentru, městu Wu-chan je totiž skutečně laboratoř, ve které se s tímto virem pracuje. Jsou to všechno spekulace, byť ten genom nás přesvědčuje o tom, že přírodní izolát to patrně nebude,” uvedla s tím, že si ale nemyslí, že by šlo například o biologickou zbraň.

Upřesněme, že koronavirus SARS-CoV-2 se začal ještě pod označením 2019-nCoV šířit loni v prosinci v jedenáctimilionovém čínském městě Wu-chan. První nakažení lidé pracovali či nakupovali na malém lokálním čínském trhu, kde se prodávali netopýři, svišti, ryby, kuřata, ptáci aj. V té době si asi jen málokdo dokázal představit, že právě malý lokální trh ovládne [nejen] všechny globální thy po celém světě.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here