USA přitvrzují proti Číně. Zaznívají hlasy, ať zaplatí za covid-19

748
za_covid-19.jpg
Ilutrace: Pixabay.com

Kdo může za covid-19? Kdo ponese odpovědnost za ekonomické škody, které pandemie nemoci přinesla a ještě přinese. Dříve či později tyto otázky budou položeny. A tak nejsou bez zajímavosti informace, které již nyní přicházejí z USA.

Teorií o původu nového koronaviru je několik. Jedni tvrdí, že byl vytvořen účelově jako biologická zbraň, druzí míní, že jde o zmutovaný koronavirus z čínského tržiště. A další jsou přesvědčeni, že unikl z laboratoří ve Wu-chanu. Což je varianta, s níž nyní operuje i americký prezident Donald Trump. Ten v týdnu řekl, že si je zpráv o úniku viru z laboratoře ve Wu-chanu vědom. Uvedl, že Spojené státy již zahájily kroky k prověření situace v Číně.

„Velmi důkladně zkoumáme tuto příšernou situaci, která se stala,“ řekl.

Na tiskovém briefingu se ho novináři dotázali na to, zda o tom již hovořil s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Donald Trump odvětil, že nechce otázku komentovat.

„Prostě o tom nechci hovořit, v tuto chvíli to není vhodné,“ uvedl.

Podle Donalda Trumpa je nutné si nyní položit otázku, jestli rozšíření koronaviru byla chyba, která se vymkla kontrole, anebo jestli to byl důsledek vědomého jednání.

„Pokud to byla chyba, budiž, chyby jsou chyby. Pokud jsou ale za to vědomě odpovědní, pak by samozřejmě měli nést následky,“ řekl Donald Trump. Jaké akce by mohly Spojené státy proti Pekingu podniknout už ale neuvedl.

Podle zpráv agentury Reuters se v podobném duchu vyjádřil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Ten prohlásil, že Peking by měl jít konečně s pravdou ven a sdělit, co ví. Dále uvedl, že americká vláda ví to, co ví celý svět, že koronavirus pochází z Wu-chanu. A dále, že zasažené tržiště se nachází jen několik mil od čínské virologické laboratoře. Není to přitom poprvé, kdy se řeší otázka, kdo může za covid-19.

Čína a Írán mají jasno. Koronavirus SARS-CoV-2 šíří Amerika

Laboratoř ve Wu-chanu zkoumala netopýry

Fakt je, že wuchanský institut virologie je výzkumný ústav v oboru virologie, který řídí Čínská akademie věd. Institut funguje už od roku 1956. Před pěti lety institut otevřel novou laboratoř nejvyššího stupně biologického nebezpečí [BSL-4]. Jde o první svého druhu na pevninské Číně. To, že se ve wuchanských laboratořích vědci zabývají výzkumem koronavirů potvrdilo i zveřejnění výzkumu o původu koronaviru SARS-CoV v roce 2005. Ve zprávě shrnující výsledky výzkumu virologové uvádějí, že netopýři z rodu vrápenců jsou přírodními nositeli koronavirů podobných SARS-CoV. V dalších letech vědci odebrali vzorky dalším netopýrům – vrápencům v několika regionech Číny.

Před pěti lety, v roce 2015, zveřejnili američtí a čínští vědci výsledky výzkumu, kde potvrzují, že existuje možnost přenosu koronaviru SHC014-CoV z infikovaných netopýrů do buněk HeLa. Vědci vytvořili hybridní virus, který kombinuje netopýří koronavirus s virem SARS-CoV. Ten je schopen infikovat lidské buňky a je schopen se v nich i úspěšně množit. K dalšímu zjištění došli wuchanští virologové v roce 2017, kdy potvrdili, že v genomech 15 kmenů koronavirů od netopýrů z rodu vrápenců z jeskyní v provincii Jün-nan jsou části genomu lidského viru SARS-CoV. A i když žádný z těchto kmenů koronaviru od netopýrů – vrápenců neobsahoval genom SARS-CoV v kompletní formě, je možné, že přímý předek lidského viru vznikl právě v těchto jeskyních.

Může za covid-19 umělý virus?

O existenci wuchanské laboratoře hovořila již před několika týdny česká lékařka Soňa Peková, jejíž soukromá laboratoř náhodně zachytila několik vzorků koronaviru v začátcích jeho šíření. Ta již tehdy naznačovala možný únik koronaviru právě z této laboratoře.

„Fakt je, že to [koronavirus] má charakteristiky, které nevypadají jako přírodní izolát. V mých očích trošičku to možná vypadá jako náhodný únik nešťastnou náhodou z nějaké laboratoře, protože v tom epicentru je laboratoř, ve které se s tímto virem pracuje, ale to je všechno na úrovni hypotéz,“ uvedla.

Opatrnější v obviňování Číny z toho, že je za covid-19 zodpovědná a že se virus do celého světa rozšířil z wuchanské laboratoře, ve které koronaviry zkoumají, je generál a šéf sboru náčelníků štábů Mark Milley. Ten v tomto týdnu uvedl, že původ nynější globální nákazy je přírodní a koronavirus podle něj nebyl pravděpodobně vyvinut v čínských laboratořích.

„Úplnou jistotu ale Pentagon nemá,“ dodal americký generál.

„Není divu, že se o to upřímně zajímáme také my a že se tím zevrubně zabývají i tajné služby. Převažující důkazy naznačují, že původ je přírodní. Jistě to ale nevíme,“ doplnil s tím, že závěry jsou neurčité.

Ať za covid-19 zaplatí Čína, napsal The Washington Post

Americká televize Fox News ve středeční reportáži s odkazem na své zdroje uvedla, že koronavirus způsobující nemoc covid-19 může pocházet z laboratoře v čínském Wu-chanu. Za jeho vývojem ale podle stanice nestála snaha Pekingu vytvořit biologickou zbraň. Podle televize se Čína spíše snažila dokázat, že má stejné schopnosti identifikovat a likvidovat viry jako USA. Televize spekuluje, že se v laboratoři, kde se provádí experimenty s viry, v důsledku nedostatečných bezpečnostních opatření někdo koronavirem nakazil. Nákaza se pak objevila na nedalekém tržišti, kde se prodávají divoce žijící zvířata.

V úterý americký list The Washington Post napsal, že americká ambasáda v Číně varovala před nedostatečnou bezpečností ve wuchanském institutu již v roce 2018. V hlášení velvyslanectví přímo zmínilo riskantní výzkum koronavirů u netopýrů, uvedl deník. Stanice CNN upozornila na to, že uvnitř americké vlády už zaznívají požadavky, aby Čína za pandemii koronaviru zaplatila. Tito činitelé zároveň uznávají, že Washington musí v této věci jednat opatrně do doby, než bude pandemie pod kontrolou. A než budou mít USA více informací o původu koronaviru, dodala televize. To zmínila i stanice Fox News, jejíž zdroj řekl, že počínání Číny může být tou nejdražší kamufláží všech dob.

V jiných světových médiích se dokonce objevují zprávy o tom, že koronavirus byl vyvinut uměle. Tento názor zveřejnil před několika dny i list Daily Mail. V novinách se vyjádřilo i několik britských politiků. Někteří vědci často upozorňují na fakt, že právě ve Wu-chanu je největší čínská virologická laboratoř. Není proto žádnou náhodou, že se první nákazy potvrdily právě v jeho okolí. To však wuchanská laboratoř popírá. K takovém nařčení vydala laboratoř prohlášení už v únoru. V něm uvedla, že odmítá tvrzení o tom, že byl koronavirus uměle vytvořen v jedné z jejích laboratoří.

Donald Trump je ve sporu s Čínou, ale i s WHO

Neznámý koronavirus nazývaný SARS-CoV-2 pocházející z čínského Wu-chanu infikoval více než dva miliony lidí po celém světě. Počet zemřelých na nemoc covid-19 překonal tento týden 150 tisíc osob. Pandemie koronaviru tak zasáhla zdraví, životy lidí po celém světě a nemalé škody působí i národním a světovým ekonomikám. Není divu, že se začínají vést pře o tom, kdo je za covid-19 odpovědný.

Před několika dny Donald Trump navíc zpochybnil údaje čínských úřadů o počtu infikovaných a zemřelých koronavirem. Donald Trump již několikrát poznamenal.

„Opravdu tomu někdo věří?“

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Čínské úřady upravily statistiky o počtech nakažených a zemřelých na covid-19. Ve Wu-chanu úřady navýšily počty zemřelých o 1 290 osob, celkově ve městě na covid-19 zemřelo 3 869, v celé Číně pak 4 632 osob. Úřady navýšily i počty nakažených a to o 325 na 50 333 osob.

Donald Trump udělal, co avizoval. Pozastavil financování WHO

Změnu čínské úřady vysvětlily tím, že postupují v souladu se zákony a předpisy, jakož i odpovědností vůči dějinám, lidu a zemřelým, poznamenala agentura Kjódó. K úpravě počtů nakažených a zemřelých na covid-19 se obratem vyjádřila i Světová zdravotnická organizace [WHO], která uvedla, že k úpravě statistik dojde časem každá země zasažená pandemií koronaviru. Ostatně právě WHO Donald Trump viní z toho, že je příliš pročínská.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here