Jihokorejský Samsung loni v Česku prodal 900 tisíc mobilů. Nejprodávanějšími telefony roku 2019 přitom byly Samsung Galaxy S10e a Galaxy A40. Samsung na tuzemském trhu dále prodal 93 tisíc hodinek a sluchátek. 

Češi loni nakoupili rekordních 900 tisíc smartphonů Samsung. Jihokorejská firma tak obhájila první pozici na tuzemském trhu, co se týče prodaných telefonů. Samsung v ČR prodal i 93 tisíc kusů nositelné elektroniky jako jsou chytré hodinky, náramky a sluchátka.  

  • Vůbec nejprodávanějším prémiovým smartphonem Samsungu na českém trhu se loni stal model Samsung Galaxy S10e. Ten se nyní na trhu prodává od cca 12 000 do 13 000 Kč. Následoval ho nejvyšší prémiový model Galaxy S10+. Ze střední třídy smartphonů Samsungu uživatelé loni nejvíce nakupovali Galaxy A40 a Samsung Galaxy A50.
  • Nejžádanějším tabletem z prémiové řady Samsungu se loni na tuzemském trhu stal Galaxy Tab S5e a poté Galaxy Tab S6. Mezi tablety střední třídy byl nejžádanější Tab A 10.1.
  • Nositelné elektronice vévodily chytré náramky Galaxy Fit e a poté chytré hodinky Galaxy Watch 46mm a Galaxy Watch Active2.

Roste zájem o bezkontaktní NFC platby

Prémiové smartphony řady Galaxy S10 zaznamenaly o 33 % vyšší prodeje něž předloňské modely Galaxy S9. Samsung zaznamenal výrazný zájem o skládací smartphony. Ty jako první uvedl na trh na sklonku loňského roku v podobě modelu Galaxy Fold. Letos k němu přibyl i „véčkový“ model Galaxy Z Flip. Firma rozšiřila i vybavenost smartphonů několika různými typy objektivů fotoaparátů [Zoom, Wide, UltraWide, Macro], zejména pak u letošní prémiové řady Galaxy S20.

„Držet pozici lídra trhu je těžší, než na ni útočit. […] Loni jsme jako první uvedli na český trh smartphony s ohebným displejem a tento trend letos ještě prohloubíme,” okomentoval výsledky firmy ředitel divize mobilních zařízení společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak Tomáš Balík.

Podle něj Samsung rovněž letos výrazněji saturoval trh zařízeními vybavenými technologií 5G. Zvyšuje se zájem o mobilní platby a trendem je i rozšířenější využívání umělé inteligence [AI] a umělé reality [AR]. Například chytré hodinky jsou významným a rychle roustoucím segmentem v oblasti mobilních zařízení. Sílí zájem o bezkontaktní NFC platby jejich prostřednicvím. Trendem jsou také fitness funkce a zvyšující se zájem o eSIM. V případě sluchátek se pozornost upírá směrem k modelům True Wireless.

Tři hvězdy dobývají svět

Samsung [v překladu tři hvězdy] je největší společnost v Jižní Koreji a třetí největší světová korporace podle tržeb. Konglomerát se skládá z mnoha firem. Klíčové jsou Samsung Electronics, Samsung Heavy Industries a Samsung Engineering & Construction. Samsung již v roce 2005 v oblasti elektroniky pokořil svého japonského rivala Sony, který byl do té doby největší celosvětovou značkou spotřební elektroniky a zařadil se tak mezi dvacet největších celosvětových značek. Do jejího portfolia patří banky, pojišťovny, školy a mnoho dalších firem z mnoha oblastí. Skupina Samsung generuje 20 procent celkového exportu Jižní Koreji.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here