V pondělí se v Česku znovu otevřou mnohé obchody a provozovny. To však za podmínky, že se v nich budou dodržovat preventivní opatření proti šíření nákazy covid-19. Ta vydalo Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR]. Již nyní je ale jasné, že mnohá z nich budou v praxi jen těžko dodržitelná.   

„Snažte se omezit kontakt se zbožím na minimum,“ vybízí prodejce obuvi společnost Baťa na svých stránkách ve sdělení, jež reaguje na nařízená preventivní opatření.

Nebo: „Na prodejně může být v jeden okamžik maximálně jeden zákazník na deset metrů čtvereční prodejní plochy“.

Baťa má štěstí, že v jeho prodejním sortimentu nepřevládají oděvy. Ty si totiž podle nařízení MZ ČR nesmí zákazník v obchodě vyzkoušet. Oproti tomu obuv je zařazena do zvláštní kategorie, kterou si vyzkoušet lze. Ovšem pouze za dodržení podmínek, jak upřesnil ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO].

„Boty se zkoušet mohou, ne však na holou nohu, což platilo většinou i do teď. Lidé si musí před zkoušením dezinfikovat ruce,“ konkretizoval ministr.

Jsou tu ale i další opatření pro obchody, které zítra otevřou. Třeba doporučení dávat zboží při jeho vrácení zákazníkem z důvodu reklamace na tři dny do krabice s nápisem „Karanténa“.

Co se dovoluje

Vláda nečekaně zrychlila uvolňování preventivních opatření. Od pondělka budou moci otevřít i obchody a provozovny až do 2 500 metrů čtverečních prodejní plochy s výjimkou provozoven ve velkých nákupních centrech nad 5 000 metrů čtverečních. Tedy těch, které nemají vlastní vstup zvenku, stravovacích zařízení s výjimkou prodeje výdejním okénkem a také provozoven, ve kterých dochází ke kontaktu poskytovatele služby s povrchem těla zákazníka [i zde ovšem může dojít k úpravám]. Ovšem i ty obchody, které budou moci mít otevřeno, to určitě nebudou mít lehké. Všichni provozovatelé budou totiž muset splnit přísné hygienické podmínky.

K nim patří například zajištění dodržování sociálního odstupu klientů nebo zajištění dezinfekce. Ale nejen to, citujeme z nařízení MZ ČR:
  • Aktivně bránit tomu, aby se zákazníci zdržovali v kratších vzdálenostech, než jsou dva metry.
  • Zajistit řízení front čekajících zákazníků, a to jak uvnitř, tak před provozovnou zejména za pomoci označení prostoru pro čekání a umístění značek pro minimální rozestupy dva metry mezi zákazníky.
  • Umístit dezinfekční prostředky u často dotýkaných předmětů [především kliky, zábradlí, nákupní vozíky] tak, aby byly k dispozici pro zaměstnance i zákazníky provozoven a mohly být využívány k pravidelné dezinfekci.
  • Zajistit, aby pracovníci provozoven nosili rukavice při kontaktu se zbožím a při přijímání plateb od zákazníků.
  • Zajistit informování zákazníků o výše uvedených pravidlech, a to zejména prostřednictvím informačních plakátů u vstupu a v provozovně, popřípadě sdělováním pravidel prostřednictvím reproduktorů v provozovně.
  • Zakazuje se zkoušení oblečení v prodejnách oděvů.
  • V případě vrácení zboží zákazníkem v rámci reklamace je doporučeno ho ponechat tři dny v „karanténě“ bez použití. To znamená uložit v obalu do kontejneru/krabice s nápisem „Karanténa“. Uvedenou dobu se zbožím nemanipulovat a nevracet do prodeje.

Co dále musí obchody splnit

Podnikatelé provozující maloobchodní prodejnu potravin se samoobslužným prodejem musí poskytovat bezplatně zákazníkům u každého vchodu do takové prodejny jednorázové rukavice nebo jiný obdobný ochranný prostředek na ruce [např. mikrotenový sáček].

Prodej nebaleného pečiva může probíhat pouze za splnění těchto podmínek:

  • Je zajištěno, že v místě odběru pečiva nedochází ke shlukování osob.
  • Prodejní místo je vybaveno pomůckami osobní hygieny.

Dodejme, že od pondělí budou moci obnovit provoz také posilovny, fitness centra a tělocvičny. To ovšem bez možnosti využívat šatny a sprchy. Dále pak autoškoly, zoologické a botanické zahrady s výjimkou uzavřených pavilonů. I v jejich případě platí důležitá opatření. Například zoologické zahrady zase mohou prodávat vstupenky jen on-line a to tak, aby se v areálu nenacházelo více než 150 osob na hektar plochy.

Dodejme, že od pondělí dojde k částečné obnově lázeňství v Česku. Právě lázeňství patří k odvětvím, na která preventivní opatření proti šíření nemoci covid-19 dolehla nejtvrději. I zde však platí při znovuotevření mnohá omezení. Lázně mohou prozatím přijímat pouze pacienty do léčebně rehabilitační péče a za zvýšených hygienických opatřeních.

Uvolnění lázní je pouze částečné. Restart lázeňství bude těžký

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here