Poslední dodávku osmi milionů respirátorů a 60 milionů roušek z Číny přiveze do ČR vlak počátkem června. To, že roušky a respirátory dorazí vlakem, potvrdil šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD] a člen štábu a předseda Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík.

Vlak, který poveze roušky a respirátory, vyjede z Číny 21. května a do Česka by měl dorazit po dvou týdnech. Poslední dodávka ochranných pomůcek z Číny má podle Jana Hamáčka sloužit jako rezerva. Pro případ, že by nastaly komplikace při dalších objednávkách, když by vypukla další vlna epidemie nového koronaviru. Podle ministra je nyní nutné udělat inventuru zdravotnického materiálu, aby mohla být zásilka pojištěna. Podle Ministerstva financí ČR [MF ČR] zaplatila Česká republika jen za březen a duben za ochranné zdravotnické pomůcky 7,8 miliardy korun. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly za ně celkem zaplatila již více než dvanáct miliard korun.

Po skončení nouzového stavu by měla nákupy a distribuci respirátorů, roušek a dalšího zdravotnického materiálu zajišťovat Správa státních hmotných rezerv [SSHR]. Materiál pro vládu, podle kterého přejdou pravomoci objednávat pomůcky na správu, nyní připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO], vláda by ho měla projednat v pondělí.

Popora českých výrobců zdravotnických pomůcek byla jen iluze

Letecký most z Číny

V Česku byl nedostatek roušek a dalších ochranných pomůcek od počátku koronavirové krize, postupně se ale situace zlepšila. Ministerstvo vnitra mělo od 20. března zajištěný letecký most z Číny s dodávkami zdravotnického materiálu. Letadla pomůcky přivážela několikrát týdně, poslední přistálo na pražském letišti v neděli ráno. Celkem bylo v letadlech přepraveno přes 2 000 tun materiálu.

MV ČR ukončilo letecký most pro dovoz pomůcek z Číny

Podle Jaroslava Tvrdíka ČR v Číně objednala celkem 137 milionů roušek, jedenáct milionů lékařských ochranných masek, 5,5 milionu respirátorů, přes dva miliony ochranných obleků a brýlí, další miliony ochranných pomůcek a milion rychlotestů na covid-19. V Číně podle něj bylo třeba nakupovat proto, že v Česku ani v Evropě ochranné pomůcky na počátku koronavirové krize nebyly.

Průměrné ceny ochranných pomůcek objednaných z Číny
Druh Množství [KS] Průměrná cena [USD] Průměrná cena [CZK]
Ochranné obleky 2 050 000 23,7 595,1
Roušky 137 000 000 0,4 10
Lékařské ochranné masky [GB19083-2010] 11 000 000 2,5 62,7
Respirátory [GB2626-2006] 5 500 000 2,2 55,2
Brýle 2 050 000 6,2 155,7
Obličejové štíty 250 000 2,8 70,3
Rukavice 65 250 000 0,05 1,3
Návleky 3 000 000 1,1 27,6
Rychlotesty 1 000 000 6,2 155,7

Na zajištění leteckého mostu se podílel právě Jaroslav Tvrdík. Nešlo podle něj o ideologickou ani propagační, nýbrž o obchodní operaci. Upozornil na to, že v polovině března, kdy se objednávky začaly řešit, byl v Číně obrovský převis poptávky po ochranných pomůckách, Česku se je ale i přesto podařilo rychle získat. Dodal, že za zprostředkování obchodů on ani česko-čínská komora nedostali žádnou provizi.

Jaroslav Tvrdík popsal, že firmy, ze kterých ministerstvo vnitra dodavatele vybíralo, byly doporučeny čínskými ministerstvy. V některých případech jde o dceřiné společnosti schválených firem nebo autorizované dodavatele. Hájil také ceny, za které byly ochranné pomůcky dováženy, podle něj nebylo možné pomůcky dovážet levněji.

Jak ČR platila roušky a respirátory a další materiál

Přiznal však, že s některými dodávkami byly problémy. Například když respirátory dodané jako třída FFP2 splňovaly po otestování pouze normu FFP1. Stalo se to podle něj ve dvou případech, objednávky byly buď částečně zrušeny, nebo byla snížena jejich cena, aby odpovídala dané třídě respirátorů.

Ceny respirátorů určuje jejich technická norma. A trh

Jan Hamáček uvedl, že nákupy ochranných pomůcek v Číně nemění nic na tom, že je Česká republika ukotvena v Evropské unii a NATO. Je proto podle něj k vážnému zamyšlení, zda by v Evropě nemělo být vyráběno větší množství ochranných pomůcek, aby na Číně v budoucnu nebyla závislá.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here