Popora českých výrobců zdravotnických pomůcek byla jen iluze

582
zdravotnickych_pomucek_f
Foto: Pixabay.com

Vládou deklarovaná podpora tuzemským výrobcům ochranných zdravotnických pomůcek byla zřejmě jen PR vlády. Uvedli to zástupci Hospodářské komory [HK ČR], Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] a Asociace malých a středních podniků a živnostníků [AMSP]. Jejich názor potvrzují i výrobci zdravotnických pomůcek.

Podle uvedených podnikatelských organizací bude stát ochranné pomůcky nakupovat od tuzemských firem pouze v omezeném množství. A to i navzdory tomu, že vláda opakovaně deklarovala, že vyhlásí výběrové řízení pro centrální nákup pomůcek. A v něm, že využije prioritně výrobní kapacity domácích výrobců.

„Místo připravované transparentní veřejné zakázky na dodávky ochranných pomůcek, která měla využít kapacity českých výrobců a dodavatelů na několik dalších měsíců, si ministerstvo vnitra nakonec vypíše jen zakázku pro svůj resort. Proto bychom ocenili, aby předseda vlády zabezpečil, že stát vypíše řádné výběrové řízení,“ uvedl prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Dodal, že praxe ukazuje, že dlouhodobě nedochází k využití výrobních kapacit českých firem, které jsou schopné dodávat zdravotnické prostředky ve vysoké kvalitě. Stát přitom měl od tuzemských výrobců až do konce letošního roku odebírat respirátory filtračních tříd FFP3 a FFP2. Dále pak ústenky, ochranné obleky, ochranné brýle, ochranné návleky na obuv a jednorázové rukavice za 9,8 miliardy korun bez DPH.

Dopis premiérovi Babišovi

Zástupci uvedených podnikatelských organizací se proto již obrátili dopisem na premiéra Andreje Babiše [ANO] s žádostí o nápravu. V dopise žádají, aby ohlídal, že skutečně bude vypsána centrální a transparentní veřejná zakázka na dodávky strategických ochranných prostředků, kde budou hrát klíčovou roli domácí výrobci.

Upozorňují i na chybu, která se stala, když se Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZd ČR] rozhodlo zrušit centrální nákup zdravotnických pomůcek. A to i přesto, že do přípravy zakázky bylo již aktivně zapojeno Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO], CzechInvest a Správa státních hmotných rezerv [SSHZ]. Připravovaného a nakonec nerealizovaného výběrového řízení se nakonec ujalo Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR]. To však objedná pomůcky podle podnikatelských organizací pouze pro svůj rezort.

Upřesněme, že v této souvislosti vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO] v minulosti uvedl, že spolu s premiérem vyjednává s americkou firmou Honeywell rozjetí jejího závodu na výrobu respirátorů v Česku. Stát by firmě garantoval odběr zboží.

Garance pro Honeywell může prospět leteckému průmyslu v ČR

Méně mluvit, více “makat”

To, aby stát podpořil domácí výrobce zdravotnických pomůcek, požadují i subjekty, které působí dlouhodobě na tuzemském trhu zdravotnických pomůcek. Ti však navíc upozorňují, že jde o více, než je jen aktuálně zrušené výběrové řízení na centrální nákup.

„Stát sice všemožně deklaruje podporu tuzemským výrobcům, ale reálně toho bohužel nedělá dost, aby se tento segment postaral o skutečnou soběstačnost ČR v oblasti strategických komodit. Jako jsou zdravotnické prostředky, respektive ochranné pomůcky,“ říká Jakub Král z poradenské společnosti Porta Medica, která se na trh zdravotnických pomůcek specializuje.

Ceny respirátorů určuje jejich technická norma. A trh

Podle něj je dlouhodobá či dokonce trvalá závislost na Číně velmi nebezpečná. A to jak z hlediska ekonomického, tak i z hlediska zdravotního a politického. Podle jeho názoru stát musí udělat dvě věci současně.

„Tuzemské výrobce nastartovat ekonomicky, například dotačním titulem či jinou formou finanční podpory, ale taktéž musí garantovat určitý odběr. Nelze těm výrobcům říct, že vyrábí málo, a když násobně navýší kapacity, tak to zboží od nich zase nekoupit,“ vysvětluje.

Výrobci zdravotnických pomůcek by měli dostat šanci

Obdobný názor má i prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Podle něj by měl stát jednoznačně dlouhodobě a systematicky podporovat nákupy strategických materiálů od domácích výrobců.

„Od začátku krize upozorňujeme vládu, že je potřeba využít domácí potenciál nejen z krátkodobého, ale i z dlouhodobého hlediska. To proto, aby naše země byla soběstačná a nebyla závislá na dodávkách ochranných prostředků či jiného strategického materiálu ze zahraničí,“ říká.

V jeho názoru ho podporuje i předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Dobeš.

„Vzhledem k tomu, že ČR patří ke světovým špičkám v oblasti nano, vidíme v dodávkách českých firem nejen podporu rozvoje nových technologií a produktů, ale i zásadní přínos k navýšení kvality ochranných prostředků. Vývoj a výroba ochranných prostředků na bázi nových technologií je perspektivní oblast, ve které se český průmysl může dlouhodobě prosadit na celosvětovém trhu,“ vysvětluje.

Dodejme, že stát za dodávky ochranných zdravotnických pomůcek ze zahraničí zaplatil již více než dvanáct miliard korun. Přitom se navíc ozývají hlasy, které tvrdí, že zejména u dodávek z Číny často nebyla dodržena kvalita dodaného zboží. Což by mohla potvrzovat například i zkušenost z Nizozemska, které se rozhodlo pro kvalitativní nedostatky část ochranných zdravotnických pomůcek Číně vrátit.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here