Koronavirová krize prohloubila pokles tržeb ve službách. Podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] se letos v prvním čtvrtletí tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně reálně snížily o 4,3 procenta, bez očištění o 3,5 procenta. Sezónně očištěné tržby ve službách reálně mezičtvrtletně klesly o 3,3 procenta.

„Pokles nastal zejména v odvětvích spojených s cestovním ruchem. Například letecké dopravě, ubytovacím službám a cestovním kancelářím klesly tržby o více než 20 procent, ve stravování a pohostinství se snížily o více než 10 procent,“ říká ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Detailnější pohled je však o něco výmluvnější:
  • Tržby v letecké dopravě klesly o 28,6 procenta. Ve vodní dopravě o 25,2 procenta.
  • Tržby ve filmovém a hudebním průmyslu klesly o 22,2 procenta.
  • Tržby v administrativních a podpůrných činnostech klesly o 10,0 procenta. Nejvýrazněji se pokles projevil u cestovních agentur [-27,2 %] a agentur práce [-12,0 %].
  • Tržby v sektoru ubytování, stravování a pohostinství klesly o 14,8 procenta. V ubytování se snížily o 24,7 procenta, ve stravování a pohostinství o 11,1 procenta.

Tržby klesly i odvětvím, které zajišťují činnosti související se stavbami a úpravou krajiny [-7,0 %], činnosti v oblasti pronájmu a operativního leasingu [-5,0 %], administrativní a kancelářské činnosti [-4,2 %]. Výjimkou nebyly ani realitní kanceláře [-3,4 %].

Situace v cestovním ruchu

Dodejme, že v prvním čtvrtletí se celkový počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně snížil o 22,2 procent. Počet přenocování klesl o 16,7 procent. V lednu a únoru vykazovalo ubytování ještě kladné přírůstky. V měsíci březnu, v jehož průběhu došlo k omezení poskytování ubytovacích služeb, propadl počet ubytovaných o dvě třetiny.

„V prvním čtvrtletí letošního roku přijely do hromadných ubytovacích zařízení tři miliony hostů, což bylo téměř o 900 tisíc méně než loni. Zatímco v lednu a únoru návštěvnost stále rostla, v březnu vlivem pandemie koronaviru došlo k meziročnímu propadu o 67 procent u počtu hostů a o 57 procent u počtu přenocování,” vysvětluje vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a služeb ČSÚ Pavel Vančura.

U všech zdrojových zahraničních trhů byl zaznamenán pokles počtů příjezdů. Nejpočetnější skupinou turistů v Česku jsou hosté z Německa. Těch se u nás v 1. čtvrtletí letošního roku ubytovalo 335 tisíc, o 17,4 procenta méně než loni. Rusů ubylo o 11 procent a Poláků o 15 procent. Návštěvnost ze Slovenska poklesla o čtvrtinu. Příjezdy Italů se snížily o 40 procent a návštěvy z Číny či Jižní Koreje se propadly o více než polovinu.

Tržby vzrostly v několika málo odvětvích

Přesto se v letošním prvním čtvrtletí našla i odvětví, ve kterých tržby vzrostly. Byly to poštovní a kurýrní činnosti [+10,6 %]. Dále pak tržby informačních a komunikačních činností [+4,2 %]. Nejvíce vzrostly tržby telekomunikačním činnostem [+10,3 %]. Růst tržeb vykázala tvorba programů a vysílání [+3,7 %], informační činnosti [+3,2 %] a činnosti v oblasti informačních technologií [3,0 %]. Ty zahrnují například programování, správu počítačového vybavení či poradenství v oblasti IT. Nárůst tržeb zaznamenaly také vydavatelské činnosti [+2,3 %].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here