5G aukce v ČR se vleče, ale ČR a USA již na 5G spolupracují

365
5G
Ilustrace: Pixabay.com

Premiér Andrej Babiš a ministr zahraničí Spojených států Mike Pompeo podepsali Společnou deklaraci v oblasti bezpečnosti sítí 5. generace [5G]. 5G aukci, kterou stát původně plánoval na letošní leden, ale stále provázejí problémy.

Cílem deklarace je společnými silami vybudovat sítě 5. generace, které budou chráněné před neautorizovaným přístupem i případným napadením a které zajistí občanům soukromí a ochranu jejich základních práv. Obě země také vyjádřily podporu dalším diskusím o bezpečnosti sítí 5. generace v rámci Severoatlantické aliance [NATO].

Podle deklarace je důležité hodnotit následující:
  • Dodavatelé nesmějí nepatřičně podléhat zahraničním vlivům. Musí být možnost jejich nezávislého soudního přezkumu.
  • Poskytovatelé musejí mít transparentní vlastnickou strukturu, dohledatelná obchodní spojení a standardní strukturu řízení společnosti.
  • Dodavatelé se musejí zavázat pravidelně inovovat své produkty a respektovat právo na duševní vlastnictví.
  • Dodavatelé hardwaru a softwaru se musejí chovat v souladu s etickými standardy korporátních firem. A musejí být součástí takového právního prostředí, které vynucuje takové chování.

Deklarace navazuje na dokumenty, které již byly přijaty na úrovni Evropské unie. Mezi nimi lze zmínit 5G Security Toolbox, který byl v EU přijat začátkem letošního roku. Dalším dokumentem jsou takzvané Pražské návrhy vyhlášené na Prague 5G Security Conference, která se uskutečnila 2. a 3. května 2019 v Praze. Tyto dokumenty stejně jako nově podepsaná deklarace zdůrazňují nutnost vybudování a nasazení sítí 5. generace založených na volné a férové soutěži, transparentnosti a vládě práva.

Aukce 5G se v Česku vleče

Dodejme, že v Česku je neustále odkládána miliardová aukce kmitočtů pro 5G síť. Český telekomunikační úřad [ČTÚ] v ní bude dražit frekvence 700 a 3 500 MHz. Pásmo 700 MHz vzniklo přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2. Aukce má zároveň na český trh přivést dalšího operátora a zvýšit tak konkurenci. Do státního rozpočtu by měla přinést minimálně šest miliard korun. S vyhlášením se původně počítalo už v lednu. Problém je, že velcí mobilní operátoři kritizují nastavení jejich podmínek. Například T-Mobile obvinil ČTÚ, že podmínky nastavil na politickou objednávku.

„Návrh bezprecedentním způsobem porušuje zákonné povinnosti nezávislého národního regulátora, zejména ty vyplývající z evropského regulačního rámce a zákona o elektronických komunikacích, porušuje pravidla EU o státní podpoře a popírá tržní logiku, když tržní subjekty odrazuje od investic,“ tvrdí T-Mobile v připomínkách k aukci s tím, že chce a bude podporovat hospodářskou soutěž.

Společnost T-Mobile je spolu s Vodafone, O2 a Nordic Telecom vážným zájemcem o kmitočty sítě nové generace 5G. Podobně jako konkurence za ně plánuje utratit miliardy. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO] reakci společnosti T-Mobile označil za nepřiměřenou. Situaci nepřidává ani to, že kvůli nátlaku právě na aukci 5G v minulosti rezignoval předchozí šéf ČTÚ Jaromír Novák.

Co přinesou 5G sítě

5G poskytuje o řád vyšší přenosovou kapacitu a minimální reakční čas. Sítě 5G umožňují datové přenosy o rychlosti přes jeden Gbit/s. Což je desetinásobek v současnosti dosahovaných rychlostí v sítích LTE. Mají ale i další výhody. Jednou z nich je například možnost připojit k internetu až 100 přístrojů na metr čtvereční. Propojí tak další tisíce nových druhů zařízení od různých čidel až po autonomní vozidla.

Podle odborníků sítě 5G budou stát zejména za prudkým rozvojem takzvaného internetu věcí [IoT]. V současné době je v provozu asi miliarda mobilních připojení IoT.

V příštích pěti letech se však tento počet má znásobit na 4,1 miliardy, přičemž ze 45 procent půjde o připojení typu Massive Machine-Type Communications [mMTC]. Tedy o jednoduchá zařízení, která budou navzájem propojena a hromadně spolu komunikovat. Což by bez přenosových kapacit technologie 5G ani nebylo možné,” vysvětluje Key Account Manager společnosti Ericsson Jiří Rynt.

Podle něj přenosové kapacity 5G umožní například rozšíření funkcí infotainmentových palubních systémů vozů či integraci nástrojů rozšířené reality, které promění přední a boční okna automobilů v obrazovky. Stejně tak urychlí nástup autonomních vozů a dopravních systémů, které vyžadují komunikaci v reálném čase mezi jednotlivými vozidly. A také pokročilé nástroje pro monitorování provozu, které budou vzájemně propojeny prostřednictvím 5G. To se týká jak osobních, tak nákladních vozů.

Zemědělství, zdravotnictví aj.

Podobným způsobem 5G urychlí i technologickou revoluci v zemědělství. Tu již nastartovalo využití GPS a mobilních sítí pro navigaci i sběr dat, například údajů o vlastnostech a stavu půdy. Širšímu uplatnění těchto metod ovšem bránila omezená přenosová kapacita a rychlost mobilního signálu. 5G umožní pracovat s nesrovnatelně většími objemy dat, třeba monitorovat jednotlivá zvířata v chovu či stromy v sadu. S využitím principu internetu věcí budou navzájem propojené stroje automaticky vyhodnocovat senzorické vstupy a v reálném čase reagovat, ať již upravením dávky krmiva, hnojiva či vody na zavlažování. Což už dnes není ničím výjimečným.

5G sítě najdou uplatnění i ve zdravotnictví. Technologie otevírají nevídané možnosti diagnostiky a monitorování pacienta. Také zefektivňují komunikaci mezi lékaři a umožňují detailnější i rychlejší analýzu medicínských dat, zejména zapojením nástrojů umělé inteligence. Je zcela zřejmé, že sítě 5G naleznou uplatnění ale i v dalších oblastech.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here