V době vrcholu pandemie covid-19 několikanásobně vzrostl datový provoz v Evropě. V Itálii dokonce až o 70 procent. Celosvětově prudce stoupl počet nových uživatelů platforem umožňujících práci na dálku. Jen v Číně se během pandemie covid-19 zvýšil z 300 tisíc na 4 miliony. Vyplývá to ze studie čínské firmy Huawei.

Podle studie současná krize covid-19 vystavila ICT sektor tvrdé prověrce. Například německý operátor Vodafone zaznamenal navýšení datového provozu v sítích o 50 procent. Italský Telecom Italia uvádí zvýšení přenosu v pevné síti až o 70 procent. Poté, kdy Španělsko zaznamenalo nárůst užívání sítí o 40 procent, španělská vláda v informativní kampani lidem doporučila využívat internet mimo pracovní špičky. A k digitální odpovědnosti vyzvala občany rovněž Francie.

„Některé země se k situaci postavily velmi aktivně a již i podnikají kroky k rozšíření své ICT infrastruktury vedoucí k uspokojení zvýšené poptávky. Jižní Korea se rozhodla zvýšit investice do sítí páté generace o 50 procent v průběhu prvního pololetí tohoto roku, na více než tři miliardy dolarů. Tamní operátoři rozšiřují 5G infrastrukturu tak, aby pokryla dopravní infrastrukturu, obchodní domy, nádraží nebo metro,“ říká tiskový mluvčí korporátní divize Huawei Tomáš Kolder.

Podle něj koronavirová epidemie donutila posílit kapacitu současné ICT infrastruktury i běžné uživatele, firmy, zdravotnická zařízení a podnikatele ze všech odvětví .

5G aukce v ČR se vleče, ale ČR a USA již na 5G spolupracují

Datový provoz na špičce v průběhu celého dne

Výraznou změnou také prošlo rozložení vytížení sítě během dne. Tradičně nejrušnější bývaly sítě ve večerních hodinách mezi osmou a desátou. Online kurzy a videokonference ovšem způsobily vytíženost sítě v úseku běžné pracovní doby, ze které se uživatel plynule přesouvá do prostoru online zábavy. Sítě tak byly nově vytíženy po celou dobu mezi devátou hodinou ranní až do desáté hodiny večerní.

S uzavřením škol a vzdělávacích institucí stoupl průměrný počet aktivních uživatelů online výukových aplikací, který se od propuknutí pandemie zvýšil 8krát.

„Simultánní přenos pro více uživatelů najednou vytěžuje kapacitu sítě, což může způsobit výpadky, zhoršení kvality, zpoždění či zadrhávání. Průměrné hodnoty ukazují celkem 60 vteřin výpadků v průběhu jedné výukové hodiny a tři minuty zadrhávaného přenosu,“ vysvětluje Tomáš Kolder.

Podle něj pro zvýšení kvality video přenosů je potřeba rozšířit kapacitu cloudových videoplatforem a adaptovat systémy potřebám uživatelů. Zároveň je třeba vylepšit připojení v domácnostech a na mobilních zařízeních tak, aby bylo možné zvládat připojení více uživatelů i zvýšený datový provoz.

Uvolnění regulace v Evropě

Studie Huawei upozorňuje i na skutečnost, že Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací [BEREC] umožnilo operátorům, navzdory původnímu zákazu z důvodů neutrality sítě, zavádět v době vrcholu krize covid-19 opatření za účelem kontroly datového provozu. S návrhy kontrolních opatření k řešení krize přišly i některé členské státy. Německá vláda například umožnila operátorům upřednostňovat kvalitu videokonferencí na úkor OTT služeb či datových toků videí. Itálie přijala nouzový výnos nařizující operátorům zkvalitnění sítí za účelem pomoci v době pandemie.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here