Německé prostitutky chtějí zpátky do práce. Chybějí jim peníze

538
prostitutky
Foto: Pixabay.com

Do složité finanční situace se kvůli omezením, k nimž vedl koronavirus, dostala značná část německých prostitutek. Ty proto usilují o co nejrychlejší návrat do práce. Aby to bylo možné, předložily prostitutky nový hygienický plán, který počítá se sexem maximálně ve dvou nebo zákazem orálního sexu.

Situace je katastrofální. To platí pro celou branži,” říká Susanne Bleierová Wilpová z německého Svazu pro erotické a sexuální služby.

Podle ní se v Německu prostitucí živí až 200 000 žen a mužů. Mezi nimi je i mnoho cizinek, včetně Češek. Jen zhruba 33 000 z nich je přitom oficiálně registrováno, a má tedy v době pandemie nárok na podporu ze strany státu. Všichni ostatní, pokud nemají podporu díky druhému zaměstnání, si musí poradit sami.

„Pro ty to vypadá hodně černě, protože je mezi nimi už tak mnoho marginalizovaných sexuálních pracovníků, kteří i před koronavirem žili z ruky do huby. Nynější situaci tak čelí bez úspor a samozřejmě bez zákazníků,” vysvětluje Susanne Bleierová Wilpová s tím, že prostituce je nyní v celé zemi v rámci karanténních opatření zakázaná.

Dodává, že situaci mnohých z těchto sexuálních pracovníků komplikuje nedostatečné vzdělání a malá znalost němčiny, kvůli čemuž jen těžko shánějí jinou práci.

Finanční podpora i hygienický manuál

Německý Svaz pro erotické a sexuální služby už začátkem března založil fond na podporu krizí nejpostiženějších prostitutek a prostitutů. Zatím vybral kolem 25 000 eur [cca 684 000 Kč] a podpořil přes 200 lidí. Dlouhodobé řešení to ale podle Bleierové Wilpové, která sama jako prostitutka pracovala deset let, než si našla práci v oblasti IT, být nemůže.

„Chceme, aby alespoň někteří mohli znovu začít pracovat,” říká.

Poukazuje přitom na to, že v Německu se otevřelo již mnoho jiných služeb, které vyžadují fyzickou blízkost. Ať už to jsou kadeřnictví nebo část masérských salónů. Podle ní je samozřejmé, že i v případě prostituce je na místě ochrana sexuálních pracovníků a jejich zákazníků před nemocí covid-19. Německý Svaz pro erotické a sexuální služby proto vypracoval devítistranný hygienický manuál se základními bezpečnostními pravidly.

„Prostitutky a klienti se například nebudou moci zdravit podáním ruky ani jiným způsobem, který vyžaduje fyzický kontakt. Zákazníci, kteří mají zánět dýchacích cest či teplotu, nebudou mít nárok na žádné služby. Důsledně je třeba dodržovat nošení ochrany úst a nosu. Z tohoto důvodu je tedy zakázán orální sex,“ vysvětluje Susanne Bleierová Wilpová.

Manuál dále stanovuje, že i při jiných sexuálních praktikách musí být vždy mezi hlavami obou zúčastněných odstup minimálně jednoho lokte. Velmi kontroverzní může být část konceptu, která počítá s tím, že každý klient na čtyři týdny zanechá sexuálnímu pracovníkovi své kontaktní údaje. To proto, aby mohl být informován, pokud se u prostitutky či prostituta časem prokáže nákaza.

Prostitutky a prostituti tlačí na vládu

Bleierová Wilpová věří, že tyto návrhy poslouží jako základ pro vyjednávání s politiky o tom, kdy a za jakých podmínek znovu prostituci umožnit. Žádné iluze si ale nedělá.

„Naše branže je jednou z těch, která je krizí způsobenou koronavirem postižena nejhůře. A zároveň bude pravděpodobně i tou, která bude muset čekat nejdéle, než se jí dotkne uvolnění opatření,” tvrdí.

Dodejme, že krize covid-19 postihla prostitutky a prostituty po celém světě. V mnoha zemích tak vznikají soukromé sbírky na jejich podporu, v některých je dokonce organizuje i sama vláda. Jednou z nich je i bangladéšská vláda. Ta 20. března uzavřela zhruba dvanáct oficiálně fungujících vykřičených domů. A to i jeden z největších na světě s názvem Daulatdia [v bengálštině znamená bohatství, pozn. red.], ve kterém činnost provozuje asi 1 500 sexuálních pracovnic. Prostitutky se po ztrátě obživy obrátily na vládu o pomoc. A ta jim také pomohla. Dostaly od ní 30 kilogramů rýže, zmrazila jim nájemné a poskytla hotovost v přepočtu asi 630 korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here