Tuzemská průmyslová produkce v dubnu reálně meziročně klesla o 33,7 %. Meziměsíčně po vyloučení sezónních vlivů propadla o 23,4 %. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 42 %. Tuzemský průmysl v dubnu zaznamenal nejhorší výsledek v historii ČR. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

„Duben byl z pohledu uzavírek a odstávek výroby v souvislosti s koronavirem nejvíce zasažený měsíc jak u nás, tak u našich hlavních obchodních partnerů. Počínaje květnem se meziroční poklesy výroby začnou snižovat,“ komentuje výsledky hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Podle ekonoma Komerční banky Michala Brožky s ohledem na okolnosti nejsou ani takto špatné dubnové výsledky až tak velkým překvapením. Upozorňuje, že dle očekávání průmysl v dubnu stáhla nejvíce výroba motorových vozidel.

„Ta meziročně klesla o 80,1 procenta a stála téměř za polovinou propadu celého sektoru. Otázkou je spíše to, jak rychle bude průmyslová výroba oživovat s tím, jak se provozy začaly znovu rozjíždět,“ říká Michal Brožka.

Dodává, že průmyslové provozy včetně výroby aut se již v dubnu začaly otevírat a za květen bychom tak měli vidět lepší údaje. Už kvůli tomu, že mnoho podniků se snaží navazovat na své fungování před krizí covid-19. Jakkoli to ne každý podnik plně dokáže.

„Hlavní brzdou je omezená zahraniční poptávka,“ dodává.

Jak si stál tuzemský průmysl v dubnu

Z historického pohledu představuje letošní duben pro tuzemský průmysl nejprudší pokles v historii ČR. Na druhou stranu se ale aktuální data příliš neliší od dat, které minulý týden zveřejnilo Maďarsko nebo Polsko. Jediné odvětví, které se udrželo v meziročním růstu bylo zpracování a výroba papíru. Špatné výsledky průmysl přitom ukázal již v březnu.

Makrodata v březnu ukázala, jaký masakr přijde v dubnu

Tuzemský průmysl byl v dubnu 2020 reálně meziměsíčně nižší o 23,4 procenta. Meziročně klesl o 33,7 procenta. Nejvyšší pokles 80,1 % byl zaznamenán u odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [-15,7 p. b.]. O 48 procent klesla výroba pryžových a plastových výrobků a o 25,3 % klesla výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v dubnu 2020 meziročně klesly o 35,5 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 41,7 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 27,3 procenta.

Tuzemský průmysl a propad nových zakázek

Hodnota nových zakázek v dubnu 2020 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 42,0 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 44,6 procenta. Tuzemské nové zakázky klesly o 36,3 procenta.

O 77,7 procenta propadly nové zakázky u odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků zaznamenala pokles nových zakázek o 24,2 procenta. Zakázky u výroby strojů a zařízení klesly ještě více, a to o 24,9 procenta.

Pokles zaměstnanosti i mezd

V průmyslu došlo v dubnu i na propad počtu zaměstnanců. Ten klesl o 3,2 procenta. A klesla dokonce i měsíční nominální mzda a to o 5,6 procenta.

„Pokles aktivity v průmyslu bude mít dopad i na zaměstnanost: ta v průmyslu v samotném dubnu meziročně klesla o 3,2 procenta a do několika dalších měsíců lze čekat, že se pokles počtu zaměstnanců bude ještě dále zrychlovat,“ upozorňuje Radomír Jáč.

Dodejme, že podle údajů zveřejněných Eurostatem v březnu klesla průmyslová produkce meziročně o 11,8 procenta. Aktuální data z Německa pak ukázala, že tamější průmyslová výroba v dubnu ve srovnání s březnem klesla o 17,9 procenta, v meziročním srovnání pak o 25,3 procenta. To je nejvíce od znovusjednocení země, respektive od ledna 1991.

Obchodní bilance: Růst zaznamenal jenom dovoz z Číny

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu skončila v dubnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách schodkem 26,9 miliardy korun. Což byl meziročně o 42,9 miliardy korun horší výsledek.

„V dubnu meziročně poklesl celkový vývoz zboží téměř o 40 procent. Dovoz zboží pak o 27 procent. Máme tak zatím nejnižší obchodní bilanci od vstupu ČR do EU. Její celkovou výši ovlivnil hlavně propad obchodu s motorovými vozidly,“ říká ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Dodává, že výrazné meziroční poklesy v obchodování statistici zaznamenali se všemi zeměmi. Hlavně pak s Německem.

„Obchodní bilance se zeměmi EU však zůstala i přes výrazný propad nadále kladná,“ upřesnila Miluše Kavěnová.

Naopak Čína byla jedinou zemí s mírným nárůstem dovozu do České republiky. Což bylo způsobeno zejména dovozem ochranných zdravotnických pomůcek. Těch Česká republika z Číny zakoupila za bezmála deset miliard korun.

Poslední roušky a respirátory z Číny dorazí do Česka vlakem

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD] v této souvislosti uvedl, že nákupy ochranných pomůcek v Číně nemění nic na tom, že je Česká republika ukotvena v Evropské unii a NATO. Je proto podle něj k vážnému zamyšlení, zda by v Evropě nemělo být vyráběno větší množství ochranných pomůcek, aby na Číně v budoucnu nebyla závislá.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here