Makrodata v březnu ukázala, jaký masakr přijde v dubnu

264
v_breznu_d
Foto: Pixabay.com

Průmyslová produkce, hodnota nových zakázek, výše tržeb i obchodní bilance v březnu zřetelně ukázaly, co dokázala krize covid-19. Propady jsou v řádu desítek procent. A podle ekonomů je to jen začátek.

Mírný propad vykázalo pouze stavebnictví. I v něm ale v březnu došlo k poklesu. Například v meziroční výstavbě nových bytů [-30,2 %]. Průmysl v březnu 2020 ztratil řádově desetinu své obvyklé produkce. Podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] průmyslová produkce v březnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 10,8 procenta. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 8,7 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 15,7 procenta.

„Opatření přijatá proti šíření koronaviru se negativně projevila zejména v automobilovém průmyslu. Dotkla se především výroby osobních automobilů a zprostředkovaně tak i podniků vyrábějících jednotlivé komponenty do aut,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Podle něj se na meziročním propadu průmyslové produkce z poloviny podílel propad ve výrobě motorových vozidel, přívěsů a návěsů [-25,8 %], strojů a zařízení [-17,9 %] a kovových konstrukcí a kovodělných výrobků [-8,3 %].

„Další negativní dopady můžeme pozorovat u výroby nápojů, například v pivovarnictví,“ upřesnil Radek Matějka.

Za tím, že výsledky nejsou ještě horší, stojí pouze zvýšená poptávka po lécích, dezinfekčních a hygienických potřebách, která podpořila papírenství a farmacii. A z části také výroby textilií a oděvů. Výroba papíru a výrobků z papíru tak stoupla o 12,9 procenta. Slabou útěchou pak může být, že o 8,8 procenta stoupla výroba a zpracování dřeva, dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků. Dobrá zpráva tak alespoň je, že rostla produkce v odvětí výroba potravinářských výrobků [+6,9 %].

Hodnota nových zakázek v březnu klesla

O 9,5 procenta klesly i tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 11,9 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 6,1 procenta.

Dobré zprávy za březen nepřišly ani k vývoji nových zakázek. Ty v březnu spadly o 15,7 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 13,1 procenta. Tuzemské nové zakázky klesly o 21,0 procenta. V odvětví výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů zakázky klesly o 28,3 procenta. Ve výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení o 16,6 procenta. Ve výrobě strojů a zařízení o 14, 6 procenta.

Průzkum Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] ze začátku dubna navíc ukázal, že 43 % firem v dubnu a květnu klesnou zakázky o více než 20 % ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Téměř třetina firem hlásila, že snížila výrobu o více než 20 % a desetina firem musela zcela zastavit výrobu.

„I přestože se firmám podařilo ke konci dubna po nastavení hygienických standardů obnovit výrobu, očekáváme, že pokles průmyslové výroby v dubnu bude meziročně ještě větší než v březnu,“ uvedl ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR Bohuslav Čížek.

Jeho slovům nahrávají i data z automobilového trhu. Jen v Česku v dubnu klesl prodej nových osobních aut se o 53 procent na 10 679 prodaných vozů. Od začátku roku pak činí pokles 26,3 procenta [60 873 prodaných vozů]. Dodejme, že jakkoli automobilky obnovily výrobu a aktivita by tak měla růst i u jejich dodavatelů, automobilky ani nyní nejedou na plný plyn. Často jen na jednu směnu ze tří před krizí covid-19.

Za tím, že aktuální čísla nových zakázek nejsou ještě horší, stojí jejich 17% růst v odvětví základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků. Dále pak ve výrobě papíru a výrobků z papíru [+8,5 %].

Bilance zahraničního obchodu

Nedobře dopadly i předběžné údaje ČSÚ březnové bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách. Jakkoli skončila přebytkem 3,1 miliardy korun, byla meziročně o 12,6 miliardy korun nižší. Důvod je propad obchodu s motorovými vozidly a s elektrickými zařízeními. Celkový dovoz zboží meziročně poklesl o deset procent, vývoz zboží dokonce o 13 procent. Saldo s motorovými vozidly kleslo o 12,9 miliardy korun. A znovu – pokud automobilky stály pouze půlku března, analytici očekávají ještě drastičtější propad v dubnu.

Saldo obchodní bilance se zhoršilo i v dalších segmentech. U elektrických zařízení [-3,9 mld. Kč], strojů a zařízení [-2,2 mld. Kč] či farmaceutických výrobků [-3,1 mld. Kč]. Jedinou radostí tak byl nižší deficit zahraničního obchodu s ropou a zemním plynem [+5,5 mld. CZK]. Důvodem je ale propad ceny ropy, která spadla z únorových 50-55 USD za barel pod 30 dolarů za barel v březnu. Podle analytiků kromě ceny ropy saldo navíc vylepšuje i nižší potřeba ropu dovážet z důvodu uzavření řady průmyslových podniků.

„Neradostné trendy, které jsme zaznamenali u březnové statistiky, se v dubnu ještě více prohloubí. Propady čekáme především u automobilového průmyslu, ušetřeny nebudou ani ostatní segmenty. Na druhou stranu importy bude směrem dolů tlačit nízká spotřebitelská poptávka, investiční aktivita, ale i propad cen ropy na světových trzích,“ říká ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Podle ní by se situace snad již v květnu mohla začít pomalu normalizovat, což by mělo být vidět i na výsledcích zahraničního obchodu.

Vývoj ve stavebnictví

Práce ve stavebnictví byly v březnu, na rozdíl od průmyslu, omezeny méně. I když i zde došlo k propadu nových zakázek. Podle ČSÚ stavební produkce v březnu reálně meziročně klesla o 2,3 procenta. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 3,1 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 14 procent stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení klesla o 17,4 procenta. Meziročně bylo zahájeno o 30,2 procenta bytů méně. Dokončeno bylo o 6,8 procent bytů méně.

„Současná situace se odrazila zejména v produkci pozemního stavitelství. Inženýrské stavby si dynamiku meziročně dokázaly udržet [+10,4 %]. Statistika stavebních povolení a bytové výstavby byla zčásti ovlivněna omezenou činností stavebních úřadů i sníženým zájmem stavebníků,” vysvětlila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Tak jako tak pozemní stavitelství, které propadlo o 5,4 procenta, kleslo nejrychlejším tempem od ledna loňského roku. Na druhou stranu podle analytiků i tak březnový výsledek ve stavebnictví odpovídá tempu růstu v loňském srpnu a v kontextu krize covid-19 ho lze označit za výsledek pozitivní. I to má však své důvody. Je za tím letošní velmi teplé počasí a fakt, že se stavebnictví dotýkaly vládní preventivní opatření jen minimálně ve srovnání se zbytkem ekonomiky. Další důvod je, že stavebnictví tradičně reaguje na vývoj celé ekonomiky se zpožděním, což platí i v případě současné krize. Jako problém, který vystrkuje růžky, se v březnu ukázal i mírný pokles zaměstnanosti ve stavebnictví. Což dle ekonomů předznamenává problém do budoucna s pracovníky ze zahraničí, kteří byli nuceni odejít domů, a jejich návrat bude komplikovaný.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here