Krize covid-19 zasáhla i do nabídky brigád. Ty se shánějí obtížněji než před ní. Důvody jsou dva. Méně brigád, více zájemců, z nichž část tvoří i studenti středních škol, kteří po dobu trvání koronavirové krize nechodili do školy.

Zájem o brigády výrazně vzrostl kvůli dopadům krize covid-19. Po nabídkách brigád se začali poohlížet pracovníci z gastronomie a hoteliérství, kteří v některých případech přišli kvůli nouzovému stavu o práci. Případně lidé z firem, které přerušily činnost. Přivýdělky formou brigád si ale hledají i studenti, kterým odpadla výuka, a mají tak více času.

„Zájem o jednorázové přivýdělky byl v květnu dvojnásobný oproti stejnému období v minulém roce. V březnu jsme evidovali čtyřnásobný zájem,“ říká Radovan Hypš z internetového portálu JenPráce.cz.

Podle něj je i nezvyklé, že oproti předchozím rokům mají minimum poptávek z oblasti služeb. Což platí především pro oblast gastronomie a hotelnictví. Pokles nabídky ale platí pro všechny obory. Nově pak také u pracovních pozic v technických oborech. Na tyto pozice v květnu reagovalo o 25 procent více uchazečů, než tomu bylo ve stejném období v minulém roce. Aktuální situace tedy nahrává společnostem, kterým se dlouhodobě nedařilo obsadit pracovní pozice technického zaměření.

O brigády projevili zájem i středoškoláci

Mění se i charakter zájemců o práci. Období pandemie se totiž vyznačovalo zvýšeným zájmem o práci v kurýrních službách a velkoobchodě, čemuž odpovídala i nabídka pracovních pozic. Popsaný trend ale již není tak zřetelný.

Novinka také je, že velké procento uchazečů v letošním roce tvoří teenageři, kteří ještě nedovršili věk 18 let. Kvůli nucenému zavření škol se jim tak prodloužili prázdniny bezmála o čtyři měsíce. Ve výsledku pociťují přemíru volného času, kterou by řada z nich chtěla zužitkovat k přivydělání si peněz. Situace na pracovním trhu jim však není příliš nakloněna.

„Jimi poptávané pracovní pozice, z logiky věci nezatížené na kvalifikaci a extrémní fyzickou náročnost, totiž přesně spadají mezi ty, jež jsou po pandemii osekávány nejvíce. Opět se tak obloukem vracíme k napjaté situaci v odvětví služeb,“ tvrdí Radovan Hypš.

Nabídka brigád: Situace v regionech

Rozdíly podle něj přitom panují mezi regiony. Zatímco v Praze a velkých krajských městech, i oblíbených turistických destinacích lze očekávat, že se brzy věci začnou obracet k lepšímu, nelze to samé čekat od zbytku republiky.

„Ústecký kraj je výpadkem sezónních brigád pravděpodobně postižen nejznatelněji. Nabídka není tak pestrá, což je vzhledem k právě proběhlé krizi logické,“ vysvětluje sedmnáctiletá Viktorie ze severočeských Teplic.

Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší, než je republikový průměr hlásí 32 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná [7,8 %]. Dále pak Chomutov a Ostrava – město [oba 6,3 %], Most a Znojmo [shodně 6,1 %]. Bruntál [6 %], Sokolov [5,6 %], Jeseník [5,3 %] a Děčín [5,2 %].

Míra nezaměstnanosti v květnu stoupla na 3,6 procenta

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly koncem předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou [1,8 %], dále Praha – východ [1,9 %], Mladá Boleslav [2,1 %], Praha – západ [2,2 %], Pelhřimov, Plzeň – jih a Benešov [shodně 2,3 %].

Viktorie ze severočeských Teplic taktéž upozorňuje na stávající legislativu, která znemožňuje zaměstnávání nezletilých zaměstnanců v některých provozovnách. Podle zákona nemůžou osoby mladší 18 let přijít na pracovišti do styku s alkoholem nebo penězi. Nabídka brigád je kvůli tomu pro nás ještě omezenější,“ říká.

Nejedná se však o jediné omezení. Zvýšená ochrana nezletilých osob při práci jim prakticky znemožňuje i brigády ve fyzicky náročnějších provozech.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here