Ekonomika krizi covid rozchodí, říká Petr Borkovec z Partners

1090
Partners
Foto: Partners

Spolumajitel skupiny Partners Petr Borkovec by domácnostem i vládě nyní doporučil mít dobře zvládnutou bilanci výdajů a příjmů. A vláda by si ji podle něj měla udělat ještě rychleji než domácnosti. „To proto, že pokud se nezaměří na strukturu nákladů, tak to skončí vyššími daněmi,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz.

Jak moc se podle vás opatření proti covid-19 dotkla ekonomiky a byznysu s finančním poradenstvím?

Zastavení ekonomiky je až extrémně oborově specifické. Online lékárny v březnu vystřelily, stejně tak nákup potravin přes internet. Obchodní centra byla mrtvá, ale teď se vracejí do normálu. Snad kromě obchodních center stojících v blízkosti kancelářských center, která teď ještě tolik nefungují. Stejně tak je to specifické i ve financích. Hodně záleželo na tom, jak na situaci zareagovaly samy firmy a jejich lídři. Lidé chtěli řešit finanční věci i v nouzovém stavu, v tom problém nebyl, ale záleželo na firmách, jak jim to umožnily.

Jak jste to zvládli vy jako firma?

My v Partners máme mnoho online nástrojů. Průměrný věk našich poradců je 32 let, většina má vysokoškolské či vyšší odborné vzdělání, takže i ti je zvládli. Co se týče obratu, byl březen náš vůbec historicky nejlepší březen. Obrat Partners za první kvartál meziročně stoupl o 32 procent. V dubnu došlo k propadu pouze o osm procent. Květen byl pak opět ve znamení růstu, kolem 25 procent. Krizi jsme tedy zvládli. Dobré bylo i to, že jsme zavedli poradenství pro domácnosti, OSVČ, firmy, jak řešit finance v době krize. Jaké možnosti podpory se jim nabízí, jak k celé věci z hlediska financí přistoupit.

Jak konkrétně jste zvládli online provoz?

Zavedli jsme nové online služby. Nově jsme tak museli řešit třeba video, přičemž například procesy na sjednání smluv, ať šlo o pojištění, investice, nebo penze, jsme měli technologicky připravené. Aby poradci nemuseli jezdit na centrálu nebo za klientem. A musím říci, že i naši obchodní partneři zareagovali velice rychle a vymysleli způsob, jak fungovat v omezeném režimu. Obecně mě překvapily pojišťovny, jak bezvadně zareagovaly. Naše Simplea je technologicky brutálně vybavena, tam to šlo samo, a co jsme připravili, to bude použitelné i v budoucnu. Dobře reagovala například i Axa či Uniqa pojišťovna.

Hra na schovávanou

Jak hodnotíte výkon vlády z pohledu podpory domácností a podnikatelů?

Co se týče podnikatelů, je to taková hra na schovávanou. Slíbíme bilion, ale dáme pár miliard korun. To jsou například podpůrné programy COVID, které nejsou ničím jiným než normálními úvěry. Avšak nechci vládu zase jenom kritizovat. Nakonec i ona udělala, co měla, i když jí to nějakou dobu trvalo.

Tedy jste spokojený?

Spokojený určitě nejsem. Například u programu COVID nájemné mi nešlo stále do hlavy, jak v něm může stát vydat jen asi pět miliard korun. Tak jsem si to spočítal a došel jsem při opravdu efektivní podpoře nájemců a pronajímatelů k částce 15 miliard korun. No a pak jsem zjistil, že program je nastaven jako klasické dotace. To znamená, že podporu dostane ten, kdo si o ni stihne požádat v době, kdy na ni ještě budou peníze. Kdo přijde pozdě, bude mít smůlu.

Kde spatřujete největší rizika pro nastartování ekonomiky? 

Je to vývoj v zahraničí a kondice našeho automobilového průmyslu, jak se vzchopí. Důležité také bude, jak dopadne cestovní ruch v Itálii, Španělsku, Řecku. Můj názor ale je, že Evropská unie udělá všechno pro to, aby se ekonomika nastartovala v těchto, ale i dalších evropských zemích. Podobně, jako to vidíme v USA. Tak to alespoň cítím jako podnikatel.

Zmínil jste podporu Evropské unie unijním zemím. Co když se tak nestane, nemáte obavy z toho, že krize může být spouštěčem politických problémů?

Rizika tu v tomto ohledu určitě jsou. Jenže když Evropa nepomůže Itálii, tak to tu můžeme klidně zavřít. Celou Evropskou unii. Věřím ale také v pud sebezáchovy, všechny unijní země jsou na sobě už tak závislé, že se musejí umět domluvit. Nedovedu si představit ten problém, kdyby krachla Itálie nebo Španělsko. Riziko vnímám ale i na straně vztahů Číny a USA. Obecně z konání Donalda Trumpa a jeho hospodářské politiky třeba i vůči Evropě.

Co druhá vlna epidemie, nemáte z ní strach?

Samozřejmě mám strach z druhé vlny. Nebude ale podstatné, jestli přijde, nebo ne, ale zda na ni budeme připraveni z hlediska ochrany zdraví a opatření zajišťujících rychlou identifikaci, testování a zabránění rozšíření. Abychom třeba nepodléhali fake news o eRoušce, která je podle mě skvělá, a to nejmenší, co může každý udělat, je si ji nainstalovat. Co se týče ekonomiky, můj názor je, že ta covid-19 rozchodí. Vidím to na obchodních centrech, kde se věci vrací už nyní do normálu, a vidím to na spotřebitelském i finančním chování domácností. To je pro mě takový lakmusový papírek.

Mít dobře zvládnutou bilanci výdajů

Co říkáte na raketové zadlužování evropských států, včetně ČR?

Samozřejmě, že bych byl radši, kdyby k němu nedocházelo. Kdyby se čerpalo z rezerv, které tu mohly být, když se všem dařilo. Byl bych radši, kdyby i u nás již zvítězil zdravý rozum a fungovali bychom třeba jako Německo, které má obrovské rezervy, protože nejenže vydělává, ale také neutrácí. Rovněž je ale třeba říci, že Česká republika zase takový problém s dluhem nemá. Samozřejmě, že mě štve ten obrovský počet úředníků, kteří stojí miliardy, a neefektivita státu, ale ani to nás neohrožuje. Zatím. Změnu by podle mě přinesla jen skutečně brutální krize, tedy to, že by lidé ve velkém přišli o práci.

Jako jeden z šéfů největší finančně poradenské firmy na našem trhu, jakou finanční radu byste dal české vládě, ale i domácnostem?

Mít dobře zvládnutou bilanci výdajů a příjmů. U výdajů přesně vědět, za co utrácím. A dále zvážit, které výdaje jsou nutné, které už ne. Vláda by podle mě toto měla udělat ještě rychleji než domácnosti. To proto, že pokud se nezaměří na strukturu nákladů, tak to skončí vyššími daněmi. Což ekonomický růst nepodpoří. A u domácností je to podobné. Také bych varoval před předlužením, před úvěry sjednanými za nesolidních podmínek či drahými a krátkodobými úvěry za zbytečnosti. To znamená před nekonstruktivním nabíráním dluhů, aniž by to bylo potřeba. To zase platí i pro stát. Každá podpora státu nyní musí být zároveň investicí, která se vrátí, a tím se v budoucnu zaplatí dluh.

Jak podle vás vypadá konstruktivní nabírání úvěrů?

Konstruktivní úvěr je takový úvěr, kdy si půjčuji na věci, které přežijí splácení úvěru a ideálně nakonec zvýší i moje bohatství. Doba úvěru musí odpovídat tomu, co financuji. To je třeba bydlení, ale ne úvěr na dovolenou. Co se týče státu, tam platí, že by neměl na dluh rozdávat dotace na spotřebu, ale měl by investovat peníze tak, aby se vracely.

Buďme rádi za to, co máme

Vraťme se ještě k fungování státu a firem. Mnoho firem si stěžuje na to, že je vláda až příliš ždíme, například vysokým zdaněním práce, ale i všelijakou regulací. Jak to vidíte vy?

Já to vnímám tak, že jsou země, kde je to významně horší. A to i přesto, že u nás je regulace ve finančnictví velice tvrdá. Třeba povinné nahrávání hovorů poradců je velký nesmysl. Na druhé straně firmy ale stále dokáží peníze vydělávat. Jsou schopny platit zaměstnance, takže mi to u nás tak špatné nepřijde. Jistě, mohlo by být méně všech těch úřadů a poplatků. Zdanění práce je vysoké. Vláda mě také děsí, třeba už jen tím, jak si loni došla pro jednorázových deset miliard korun zdaněním technických rezerv pojišťoven. Což byla čistá zlodějina, které se dosud žádná vláda neodvážila. Je to jednorázový nesmysl. Ale i přesto se nám jako zemi daří, čímž chci říci, buďme rádi za to, co máme, protože by to mohlo být ještě horší.

Poslední otázka, jak jste zvládl krizi covid-19 vy osobně?

Mně se jako introvertovi líbilo, že jsem nemusel chodit mezi lidi. Mnoho extrovertů s tím mělo problém. Bylo také skvělé být s rodinou, více vidět děti, být s nimi a učit se s nimi. Také se mi líbilo, jak se společnost semkla. To bylo vidět třeba na rouškách. Bylo skvělé, že jsme si dokázali sami pomoci. A jsem rád, že i politici přestali být v jeden moment jenom populisté, dali na odborníky a nechali si poradit. To znamená, že mi Česko z krize covid-19 vyšlo velice pozitivně.

Co vás v tomto ohledu nejvíce příjemně překvapilo?

Že si stále dokážeme pomoci, umíme být solidární, dokážeme najít způsob, jak překonat problémy. A také se mi líbila iniciativa COVID-19 CZ. Ukázaly se nové silné osobnosti, které na sebe dokázaly vzít odpovědnost a zabrat. Bez nároku na odměnu a s velkým osobním rizikem. Pro naši vlast a pro lidi. Jim patří obrovské díky, přestože pro něj to nedělali. Ostatně i my v Partners, když jsme viděli, že se nás krize covid-19 citelně nedotkne, jsme začali hledat způsob, jak pomoci ostatním. A to bylo hezké.

Daniel Tácha

Petr Borkovec je jedním ze zakladatelů společnosti Partners a předseda jejího představenstva. Vystudoval Provozně-ekonomickou fakultu MZLU, manažersko-ekonomický obor. Na škole působil až do konce roku 2008 jako odborný asistent a učitel předmětů kapitálové a finanční trhy, mezinárodní finance, burzy a cenné papíry.

Ve finanční skupině Partners patří mezi jeho kompetence vedení obchodní a pobočkové sítě, vzdělávání a strategický rozvoj společnosti. Pod jeho vedením byly spuštěny projekty nové pojišťovny Simplea, Partners investiční společnosti, koncept franšíz a VIP poradenských kanceláří, nebo nový nemovitostní fond Trigea. 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here