Zahraniční pracovníci s končícím vízem budou moci na území ČR zůstat až do 16. září. Ovšem za podmínky, že budou po celou dobu pobytu v pracovněprávním vztahu. Jde o vládní opatření kvůli nedobré situaci kolem epidemie koronaviru v třetích zemích, především na Ukrajině. Opatření má pomoci i českým firmám.

Cizinci s krátkodobým, sezonním vízem nebo i s povolením k zaměstnání pro cizince ze třetích zemích u nás budou moci zůstat až do 16 září letošního roku. Jde o mimořádnou výjimku, kterou vláda schválila v tomto týdnu. Důvod k přijetí takového opatření je nepříznivá situace kolem epidemie koronaviru v zahraničí. Vstup pracovníků ze třetích zemí do schengenského prostoru není v tuto chvíli možný. Navíc pokud by zahraniční pracovníci kvůli propadlému vízu z Česka v tuto chvíli odcestovali, ohrozilo by to tuzemské průmyslové i zemědělské firmy. Ty by pak nemohly počítat s příjezdem nových pracovní sil.

K tomu, aby mohli zahraniční pracovníci v Česku zůstat i přes končící víza je však nutné splnit jednu podmínku. A tou je, aby byli po celou dobu svého pobytu v pracovněprávním vztahu. Pak jsou povinni ze země odcestovat nejpozději do 16. září.

Zahraniční pracovníci dostali stopku již v březnu

Od vyhlášení nouzového stavu v polovině března nesměli do Česka přijíždět žádní cizinci bez trvalého pobytu na území České republiky. Zůstat mohli pouze ti, kteří k nám dorazili dříve a to i v případě, že jim končila platnost víza nebo maximální délka bezvízového pobytu. Od 11. května mohli do Česka začít jezdit i lidé z mimounijních zemí po prokázání se negativním testem na koronavirus. To kvůli pokrytí poptávky po sezonních pracovnících.

Vyřídit pracovní povolení pro cizince trvá čtyři měsíce i déle

Situace na Ukrajině se nelepší

Důvod k dalšímu prodloužení pracovních pobytů pro cizince je především stále se nelepšící situace na Ukrajině, odkud k nám za prací jezdí tisíce jejích obyvatel. Vzhledem k tomu, že jsou nezbytnou součástí našeho hospodářství, je bezpečnější z hlediska rizika nákazy pro české obyvatelstvo, aby u nás ti, co tu již jsou, zůstali.

Počty covid pozitivních pacientů na Ukrajině každým dnem narůstají. Včera ukrajinští zdravotníci potvrdili 940 případů. Celkový počet nakažených dosahuje v tuto chvíli 40 tisíc osob. Více než 1 050 nakažených infekci podlehlo. Ukrajinské zdravotnictví už začalo řešit akutní nedostatek lůžek a chystá se otevřít druhou vlnu nemocnic pro pacienty s covid-19. V těch původně vymezených již nejsou volné kapacity. Ukrajina na pandemii koronaviru v březnu zareagovala sice rychle a zavedla opatření proti šíření nákazy, ale také začala vydané restrikce velmi brzy povolovat, údajně kvůli rozhýbání tamního hospodářství.

Výjimku dostala automobilka Hyundai v Nošovicích

Výjimku ze svých preventivních opatření udělila vláda v dubnu automobilce Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku a povolila jí příjezd několika korejských inženýrů. To proto, aby mohli začít pracovat na vývoji nového vozidla. Od května do října by jich mělo přicestovat kolem 800. Jejich příjezdy i pobyt mají ale svá pravidla. Příjezdy jsou rozděleny tak, aby pobyt Korejců v Česku nepřesáhl 90 dnů. Musejí přiletět speciálním charterovým letem a prokázat se maximálně dva dny starým negativním testem na covid-19. Pohybovat se po Česku smějí pouze firemními autobusy a ubytovaní budou v zařízení, kam nebude umožněn přístup nikomu dalšímu.

Příjem žádostí o zaměstnanecké karty je obnoven

Pozitivní zprávou pro některé naše podniky i zahraniční pracovníky je, že Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZV ČR] obnovilo příjem žádostí o zaměstnanecké karty v Programu kvalifikovaný zaměstnanec. České firmy mohou v rámci tohoto programu po odmlce opět nabídnout pracovní místa i cizincům. A ti mohou na druhou stranu žádosti o zařazení do programu podávat na českých zastupitelských úřadech na Ukrajině, v Moldavsku, v Mongolsku a v Kazachstánu. Žádosti mohou cizinci podávat opět od tohoto týdne.

K pozastavení příjmu žádostí o zaměstnanecké karty v souvislosti s restriktivními opatřeními přijatými kvůli šíření koronaviru došlo v březnu nařízením MZV ČR. Se zlepšením epidemiologické situace a s uvolněním restrikcí ze strany ministerstva zdravotnictví diplomacie od 15. června příjem žádostí obnovila.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here