Zhruba polovinu nových případů nákazy novým koronavirem v Libereckém kraji tvoří zahraniční agenturní pracovníci, nejčastěji z Ukrajiny. Nákaza se v Liberci potvrdila v deseti firmách. Kvůli šířící se nákaze musela přerušit provoz tamější plastikářská firma Novoplast.

Podle hygieniků je mezi nakaženými v Libereckém kraji více než polovina zahraničních pracovníků, kteří ve výrobních podnicích pracují jako agenturní pracovníci. Povětšinou jde o dělníky z Ukrajiny. V tuto chvíli se koronavirus potvrdil v deseti podnicích v Liberci. Počet nemocných se blíží stovce. Kvůli šířící se nákaze nařídila ve čtvrtek krajská hygienická stanice ve firmě Novoplast dvoutýdenní karanténu. Což podle jejího jednatele Jiřího Vošousta znamená v podstatě zastavení provozu. Podnik v Liberci zaměstnává celkem 70 lidí, mezi nemocnými je zatím pět kmenových a devět agenturních pracovníků. Testy prozatím podstoupilo zhruba 30 dalších pracovníků.

OKD zavírá doly na šest týdnů. Lidi bude dál platit

V Liberci se hygienici s cizinci nedorozumí

Při zjišťování kontaktů u nemocných Ukrajinců je problém v jazykové bariéře. To potvrzují i severočeští hygienici, kteří tento problém řeší při trasování a zjišťování kontaktů infikovaných pracovníků.

„Mluví většinou nějakou zakarpatskou ukrajinštinou,“ uvádí ředitelka protiepidemického odboru Jana Prattingerová.

Skrytému šíření nákazy podle ní navíc napomáhá způsob jejich života: „Princip toho přenosu je takový, že tady máme osoby, které spolu bydlí. A pak jezdí do různých firem. A problém je v tom, že oni nemají žádné výrazné zdravotní potíže,“ říká.

Hygienici proto budou chtít po firmách, které zaměstnávají zahraniční pracovníky větší spolupráci. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka [ODS] uvedl, že všechny firmy osloví dopisem.

„Každý, kdo má nějaké zaměstnance, je povinen dbát o bezpečnost práce a v to dneska patří i tento epidemiologický problém. Takže firma musí spolupracovat, musí říci, kde ti lidé bydlí, a musí se intenzivněji zapojit,“ upřesnil.

Firmy se podle něj nemohou chovat tak, že se jich to netýká a jde o problém hygieniků a zdravotnictví. To potvrzuje i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek. Podle něj firmy sehrávají v potírání nákazy klíčovou roli.

„Jsou obrovskou silou, která kolikrát může prospět více než hygienici. Je však třeba dbát preventivních opatření a nepodceňovat situaci. Tedy mít informace o aktuálním zdravotním stavu zaměstnanců a pracovníků,“ vysvětluje.

Zahraniční dělníci jsou epidemiologický problém

Podle hygieniků se infekce covid-19 šíří hlavně mezi zahraničními pracovníky. A to velmi rychle. Žijí totiž na společných ubytovnách, jsou mezi s sebou v užším kontaktu a pohybují se ve větších počtech. Lékaře přitom navštěvují výjimečně.

„Stačí jedna covid pozitivní osoba, která se vrátí z oblasti s výskytem onemocnění, a onemocnění se v jejich komunitě šíří, což znamená, že se může rozšířit do všech dalších podniků a firem. V současné době vnímáme existující ohnisko jako průmyslové podniky Liberec propojené zejména přes společné bydlení,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru Jana Prattingerová

Upozornila na to, že počet nemocných v Libereckém kraji roste. Zatímco před měsícem se v kraji léčilo jen sedm lidí, za posledních 14 dnů jich přibylo 78.

„Situace není dramatická, ale my chceme zavčasu do toho vstoupit,“ dodala.

Infikované má v Liberci Magna, Denso i další

Infikované zahraniční dělníky se podle ní daří až v okamžiku, kdy onemocní nějaký český zaměstnanec. V Liberci má alespoň jednoho nakaženého zhruba deset firem. Třeba i velké podniky Magna či Denso. Malá plastikářská firma Novoplast musela, jak již bylo zmíněno, kvůli covidu-19 zastavit výrobu.

Uzavřena byla v tomto týdnu také mateřská škola v Jablonci nad Nisou, kde testy potvrdily onemocnění u jednoho dítěte a do karantény muselo jít sedm zaměstnanců školky včetně kuchařky. V kraji je aktuálně na základě nařízení hygieniků v karanténě jedenáct lidí. V dalších 217 případech ji uložili praktičtí lékaři. Od soboty se k nemocnicím v Liberci, Turnově, Jablonci a Frýdlantu přidá se zákazem návštěv i nemocnice v České Lípě.

V Libereckém kraji za poslední týden přibylo 32 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Od začátku pandemie v kraji onemocnělo 285 lidí. V tomto týdnu počet úmrtí v kraji kvůli koronaviru stoupl o jedno na pět. Zemřel senior, který měl i jiné vážné zdravotní komplikace. Počet vyléčených se za poslední týden nezměnil, je jich nadále 196.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here