Německý vývoz, na němž je závislých mnoho českých firem, v květnu zaznamenal další hluboký meziroční propad. Vývoz z Německa v květnu meziročně klesl o 29,7 procenta na 80,3 miliardy eur. Meziročně klesl i dovoz do Německa [-21,7 %] na 73,2 miliardy eur.

Oproti dubnu vývoz z Německa stoupl o devět procent. Dovoz pak o 3,5 procenta. V dubnu Německo zaznamenalo nejhlubší propad bilance zahraničního obchodu od roku 1950. Vývoz je spolu se soukromou spotřebou jedním z pilířů německé ekonomiky.

Německá obchodní a průmyslová komora [DIHK] a Spolkový svaz německého průmyslu [BDI] očekávají za celý letošní rok pokles vývozu o 15 procent.

„V příštím roce by pak měl vývoz mírně oživit a pokud se situace výrazně zlepší, mohl by se zvýšit až o sedm procent,“ uvedl šéf oddělení pro zahraniční obchod DIHK Volker Treier.

Přebytek německé bilance zahraničního obchodu se v květnu propadl na 7,1 miliardy eur [189,2 mld. Kč] z loňských květnových 20,7 miliardy eur. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil německý statistický úřad.

Nejvíce propadl vývoz do Británie a USA

Německý vývoz do zemí EU se v květnu oproti stejnému měsíci loni propadl o 29 procenta, z toho do zemí eurozóny o 29,1 procenta. Dovoz z EU se pak snížil o 25,2 procenta a ze zemí platících eurem rovněž o 25,2 procenta. Vývoz mimo EU klesl o 30,5 procenta a dovoz o 17,5 procenta.

Tempo poklesu vývozu bylo u jednotlivých zemí různé. Zatímco vývoz do Číny se snížil o mírnějších 12,3 procenta, vývoz do zemí těžce zasažených koronavirem klesl prudce. Vývoz do USA se propadl o 36,5 procenta a do Británie o 46,9 procenta.

Nejvíce zboží v květnu dorazilo do Německa z Číny. Dovoz vzrostl meziročně o 23,4 procenta na 10,7 miliardy eur. Dovoz z USA se snížil o 26,9 procenta a z Velké Británie o 20,3 procenta.

Dobrá zpráva je, že objem zakázek se v německém průmyslu v květnu podle tamějšího statistického úřadu zvýšil o 10,4 procenta po celkovém propadu o 37 procent v předchozích dvou měsících. Objem domácích průmyslových zakázek vzrostl o 12,3 procenta. Zakázek ze zahraničí přišlo o 8,8 procenta více. Analytici v anketě agentury Reuters přesto odhadovali celkový nárůst na 15 procent. Objednávek v květnu přišlo o 30,8 procenta méně než v únoru, což byl měsíc, kdy ještě nebyla zavedena opatření proti šíření koronaviru.

Německé firmy se cítí být ohroženy

V prvním čtvrtletí německá ekonomika klesla proti předchozím třem měsícům o 2,2 procenta. Zaznamenala tak nejhlubší propad od globální finanční krize v roce 2009. Ve druhém čtvrtletí se počítá ještě s výraznějším poklesem, německý spolkový úřad svůj rychlý odhad zveřejní v polovině příštího měsíce.

Podle hospodářského institutu Ifo se ale přesto pětina německých firem cítí existenčně ohrožena koronavirovou krizí. V ohrožení se cítí především poskytovatelé služeb, v anketě se tak ohodnotilo 27 procent oslovených firem v odvětví. V obchodu to bylo 18 procent, v průmyslu 17 a ve stavebnictví jen dvě procenta.

„V příštích měsících bychom mohli být svědky vlny insolvencí,“ upozornil analytik institutu Ifo Stefan Sauer.

Nejvíce nejisté jsou ohledně vlastní budoucnosti cestovní kanceláře – obavy o existenci jich má 85 procent. V případě hotelů je to 76 procent, restaurací 67 procent. Ve stejném duchu se vyjádřilo také 55 procent lidí zaměstnaných v kreativním odvětví, umělců a bavičů. Za nimi se umístila lodní doprava s 50 a filmový průmysl s 48 procenty. Stejné obavy sdílí 26 procent výrobců automobilů a jejich dodavatelů.

Německo očekává propad HDP ve výši 6,3 % a výše

Německá vláda odhaduje, že ekonomika země letos klesne o 6,3 procenta. To bude nejhorší propad od druhé světové války. Podle německého ministra hospodářství Petera Altmaiera [CDU] se pokles německé ekonomiky podaří zastavit již koncem října. Pak německá ekonomika znovu poroste.

Ekonomika poroste už v říjnu, říká německý ministr hospodářství

Ifo očekává, že německá ekonomika, která je největší v Evropě, letos kvůli koronaviru klesne o 6,7 procenta. V příštím roce by pak měla vykázat růst o 6,4 procenta, čímž by se vrátila na úroveň z konce roku 2019.

Dodejme, že Německo aktuálně předsedá Evropské unii. Kancléřka Angela Merkelová ujistila, že Německo je na úkol obnovit evropskou ekonomiku po krizi covid-19 připraveno. Merkelová, která stála v čele spolkové republiky při jejím minulém unijním předsednictví v roce 2007, řekla, že za priority německého vedení považuje posílení  EU na mezinárodní scéně a pokrok v ochraně klimatu, při digitalizaci, či technologické soběstačnosti unie.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here